Concluziile summitului NATO. Basescu: Capabilitatile antiracheta instalate in Romania vor deveni operationale incepand cu 2015. Sistemul antiracheta americano-roman este un proiect bilateral

Fara Autor | 22.05.2012

  In timpul summitului NATO de la Chicago, "13 state, printre care si Romania, au aderat la programul AGS, o structura militara de cinci avioane fara pilot", a anuntat presedintele Traian Basescu, marti, la intoarcerea de la summit, care a avut loc in week-end, la Chicago. "Romania dispune de un sistem de drone, utilizat si in Irak si in Afghanistan, dar noua generatie e mult mai performanta", a precizat Basescu, potrivit Hotnews. Seful statului a vorbit si despre sistemul antiracheta americano-roman, care "nu e in momentul de fata un proiect integrat in NATO, ci un proiect bilateral". 

Pe aceeași temă

In timpul summitului NATO de la Chicago, "13 state, printre care si Romania, au aderat la programul AGS, o structura militara de cinci avioane fara pilot", a anuntat presedintele Traian Basescu, marti, la intoarcerea de la summit, care a avut loc in week-end, la Chicago. "Romania dispune de un sistem de drone, utilizat si in Irak si in Afghanistan, dar noua generatie e mult mai performanta", a precizat Basescu, potrivit Hotnews. Seful statului a vorbit si despre sistemul antiracheta americano-roman, care "nu e in momentul de fata un proiect integrat in NATO, ci un proiect bilateral"
 
"Este pentru noi un lucru extrem de important (parteneriatul strategic intre NATO si UE - n.r.), pentru ca aceasta formulare confirma o viziune corecta pe care Romania a avut-o legata de parteneriatul ei strategic cu SUA, iar azi vorbim de parteneriatul strategic cu UE. (...) In conditiile in care SUA furnizeaza 77% din bugetul Aliantei, UE a pierdut competitia pentru a fi mai relevanta decat SUA in interiorul NATO si in probleme de securitate", a declarat Traian Basescu.
 
In problema Afghanistan, in care Romania participa cu un numar important de militari, NATO a decis ca mai desfasoara operatiuni militare pana la 31.12.2014. De la 1 ianuarie 2015, misiunea Aliantei se va redefini, devenind una de asistenta tehnica si de suport logistic si financiar, a spus presedintele, si, in ciuda afirmatiilor ministrului de Externe, Andrei Marga, Romania nu si-a anuntat contributia in Consiliul Nord Atlantic si nici de-a lungul desfasurarii summitului.
 
Mai mult, presedintele este de parere ca acum exista un NATO care isi asuma responsabilitati nu numai militare, dar si politice si tendinta acestei organizatii e sa devina una globala, extrem de influenta.
 
 
Concluziile summitului
 
De la 1 ianuarie 2015, misiunea Aliantei se va redefini, devenind una de asistenta tehnica si de suport logistic si financiar, a decis NATO, in acest week-end, la Chicago, iar capabilitatile antiracheta instalate in Romania vor deveni operationale incepand cu 2015.
 
"Din acest punct de vedere (al problemei Afganistan - n.r., anuntul facut de presedintele Karzai ca se trece la a treia etapa de tranzitie vizeaza si fortele romanesti din regiunea Zabul. Acest calendar al tranzitiei de trecere a responsabilitatilor de la militarii romani catre cei afghani sa se desfasoare dupa un grafic ce va fi stabilit", a spus Basescu.
 
Seful statului a mentionat ca o parte din state si-au anuntat contributiile financiare la Consiliul Nord Atlantic, in afara de Romania, care nu a mentionat nici o suma nici de-a lungul desfasurarii summitului. "Acest lucru va fi definitivat in perioada urmatoare. Se au in vedere contributii care tin cont si de ce au facut statele pana acum. Statele cu contributii mari in trupe isi pot permite anuntarea unor contributii financiare mai mici pentru 2015 - 2018", a spus Basescu.
 
Sistemul antiracheta americano-roman nu e in momentul de fata un proiect integrat in NATO, e un proiect bilateral, a afirmat Basescu, mentionand ca capabilitatile antiracheta instalate in Romania vor deveni operationale incepand cu 2015.
 
"Dupa aceasta data, SUA si Romania vor discuta integrarea acestui sistem in sistemul general al NATO. El trebuie sa fie compatibil cu ce se dezvolta, dar elementele pe care le aduce acest sistem sunt de ultima generatie si probabil ca si dezvoltarea in teritoriul celorlalte state NATO va fi la acelasi standard.
 
Cand sistemul americano-roman va deveni functional, intentia e ca el sa fie integrat in sistemul global al NATO", a explicat presedintele.
 
Consiliul a mai adoptat conceptul smart-defence, in care aliatii isi pun la un loc facilitatile pentru a economisi resurse cum ar fi pregatirea pilotilor pentru avioanele de lupta. "Multe state au deja simulatoare si atunci Romania, care se pregateste sa-si schimbe avioanele, poate apela la pregatirea pilotilor pe simulatoarele altor state, platind prestatia, dar fara sa faca investitii uriase".
 
"13 state, printre care si Romania, au aderat la programul AGS, ceea ce inseamna o structura militara de cinci avioane fara pilot care vor fi functie de nevoile tuturor membrilor la dispozitie pentru culegere de informatii terestre.
 
Decat sa avem fiecare propriile noastre avioane - Romania dispune de un sistem de drone, utilizat si in Irak si in Afghanistan, dar noua generatie e mult mai performanta - mai bine ne unim toti si platim cat utilizam. Sistemul smart defence e chemat sa raspunda realitatilor de azi. Poate nu e viabil in urmatorii 30 de ani, dar pentru perioada de criza e viabil", a explicat presedintele.
 
In ceea ce priveste capacitatea partiala a sistemului antiracheta al NATO la ora actuala, presedintele a explicat ca inseamna ca acum SUA si-au asumat cu trei ani mai devreme responsabilitatea de a proteja sud-estul Europei de eventuale atacuri cu rachete.
 
"Facilitatile din Turcia, Romania nu sunt inca functionale; SUA vor face protejarea teritoriilor din regiune de pe nave. Navele sunt deja dislocate in zone in care pot proteja sud-estul Europei.
 
Vor fi momente in care intreg teritoriul Romaniei va fi acoperit impotriva oricarei rachete balistice, vor fi momente in care doar sudul Romaniei va fi acoperit. Misiunile pe care le vor indeplini nave ale SUA vor fi preluate de situl de la Deveselu.
 
E in momentul de fata o capabilitate in functiune, dar nu e una pe termen lung, ci doar substituie perioada necesara instalarii facilitatilor din Romania. Tehnologic, facilitatile din Romania vor fi echipate cu rachete de ultima generatie", a conchis seful statului.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22