Alegerea PDL pentru CSM: fostul consilier al Rodicai Stanoiu

Fara Autor | 09.05.2011

Pe aceeași temă

Coalitia de guvernare îl va susţine pe Doinel Dinuică, ca al doilea reprezentant al societăţii civile din cadrul CSM, alături de Corina Dumitrescu. Surse din PDL au spus pentru Revista 22 ca decizia a fost luat ca urmare a presiunilor exercitate de UDMR.  Doinel Dinuică, devenit rapid din plutonier major profesor universitar si magistrat, propus de Spiru Hare, este prorector pentru învăţământul juridic in cadrul acestei universităţii. Dinuica are un trecut controversat, fost consilier al Rodicai Stanoiu, implicat in scandalul numirilor ilegale de notari si martor in procesul sinuciderii fostului judecator in procesul ceausestilor, Gica Popa.





Doinel Dinuică a făcut parte din lotul celor care au devenit peste noapte notari publici, fără examen, alaturi de nume importante de sotii de demnitari, ca Manuela Mitrea, Corina Dumirescu (sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, acum candidata la CSM), Gabriela Gaspar (sotia judecatorului Axinte Gaspar). Numirirle ilegale au avut loc în timpul miniştrilor Cristian Diaconescu şi Rodica Stanoiu, care au emis mai multe ordine, favorizând poliţişti, politicieni şi judecători să obţină avize de notari.



Doinel Dinuică a fost numit notar de către Rodica Stănoiu, în 2004, alături de judecătoarea Ana Boar, Doru Trifoi, Costache Ivanov, chestorul Florin Sandu. Toti acestia au fost reclamati la Parchet de fostul ministru al justitiei, Monica Macovei.




Înainte de 1989, Doinel Dinuică a fost un simplu plutonier major, conform portalulrevoluţiei.ro. desi acest aspect nu apare in CV-ul oficial. Acesta era responsabil de evidenţa documentelor secrete din instanţele militare. Deasemenea, de numele său se leagă şi moartea stranie a lui Gică Popa, judecătorul militar care i-a condamnat la moarte pe Ceauşeşti. Zvonurile că sinuciderea lui Popa ar fi avut loc cu arma lui Dinuică Doinel, au fost infirmate ulterior, dar acesta a fost martor in proces.




După 1990, cariera lui profesională a lui Dinuică a cunoscut un o evoluţie fulgerătoare. A devenit extrem de rapid magistrat (judecător stagiar) şi a parcurs aproape toate gradele militare, pentru ca în 1995 să devină vicepreşedintele Tribunalului Militar Bucureşti. După 4 ani, în 1999, devenise preşedintele Tribunalului Militar din Bucureşti, a deţinut mai multe funcţii de director in cadrul Ministerului Justiţiei si a devenit Director al Instanţelor Militare în 2005. In perioada ministeriatului Rodicai Stanoiu la justitie, Dinuica a fost consilierul acesteia.




După respingerea candidaturii lui Victor Alistar, senatorii trebuiau să mai aleaga încă un reprezentant al societăţii civile dintre următorii candidaţi: Georgiana Iorgulescu, propusă de Asociaţia Magistraţilor din România, Centrul de Resurse Juridice şi Asociatia Pro Democraşia; Radu Cornel Andreică; propus de Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului; Doinel Dinuică, Universitatea Spiru Haret; Virgil Melnic, Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie şi Ovidiu Horea Maican, Fundaţia Freedom House.



Puterea a optat pentru Dionel Dinuică si Corina Dumitrescu.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22