Disputa pe tema viitorilor ministri din Guvern. Justitia si Afacerile Europene, principala problema

Fara Autor | 30.04.2012

La trei zile de la desemnarea liderului PSD Victor Ponta in functia de premier, in cadrul celor trei formatiuni ale USL au inceput sa apara tensiuni in ceea ce priveste lista persoanelor care vor forma viitorul Guvern, desi Ponta a dat asigurari imediat dupa numire ca nu sunt probleme in formarea noului Executiv.

Pe aceeași temă

La trei zile de la desemnarea liderului PSD Victor Ponta in functia de premier, in cadrul celor trei formatiuni ale USL au inceput sa apara tensiuni in ceea ce priveste lista persoanelor care vor forma viitorul Guvern, desi Ponta a dat asigurari imediat dupa numire ca nu sunt probleme in formarea noului Executiv.
 
 
Orban si Predoiu, disputati de PNL
 
In timp ce premierul desemnat Victor Ponta ii doreste pe fostii ministrii din guvernul Ungureanu Leonard Orban (Afaceri Europene) şi Cătălin Predoiu (Justiţie), co-liderul USL Crin Antonescu este reticent. Surse din USL au declarat, pentru ziarul Gandul, ca Antonescu i-a transmis lui Ponta ca daca vrea să îi menţină pe cei doi, ar trebui să o facă pe locurile PSD. 
 
"Din punctul meu de vedere, strict asta este problema premierului, nu cred că este normal ca vreun membru al cabinetului anterior să se regăsească pe locurile noului cabinet, în niciun caz pe locurile alocate PNL nu veţi întâlni astfel de persoane", a afirmat Crin Antonescu, citat de ziarul Adevarul.
 
Posibilul loc ocupat de Leonard Orban a fost confirmat de premierul desemnat, insa in ceea ce priveste locul alocat Justitiei discutiile inca treneaza, pentru ca trecutul comun dintre Catalin Predoiu si conducerea PNL nu este tocmai roz.
 
Cătălin Predoiu, după ce a acceptat, în 2008, să rămână ministru al Justiţiei în Guvernul PDL-PSD, deşi era membru PNL, s-a autosuspendat din partid, actiune reprosabila din punctul de vedere liberal.
 
Iar candidatura lui Orban, nu este nici ea agreata, pentru ca, după ce Orban a ajuns comisar european, propus de liberali, el a devenit consilier al preşedintelui Traian Băsescu.
 
Astfel, preşedintele PNL nu are nimic împotriva menţinerii celor doi, dar nu pe cota de locuri de miniştri rezervată liberalilor. Conform unor surse liberale, Antonescu o preferă pe europarlamentarul Ramona Mănescu, soţia lui Rareş Mănescu, pentru Afacerile Europene. 
 
 
Ponta: Guvern format din USL si tehnocrati
 
Guvernul va fi format din membri ai Uniunii Social Liberale şi eventual din tehnocraţi, susţinuţi şi asumaţi de USL, a declarat duminică premierul desemnat Victor Ponta, potrivit Agerpres.
 
Referitor la principiile care stau la baza propunerii de guvern, Victor Ponta a spus că a discutat despre acestea cu liderul PNL, Crin Antonescu. "Evident că se va păstra conform acordului USL ideea de paritate jumătate, jumătate, între ACD PSD", a precizat Ponta.
 
Potrivit acestuia, propunerile pentru miniştrii din noul Cabinet vor fi aprobate de către conducerile partidelor care compun USL. "Eu voi face propunerile şi evident voi solicita votul în Comitetul Executiv al PSD şi, de asemenea, în structurile statutare ale PNL şi PC pentru propunerile respective.
 
Dreptul de a face aceste nominalizări şi propuneri îmi aparţin în totalitate mie şi din acest punct de vedere dl. Antonescu a fost ca întotdeauna un partener absolut loial şi un sprijin pentru mine", a mai spus premierul desemnat.
 
 
Ruperea ministerului Economiei
 
In plus, membrii USL negociaza ruperea Energiei si resurselor minerale de Ministerul Economiei, au declarat, pentru HotNews.ro, surse politice. Domeniul energiei si resurselor va fi cel mai probabil gestionat de un ministru delegat, care ar urma sa aiba in subordine si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Sursele citate au mai spus ca favorit pentru preluarea portofoliului Energie si resurse minerale este Iulian Iancu, deputat PSD de Bacau si presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor. Ministerul Economiei ar urma sa revina PNL.
 
Problema cu acest minister este formata din tema privatizarilor si contractelor cu "baietii destepti", care au aparut in ultima vreme prin presa. Oprirea privatizatii a unora dintre companiile de energie din tara a fost una dintre temele motiunii de cenzura.
 
Mai mult, Iulian Iancu era descris in telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept "controlat de Gazprom". Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani intr-o telegrama publicata de HotNews.ro, ca Iulian Iancu "va sustine South Stream si propunerile Rusiei pentru instalatii de depozitare a gazului in Medias, Moldova si Bucuresti".
 
Intr-o alta telegrama confidentiala trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2008, apare scris ca "Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Energie din Camera Deputatilor si expertul PSD pe tema energiei, a spus oficialilor economici americani ca este ingrijorat de faptul ca Rusia isi foloseste puterea energetica sa manipuleze evenimentele politice din regiune". 
 
Totodată,  USL ia în calcul ruperea Turismului de Dezvoltare Regională, astfel încât ar apărea două ministere noi, potrivit RTV.
 
 
Schiţa de guvern concepută de Ponta 
 
Dacă Ponta i-ar numi pe Orban si pe Predoiu pe locurile PSD, acest lucru ar afecta si algoritmul guvernamental. In schita noului guvern, Ponta ar avea un cabinet format din 16 ministere, cu 20 de membri, plus alţi patru miniştri-delegaţi: unul pe turism, altul pe energie, unul pe administraţie şi ultimul pe dialog social, la pachet cu relaţia cu parlamentul, iar PSD şi PNL au convenit că îşi vor împărţi paritar posturile. 
 
PSD ar avea opt ministere, dar doar şase ar rămâne, efectiv, pentru membrii de partid, conform Gandul.
 
USL nu a stabilit încă dacă să fie un vicepremier sau trei, iar pe miniştrii independenţi, Cătălin Predoiu de la Justiţie şi Leonard Orban de la Afaceri Europene, daca intră pe locurile PSD, precum Liviu Voinea la economie, sau la comun.
 
Păstrarea lui Predoiu şi Orban ar complica ecuaţia doar în USL, dar ar putea avea efecte şi în interiorul PSD. 
 
Postul de ministrul al Justiţiei este dorit şi de purtătorul de cuvânt al partidului, Dan Şova, un apropiat al lui Victor Ponta si de senatorul Ioan Chelaru. 
 
Pentru Ministerul Dezvoltării există o competiţie în PSD între vicepreşedinţii Constantin Niţă şi Valeriu Zgonea.  
 
Şefia Internelor este disputată de Dan Nica şi de secretarul general Liviu Dragnea. Postul este, de asemenea, extrem de important în ecuaţia organizării alegerilor locale şi parlamentare. Există însă şi ministere unde lucrurile sunt destul de clare.  
 
Titus Corlăţean la Externe şi Daniel Constantin la Agricultură sunt primele nume sigure de miniştri. 
 
Pentru Mediu, PSD are trei variante: fratele lui Radu Mazăre, Alexandru, Carmen Moldovan şi Rovana Plumb, care s-ar mulţumi şi cu Munca.
 
De asemenea, sunt aproape siguri membri ai Guvernului Titus Corlăţean (Externe), Marian Câmpeanu (Muncă), Mircea Diaconu (Cultură), Andrei Marga (Educaţie) sau Corneliu Dobriţoiu (Apărare). 
 
Eduard Hellvig ar fi propunerea pentru Ministerul Transporturilor
 
 
Ultima variantă a listei ministerelor din viitorul guvern USL, prezentata de RTV.net. 
 

1. Ministerul Apărării – Corneliu Dobrițoiu

2. Ministerul Economiei – Daniel Dăianu

3. Ministerul Industriilor și Energiei – Iulian Iancu

4. Ministerul Finanțelor – Liviu Voinea

5. Ministerul de Interne – Daniel Savu

6. Ministerul Administrației – Liviu Dragnea

7. Ministerul Dezvoltării Regionale și Rurale – Mircea Drăghici

8. Ministerul Turismului – Ramona Mănescu

9. Ministerul Culturii și Cultelor – Mircea Diaconu

10. Ministerul Educației și Cercetării – Remus Pricopie

11. Ministerul Sănătății – Nicolae Bănicioiu

12. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Eduard Hellvig

13. Ministerul Muncii – Mariana Câmpeanu

14. Ministerul Mediului și al Resurselor Naturale – Rovana Plumb

15. Ministerul Agriculturii – Daniel Constantin

16. Ministerul Comunicațiilor – Dan Nica

17. Ministerul de Externe – Titus Corlățean

18. Ministerul pentru Afaceri Europene – Leonard Orban

19. Ministerul de Justiție – Dan Șova

20. Ministerul pentru Relația cu Parlamentul – Claudiu Manda

 

Mai mult, in favoarea Cabinetului Ponta, cele mai multe voturi vor veni din partea parlamentarilor PSD (137), care, cumulat cu cele 87 de voturi ale liberalilor, asigură un total de 224 de voturi favorabile  noului guvern. 
 
Grupul minorităţilor naţionale, reprezentat de cei 17 deputaţi,  a avut o pondere decisivă în privinţa demiterii Cabinetului Ungureanu iar liderii USL încearcă cooptarea lor în noua structură guvernamentală.
 
De altfel, la consultările cu preşedintele Traian Băsescu, de la Cotroceni, reprezentanţii minorităţilor şi-au exprimat clar dorinţa de a susţine orice Guvern. 
 
Iar, dupa ce Gabriel Oprea a declarat ca UNPR va spriji instalarea cat mai rapida a noului guvern Ponta, pentru a se realiza stabilitatea economica si politica a tarii, Neculai Ontanu a anuntat ruperea aliantei la Bucuresti, sutinind ca "Ne-am lepadat de Satana". 
 
Dusmani de moarte pina la motiune, Ponta l-a reevaluat pe Oprea spunind  ca acesta " e totusi colegul nostru" si ca USL va discuta sustinerea parlamentara cu toate partidele. La rindul sau, Oprea a descoperit ca, pina la urma ,Ponta ii este "prieten".
 
Secretarul general al UNPR Neculai Ontanu a declarat, sambata, ca partidul sau va sprijini in Parlament instalarea cat mai rapida a noului guvern Victor Ponta, pentru a se realiza stabilitatea economica si politica a tarii, iar legat de Emil Boc a spus ca acesta este "o istorie putin cam sifonata pentru Romania".
 
Dupa ce UNPR a anuntat, prin vocea lui Gabriel Oprea, ca sustine Guvernul Victor Ponta, premierul desemnat a declarat, sambata, ca a luat act de aceasta decizie si ca pana la urma "Oprea a fost colegul" lor.
 
"Am luat act de acest lucru. Oprea a fost colegul nostru, nu a fost niciodata secret faptul ca a fost colegul nostru si multi dintre cei de-acolo", a declarat Ponta la Bistrita.
 
In aceeasi ordine de idei, Ponta a precizat sambata ca in perioada urmatoare vor exista discutii cu toate formatiunile politice, mai putin cu PDL. "Am precizat ca voi discuta cu toti pentru sustinerea in Parlament, mai putin cu grupul PDL", a subliniat liderul PSD.
 
Gabriel Oprea, presedintele UNPR, a spus, vineri seara, ca formatiunea sa va sustine stabilitatea tarii si implicit Guvernul Ponta. "UNPR va vota pentru stabilitatea acestei tari. Noi vom sprijini Guvernul condus de Victor Ponta", a declarat Gabriel Oprea, la B1 TV.
Oprea a mai spus ca nu e un secret faptul ca "pina la urma, Ponta mi-e prieten".
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22