Dăncilă, ironizată de reprezentanța Comisiei UE după declarația despre vorbitorii de limbi străine

Dora Vulcan | 02.11.2019

Oficialii Comisiei reacționează față de explicațiile date de premierul Dăncilă, care a încercat să justifice necunoașterea limbii engleze, după 9 ani în Parlamentul European, ca probă a patriotismului.

Pe aceeași temă

Oficialii la București ai Comisiei Europene îi amintesc lui Dăncilă că limba engleză se studiază încă de la gimnaziu, după ce premierul demis i-a înfierat cu mânie proletară pe deviaționiștii care vorbesc limbi străine. Dăncilă a lăsat vineri să se înțeleagă că necunoașterea limbii engleze ar fi însăși proba patriotismului, în timp ce poligloții ”țin mai puțin la această țară” pentru că îi spun ”foarte ușor” Bruxellesului în limba lui doar ”ceea ce vrea să audă” și nu ”ce trebuie să susțină pentru această țară”.

„Uniunea Europeană are 24 de limbi oficiale. Alături de Danemarca, Grecia, Luxemburg, Austria și Suedia, România este unul dintre cele 6 state membre UE în care toți elevii din ciclul gimnazial declară că învață limba engleză”. spun reprezentanții Comisiei Europene la Bucucrești, într-o postare făcută sâmbătă pe Facebook, arătând, astfel, că vorbirea limbii engleze este un demers accesibil încă de la vârsta școlară.

(sublinierile aparțin redacției)

Reprezentanța Comisiei Europene dă și un link la raportul Eurostat despre studiul limbilor străine în UE la nivel de gimnaziu.

***

Premierul demis Viorica Dăncilă a încercat să explice vineri, într-o conferință de presă la Timișoara, care este motivul pentru care nu vorbește engleză după 9 ani în care a fost parlamentar european, reușind să emită o aserțiune în retorica de tristă amintire a înfierării cu mânie proletară a imperialiștilor UE, față de care necunoașterea limbilor străine ar fi o dovadă de patriotism local.

„Suntem în România și haideți să fim mândri că suntem români”, a răspuns Dăncilă, după care a acuzat-o pe jurnalista care i-a adresat întrebarea că vrea „să ducă în derizoriu” realizările guvernului condus de ea și i-a înfierat pe „unii” care vorbesc foarte bine limba engleză ”dar țin mai puțin la această țară” și folosesc cunoașterea limbii engleze doar ca să spună ”ceea ce vrea să audă Bruxellesul”.

Viorica Dăncilă: Legat de limba engleză, doamnă, suntem în România și haideți să fim mândri că suntem români. De fiecare dată am încercat să ducem în derizoriu anumite lucruri.”

Jurnalistă: „Să știți că limba engleză nu e nimic dus în derizoriu”

Viorica Dăncilă:Vreți să duceți în derizoriu anumite realizări pe care acest guvern le-a făcut pentru România.

Să știți că poate unii vorbesc foarte bine limba engleză și apreciez că vorbesc franceză, engleză, germană, orice limbă străină, dar țin mai puțin la această țară.

În limba engleză se duc (sic!) și spun foarte ușor la Bruxelles ceea ce vrea să audă Bruxellesul, nu ceea ce, de fapt, ar trebui să susțină pentru această țară (...). Faptul că vorbim mai bine sau mai puțin bine o anumită limbă străină, eu cred că este relevant, dar mai relevant e cu câtă demnitate îți reprezinți țara”

minutul 35.58

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22