Evenimentul Zilei : 40% din listele electorale sunt actualizate de AEP în 2011. Au fost eliminate DOAR 34.000 de persoane

Fara Autor | 02.08.2012

Pe aceeași temă

Reprezentanții Autoritatii Electorale Permanente susțin într-un răspuns oficial trimis cotidianului Evenimentul Zilei că au controlat, anul trecut, 1.241 de primării, adică aproximativ 40% din totalul acestora, iar în cazul persoanelor decedate care figurau pe listele electorale au dispus primarilor să facă urgent modificările necesare.

 

Pentru a clarifica situația persoanelor decedate care mai figurau încă pe listele electorale, EVZ a cerut conducerii AEP, singura instituție din România care are atribuții în verificarea veridicității listelor electorale, să ne transmită o situație clară cu privire la acest lucru. Răspunsul AEP primit de EVZ contrazice declarațiile pompoase ale unor lideri USL, care spuneau zilele trecute că pe listele electorale s-ar afla peste un milion de persoane decedate.


Potrivit AEP, în 2011 au fost controlate 1.241 de primării din totalul de 3.187, din care: 40 de primării municipale, 79 de primării orășenești, 6 primării de sector și 1.116 primării comunale. În urma acestor controale s-a constatat: 33.308 persoane decedate nu au fost radiate din listele electorale (7.754 fiind găsite în municipii, 2.865 în orașe și 22.698 în comune), 2 persoane care au renunțat la cetățenie mai figurau încă pe listele electorale, 1 persoană care și-a schimbat domiciliul mai figura pe lista electorală de la fosta locuință, în 649 de cazuri primăriile nu au reactualizat listele electorale în raport cu deciziile judecătoriilor.

 

Prin urmare, în urma controlului, la 40% din primariile din România, inspectorii AEP au găsit, anul trecut, 33.960 de persoane care nu trebuiau să figureze pe listele electorale. Această cifră este de 53 de ori mai mică decât cifra înaintată de USL, cea de 1,77 de milioane de persoane.

 

AEP: „Am recontrolat scoaterea morților de pe listele electorale”

Atribuțiile reprezentanților AEP constau în verificarea listelor electorale de la fiecare primărie din România și confruntarea acestora cu registrele de la starea civilă și de la judecătorii. Atunci când inspectorii AEP constată că o persoană care e trecută decedată în registrul primăriei, dar aceasta mai figurează încă pe lista electorală, cer reprezentanților primăriei să facă modificarea de rigoare. Acest lucru se întâmplă și în celelalte cazuri de persoane care și-au pierdut dreptul de vot în cazul unei decizii a judecătorilor, a pierderii cetățeniei sau a schimbării domiciliului.

 

Întrebați cum au rezolvat problema persoanelor care figurau ilegal pe listele de vot în 2011, reprezentanții biroului de presă al AEP ne-au declarat: „După efectuarea controlului și transmiterea rapoartelor către primari, s-a cerut acestora să facă modificările necesare. Inspectorii AEP nu au atribuții de efectuare a acestor modificări, în schimb trebuie să urmărească remedierea acestora.

Prin urmare, după o anumită perioadă, inspectorii AEP au făcut un recontrol, prin sondaj, la o parte dintre primării, pentru a vedea dacă au fost făcute modificările respective. Din rapoartele angajaților AEP rezultă că respectivele modificări au fost făcute”. Reprezentanții AEP au mai precizat, pentru EVZ, că și în anul în curs reprezentanții instituției au efectuat controale la primării, iar în cazul „aspectelor negative constate s-a dispus remedierea acestora”.

 

Turiștii electorali, numărați cu softul lui Ponta

Până în septembrie, toate primăriile din țară trebuie să trimită listele actualizate către MAI, după care statistica ministerului intră în posesia judecătorilor Curții Constituționale pentru analiză. În sprijinul acestei inițiative va veni programul informatic antifraudă achiziționat imediat după referendum de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Potrivit caracteristicilor tehnice ale acestuia, în termen de 60 de zile de la introducerea în baza de date a tuturor parametrilor, vor putea fi depistați toți cei care au votat de mai multe ori.

Problema cu acest program informatic care a costat 1,97 milioane de lei (fără TVA) este că a fost adjudecat de la o firmă care are la rândul ei, alte două firme din Cipru ca proprietari. Potrivit datelor oficiale, societatea câștigătoare care ar trebui să arhiveze electronic listele electorale este controlată de un apropiat al lui Sebastian Ghiță, prietenul premierului Victor Ponta.

Tot AEP a achiziționat de la Teamnet International, firma lui Sebastian Ghiță, cu doar trei zile inainte de alegerile locale din acest an, un alt soft utilizat pentru numărarea voturilor exprimate, fără a organiza o licitație și fără a publica un anunț de intenție.


George Lacatus. Articol preluat de pe site-ul Evenimentului Zilei, evz.ro

 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22