Guvernul a initiat proiectul de revizuire a Constitutiei

Fara Autor | 21.04.2010

Pe aceeași temă

Guvernul a initiat, miercuri, un proiect de revizuire a Constitutiei, care va fi inaintat Presedintelui, care il va trimite Parlamentului spre dezbatere. Principalele modificari vizeaza trecerea la parlamentul unicameral, reducerea numarului de parlamentari la maximum 300, limitarea la 10 zile a termenului in care parlamentul trebuie sa-si exprime punctul de vedere asupra referendumului si oprirea procedurii de suspendare a presedintelui in cazul in care Curtea Constitutionala da un aviz negativ.Modificari sint si in ce priveste componenta CSMM, a termenelor de investire de catre parlament a guvernului si a dizolvarii parlamentului.

Potrivit art 150 aliniatul 1 din Constitutie, procedura de revizuire a legii fundamentale poate fi initiata de presedinte, la propunerea guvernului, de o patrime din numarul deputatilor si senatorilor sau de 500.000 de cetateni cu drept de vot.

"Guvernul a uzat de prevederile constitutionale pentru a initia proiectul de revizuire a Constitutiei pe care il va inainta presedintelui, care are dreptul de a-l trimite parlamentului spre dezbatere si adoptare", a afirmat primul ministru, la finalul sedintei de Guvern.

Emil Boc a precizat ca "proiectul revizuirii este produsul consultarilor dintre guvern si presedinte": "Proiectul urmareste in esenta punerea in practica a referendumului cu privire la revizuirea Constitutiei validat de romani la referendumul din noiembrie 2009".

Modificarile esentiale ale proiectului de revizuire a Constitutiei:

- Camera Reprezentatilor. Punerea in practica a rezultatului referendumului prin trecerea la parlamentul unicameral si limitarea numarului parlamentarilor la 300. Noua camera se va numi Camera Reprezentantilor, iar propunerile legislative vor fi discutate in plen de doua ori (doua lecturi) intr-un interval de 30 de zile.

- Referendumul. Parlamentul va trebui sa-si spuna punctul de vedere intr-un termen de maximum 30 zile ( in prezent termen nelimitat) de la emiterea decretului prezidential pentru organizarea referendumului.

- Formarea Guvernului. Parlamentul are un termen de 10 zile ( in prezent termen nelimitat) in care poate sa aprobe sau nu cererea premierului desemnat de investire a guvernului. In cazul in care aceste 10 sint depasite, Guvernul se considera respins si presedintele este obligat sa desemneze un alt prim-ministru. Ramine neschimbata actula procedura de desemnare a primului ministru, care se va face de catre presedinte, prin votul parlamentului. Premierul nu poate propune revocarea si numirea de ministri  decat dupa o consultare prealabila a presedintelui.

- Suspendarea presedintelui din functie. In situatia in care Curtea Constitutionala considera ca presedintele a incalcat Constitutia, procedura de suspendate merge mai departe, iar in situatia in care Curtea Constitutionala considera ca presedintele nu a incalcat Constitutia, procedura de suspendare inceteaza. In prezent avizul Curtii Constitutionale este consultativ.

- Dizolvarea Parlamentului. In situatia in care Parlamentul respinge de doua ori investirea guvernului, termenul in care presedintele poate dizolva Parlamentul se reduce de la 60 la 45 de zilei.

- Componenta CSM. Consiliul Superior al Magistraturi este format din 19 membri, din care 6 (in prezent 2)  vor fi desemnati de societatea civila, 10 din rindulmagistratilor, la care se adauga ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. In varianta actuala cei doi reprezentanti ai societatii civile sunt alesi de Senat, pe cand in varianta propusa de guvern trei vor fi numiti de parlament si trei de presedintele Romaniei. Durata mandatului membrilor CSM se reduce de la 6 la 4 ani.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22