Dosarul lui "Felix", secretizat de SRI-ul si CNSAS-ul lui Constantinescu

Fara Autor | 03.03.2011

Pe aceeași temă

Cunoscut inca din 2000, dosarul de turnator al lui Dan Voiculescu, a fost "clasificat la siguranta nationala”, de o comisie mixta SRI-CNSAS. La vremea respectiva SRI era condus de Costin Georgescu, numit in functie de Emil Constantinescu, iar CNSAS de liberalul Gheorghe Onisoru, scrie Evenimentul zilei. Dosarul "Felix" a fost desecretizat de abia in 2006 cind se discuta numirea lui Voiculescu in functia de viceprim-ministru, moment in care a primit si decizia de colaborare cu Securitatea.

Dan Voiculescu primise verdict de necolaborare în 2000, când a fost verificat în calitate de candidat la alegerile parlamentare, verdict reconfirmat în 2004, în lipsa unor documente noi. Inainte de finalizarea discuţiilor privind numirea unui viceprim-ministru, CNSAS a primit un nou dosar al senatorului, de data aceasta unul de "retea".

Gheorghe Onişoru, primul preşedinte al CNSAS, confirmă că dosarul lui Voiculescu, ca şi cel al Monei Muscă şi al altor politicieni, a trecut prin faţa Comisiei mixte SRI- CNSAS înaintea alegerilor din 2000, colaborarea acestuia cu Securitatea fiind cunoscuta la vremea respectiva. Dosarul a fost insa clasificat la “siguranta nationala”.

"Cei care participam la Comisia mixtă, de obicei eu şi Claudiu Secaşiu -, doi de la SRI, nu aveam voie să mergem apoi în şedinţă şi să zicem că Ionescu şi Popescu au dosare şi oricum nu le puteam folosi, fiind la siguranţă na ţională", spune Onişoru, citat de Evenimentul zilei.

Onisoru afirmă că, într-adevăr, dosarul de informator al lui Voiculescu a fost secretizat în una dintre aceste comisii mixte.

"Au fost mai mulţi politicieni în situaţia asta, printre ei şi Mona Muscă, în dosarul căreia era vorba despre studenţi străini". În procedura de secretizare, opinia membrilor CNSAS nu conta de obicei, zice Onişoru. "Noi înaintam o listă cu 100 de persoane pentru verificări. Pentru 90 ne ziceau că sunt necunoscuţi, pentru ceilalţi zece ne invitau la discuţii. De câteva ori am reuşit să mai scoatem nu dosare, dar unele documente...", completează Onişoru pentru Evenimentul zilei.

In momerntul in care CNSAS a primit, in 2006, noul dosar, care s-a dovedit a fi unul de “retea”, adica de colaborator al Securitatii, Voiculescu a fost chemat la audieri. In faţa membrilor Consiliului, Voiculescu si-a explicat ascensiunea prin faptul că n-a vrut să-şi părăsească ţara, aşa că a creat un mecanism prin care capitalismul să devină funcţional în România anilor ’80. Considera asta o "disidenţă nemanifestată".

Discutiile dintre membrii CNSAS au fost aprinse, punindu-se intrebarea de ce dosarul cu princina a aparut in exact in momentul in care se ridica chestiunea functiei de vice-premier. Potrivit Evenimentului zilei, stenogramele discutiilor din CNSAS arată suspiciunile membrilor Colegiului cu privire la momentul ales pentru desecretizare.

"Mi se pare interesant că dosarul a venit după ce aţi anunţat că veţi candida şi aici se ridică din nou problema - şi trebuie să o ridicăm noi - de ce folosesc serviciile secrete aceste dosare care ţin de siguranţa naţională şi bat la război numai când e cazul. (...) Pentru că noi v-am dat o hârtie o dată că nu aţi făcut poliţie politică, pentru că nu aveaţi dosar. Nu ştiam că mai există şi un alt dosar. Şi ne-am trezit cu un alt dosar, cu două", a proferat Mircea Dinescu, membru al Colegiului, în faţa lui Dan Voiculescu şi a colegilor săi.

Voiculescu a cerut un răgaz de o jumătate de oră ca să studieze noul dosar, pentru continuarea discuţiilor în cunoştinţă de cauză. Cât timp acesta a citit dosarul în biroul lui Ticu Dumitrescu, discuţiile dintre membrii Colegiului au continuat, tot Mircea Dinescu arătând că dosarul era cunoscut din 2000, când preşedinte al Colegiului era Gheorghe Onişoru. El era cel care participa, de obicei, din partea CNSAS, la întâlnirile Comisiei mixte SRI-CNSAS, în care se secretizau dosarele "de siguranţă naţională".

"Domnul Onişoru nu ne-a spus când am discutat că domnul Voiculescu mai are nişte dosare. Onişoru a ţinut în tărtăcuţa lui faptul că Voiculescu a avut dosar de reţea şi noi am lucrat pe un dosar subţire, pe baza căruia nu puteam să-l acuzăm de poliţie politică, nici măcar de colaborare", s-a mai revoltat Dinescu.

Voiculescu a reusit sa schimbe legea CNSAS

*  În iunie 2006, CNSAS decidea că Dan Voiculescu a făcut poliţie politică. Verdictul s-a bazat pe o serie de note informative, semnate "Felix". Fondatorul PC avea să atace decizia în instanţă.

* Voiculescu a ridicat in cadrul procesului citeva exceptii de neconstitutionalitate. La sfirsitul lui ianuarie 2008, CCR a decis ca intreaga lege de functionare a CNSAS este neconstitutionala, iar institutia si-a incetat activitatea pentru o perioada. La presiunile societatii civile si cu sprijinul cabinetului Tariceanu, prin voturile PDL si PNL in parlament, a fost promovata o noua lege.

* Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 5 februarie 2010, ca Voiculescu a colaborat cu Securitatea. În motivarea deciziei, instanţa sublinia o notă din 1977, în care Dan Voiculescu scria: "Semnalăm tendinţa lui L.G. de a atrage spiritual şi material anumiţi cetăţeni români la fuga din ţară sau luarea de poziţie revoluţionară faţă de legile ţării noastre".

* La termenul din 17 februarie 2011, Curtea suprema a dat verdictul definitiv de colaborare cu Securitatea, care a fost atacat cu recurs.

* 3 martie este data pronuntarii definitive a ICCJ.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22