DNA solicită Parlamentului European documente relevante pentru INSTRUMENTAREA DOSARULUI europarlamentarului Adrian SEVERIN

Fara Autor | 31.01.2013

Pe aceeași temă

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European prin care au reiterat solicitarea de a le fi puse la dispoziţie o serie de documente relevante pentru instrumentarea cauzei penale în care este anchetat Adrian Severin, relateaza Agerpres.

 


DNA precizează într-un comunicat transmis joi AGERPRES că solicitarea iniţială a fost trimisă în 23 ianuarie 2012, dar a primit numai un răspuns parţial.

"Ca urmare, la data de 25 septembrie 2012, DNA a trimis o nouă scrisoare, prin care a cerut Parlamentului European transmiterea anumitor documente în original şi a unor informaţii esenţiale pentru soluţionarea cauzei", arată DNA.

În dosarul respectiv, faţă de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, se efectuează acte de urmărire penală pentru infracţiunile de luare de mită, trafic de influenţă, extinse ulterior şi infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte trei persoane.

În 16 iulie 2012, procurorii au extins cercetările faţă de Adrian Severin.

Din Ordonanţa de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2007 - 2010, învinuitul Severin a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaţilor în Parlamentul European - Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 9 iulie 2008).

"Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, înfiinţate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European. În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmările penală şi faţă de alte persoane. Având în vedere stadiul anchetei, nu se pot furniza mai multe detalii în acest moment", arăta DNA într-un comunicat transmis atunci AGERPRES.

În 27 iulie 2011, DNA informa că a solicitat autorităţilor judiciare competente din Belgia şi Franţa, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentării dosarului în care europarlamentarul Adrian Severin este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

Pe 18 iulie 2011, Adrian Severin a fost pus sub învinuire de procurorii DNA în legătură cu publicarea, în luna martie, a unor materiale audio-video de către publicaţia britanică "The Sunday Times".

În luna aprilie 2011, DNA i-a trimis ministrului de atunci al Justiţiei, Cătălin Predoiu, solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare în cauza referitoare la Adrian Severin, în vederea transmiterii acestei solicitări preşedintelui PE.

La sfârşitul lunii iunie 2011, Parlamentul European a votat ridicarea imunităţii eurodeputatului Adrian Severin, implicat în cazul ''bani în schimbul amendamentelor'' relatat de publicaţia "The Sunday Times".

Eurodeputatul Adrian Severin şi-a reafirmat în mai multe rânduri nevinovăţia cu privire la acuzaţiile formulate de publicaţia britanică.

În 19 iulie 2012, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Jugănaru Anne-Rose-Marie, Tiugea George-Vadim, asistenţi ai europarlamentarului Adrian Severin, şi Jugănaru Mihail-Răducu, asociat al mai multor firme.

Potrivit DNA, în sarcina acestora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Din ordonanţa de extindere a cercetărilor şi de începere a urmăririi penale a rezultat că în perioada martie 2007 - noiembrie 2010, Severin Adrian a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanţă cu firmele menţionate, create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

''Firmele respective erau controlate de europarlamentar prin intermediul asistenţilor săi Jugănaru Anne-Rose-Marie, Tiugea George-Vadim şi o altă persoană, iar contractele de consultanţă au fost încheiate la puţin timp după ce firmele au fost înfiinţate. (...) Trei dintre firme au facturat o serie de contracte în prima lună de la înfiinţare, alte două - în cea de-a doua lună de la înfiinţare'', susţin anchetatorii. (Sursa: AGERPRES)

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22