Daniel Dăianu: Diaconescu nu trebuia să se califice la licitaţia pentru Oltchim. Eu am pledat pentru administrare speciala pana la gasirea unui investitor de amploare

Fara Autor | 26.09.2012

Pe aceeași temă

Fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu, a declarat, pentru Evenimentul zilei, că realizatorul TV Dan Diaconescu nu ar fi trebui să se califice în licitaţia penru privatizarea Oltchim.

"Condiţionalitatea expresă a Fondului a fost privatizarea Oltchimului, în sensul cel puţin al susţinerii licitaţiei, adică să se vadă că statul doreşte să decidă dacă va continua să bage bani în acest combinat sau vrea să îl eficientizeze.

După mine, într-un an electoral trebuiau suspendate aceste procese. Nici Fondul nu trebuia să impună. Acum, boardul va spune că s-au respectat condiţiile, dar iată ce situaţie avem în ţară. Dar situaţia Oltchim este mult mai veche. Se ştiau de ani buni problemele Oltchim (...)

Cine participă la licitaţie trebuie să aibă un pedigree, o carte de vizită ca persoană instituţională. Dan Diaconescu nu trebuia să se califice. Aici trebuia să fie admişi cei care aveau bonitate care se măsoară în funcţie de mai multe elemente: traseul profesional, reputaţia instituţională, forţa financiară şi, în plus, un business plan. Aici este şi răspunderea celui care vinde.

Însă exista un risc, pentru că un anumit cumpărător putea să cumpere şi să închidă. Orice condiţie era foarte greu de impus. Nu există restructurare, mai ales în condiţii de criză, care să îţi asigure în integralitate locurile de muncă", a explicat Daniel Dăianu.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care Dan Diaconescu nu va da banii pentru combinatul Oltchim, fostul ministru a subliniat că există posibilitatea "administrării sociale": "Eu am pledat pentru administrare specială. Aceasta permite, ca şi în cazul Hidroelectricii să se termine contractele oneroase pentru că mulţi s-au înfruptat din Oltchim. Trebuie găsit şi medicamentul decisiv, un investitor de amploare.

Chiar şi atunci când diminuezi personalul una este să o faci peste noapte şi altceva să ai o perioadă lăsată la dispoziţie. Şi, de fapt, asta s-a negociat. Menţinerea locurilor de muncă este necesară pentru că ceea ce este nerentabil acum poate deveni rentabil mai apoi".

Nu în ultimul rând, Dăianu crede că se impune o întrebare: "Ce a oprit statul ca să instituie din timp o administrare specială?".

Amintim că premierul Victor Ponta a avertizat, marţi, că va sesiza DNA-ul ca să poată fi condamnaţi cei care au căpuşat combinatul Oltchim şi l-au adus în situaţia de a avea datorii de milioane de euro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22