Facturile la încălzire pot creşte cu până la 60%. Guvernul a convenit cu FMI eliminarea subvenţiei

Fara Autor | 11.05.2011

Pe aceeași temă

Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii. Premierul Boc sustine ca subventiile vor fi eliminate doar pentru bogati, cei nevoiasi urmind sa fie sprijiniti in continuare.




 Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.




Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, citat de Mediafax, a declarat că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.




"Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există, însă, o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare", a spus Franks, citat de Mediafax.




Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subvenţiilor în acest an pentru căldură va avea efect şi asupra inflaţiei , care ar putea urca şi până la 6%, peste cea mai recentă prognoză a Băncii Naţionale a României.




"Ne aşteptăm ca inflaţia (după eliminarea subvenţiilor - n.r.) să fie undeva între 5% şi 6%. Vom face calculele când vom şti cu exactitate care sunt schimbările în ceea ce priveşte şi modificările la preţul gazelor", a mai spus Franks.




Banca Naţională a revizuit săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,6% la 5,1%, dar nu a luat în calcul şi posibilele creşteri de preţuri administrate, pe motiv că nu exista un calendar cert în această privinţă.




În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie.




Emil Boc: Subventiile vor fi eliminate doar pentru bogati. Nevoiasii vor fi sprijiniti




Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că Guvernul intenţionează să taie subvenţiile doar celor care au venituri mari şi că nu e firesc ca oameni cu salarii de 100 de milioane de lei vechi să primească acelaşi sprijin din partea statului ca şi un cetăţean cu un venit de doar zece milioane lei vechi.




"Poziţia noastră este următoarea: cei cu venituri mari, cei bogaţi, să plătească mai mult la factura la energie termică. Cei cu venituri mai mici să fie protejaţi şi sprijiniţi de stat. Nu este firesc ca cineva cu 100 milioane de lei vechi pe lună să beneficieze cu până la 45% compensare a valorii combustibulilului la fel ca unul care are 10 milioane lei vechi pe lună. Cred că firesc este ca acela care are salariu mai mare, casă mare, să plătească mai mult, iar cei cu venit mai mic să fie sprijiniţi de stat prin formula sprijinului pe care Ministerul Muncii îl acordă celor cu venituri reduse. Asta cred că înseamnă corectitudine, pentru că, aşa cum este la pauşal, că ai bloc sau garsonieră, toţi plătesc aceeaşi valoare a gigacaloriei. Eu cred că nu e corect", a susţinut premierul Emil Boc.




Şeful Guvernului a susţinut că la un asemenea plan se lucrează acum în cadrul Executivului, astfel ca sprijinul care este acordat de stat să fie ţintit către cei care chiar au nevoie de ajutor.




"Acesta nu este o cerinţă a FMI, este o cerinţă de bun simţ a românilor şi de respectarea banului public, ca el să fie utilizat cu eficienţă. Nu se renunţă la forma de sprijin a statului, ci doar se ţinteşte mai bine, adică se orientează către cei care cu adevărat au nevoie", a declarat Emil Boc.




El a subliniat că Ministerul Muncii va acorda în continuare spirijin familiilor cu venituri reduse, sprijin care se va materializa în continuare în formă bănească pentru cei cu venituri mici şi medii.





Discrepante intre preturi




Potrivit Mediafax, pentru energia termică furnizată de CET Bacău populaţia plăteşte 137,60 lei/Gcal faţă de un preţ de furnizare aprobat de 225 lei/Gcal, energia termică furnizată de CET Iaşi este plătită de populaţie cu 175 lei/Gcal faţă de un preţ de furnizare de 291,87 lei/Gcal, iar pentru energia termică furnizată de Locato Piatra Neamţ este acceptat pentru populaţia un preţ de 148,48 lei/Gcal faţă de un cost real de 279,79 lei/Gcal.




Diferenţe mari între preţul plătit de populaţie şi costul real al agentului termic acoperite prin subvenţie sunt înregistrate şi pentru energia termică furnizată de CET Brăila (165,30 lei/Gcal faţă de 351,31 lei/Gcal), RAM Buzău (185,24 lei/Gcal faţă de 439,28 lei/Gcal), RA Termoficare Cluj (165 lei/Gcal faţă de 347,04 lei/Gcal), Uzina Electrică Zalău (130 lei/Gcal faţă de 460,42 lei/Gcal), Dalkia Alba-Iulia (129,64 lei/Gcal faţă de 512,28 lei/Gcal) sau RADET Bucureşti (119 lei/Gcal faţă de 298,62 lei/Gcal).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22