Raport FreeEx: Televiziunile, sufocate de "telenovela politică în direct". Mogulii, vedetele propriilor posturi

Fara Autor | 03.05.2011

Pe aceeași temă

Mogulii devin vedetele posturilor tv pe care le deţin, în timp ce conţinutul editorial relevant şi verificabil e pe cale de dispariţie, arată raportul FreeEx 2010. Marii patroni de presă din România au fost, pe parcursul anului 2010, în centrul unor scandaluri publice care au afectat semnificativ credibilitatea instituţiilor media aflate în proprietatea lor.




Cu Sorin Ovidiu Vîntu reţinut pentru favorizarea unui infractor şi pentru şantaj, Dan Diaconescu (care, de altfel, şi-a anunţat inclusiv intenţia de a candida la preşedenţie) reţinut pentru şantaj şi Dan Voiculescu dovedit colaborator al Securităţii, canalele media aflate în proprietatea acestora au relatat dezechilibrat, partizan şi, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente, se arată în "Raportul FreeEx 2010 – Libertatea presei în România", dat publicităţii ieri, într-o conferinţă de presă, de agenţia ActiveWatch.




A fost vorba de un test de independenţă şi etică jurnalistică pe care televiziunile de ştiri nu l-au trecut, preferând să se "abandoneze" unui nou gen de presă, "telenovela politică în direct, non-stop" şi substituind agende personale celei de interes public – ceea ce are ca efect atât compromiterea profesiei de jurnalist, cât şi a rolului mass-media.




Dincolo de numeroasele schimbări manageriale şi de acţionariat în presă, imixtiunile politicului şi interesele obscure în activităţile editoriale ale unor instituţii au avut repercusiuni negative asupra conţinutului, dar şi în sfera de business, subliniază raportul FreeEx, amintind, printre altele, că în luna august a anului 2010, grupul media german WAZ şi-a anunţat decizia de a se retrage de pe piaţa media din România.




Principalul motiv invocat a fost distorsionarea politică a informaţiilor din presă, determinată, potrivit preşedintelui WAZ, Bodo Hombach, "de oligarhii care îşi cumpără ziare şi reviste, nu atât pentru a face bani, ci pentru a obţine pe această cale influenţă politică".




Presa din România are problema conţinutului editorial relevant şi verificabil, care "este pe cale de dispariţie", sufocat de jurnalismul de haită, isteric, manipulator, opinia partizană şi infotaiment. Printre rezultatele acestei degradări profesionale a breslei este menţionat şi faptul că televiziunile au transformat moartea unor persoane cunoscute în spectacole macabre.




În acest context, România s-a situat pe locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei ("Press Freedom Index 2010"), realizat de organizaţia "Reporteri fără Frontiere", coborând cu două locuri faţă de anul precedent. Indicii privind libertatea presei s-au aflat în scădere pentru al treilea an consecutiv, având în vedere că în anul 2007 România s-a clasat pe locul 42, în anul 2008 – pe locul 47, anul 2009 – pe locul 50, iar în anul 2010 – pe locul 52.





Schimbări de acţionariat pe piaţa presei




Schimbările de acţionariat realizate pe parcursul anului 2010 sunt, de asemenea, reamintite în raportul citat. La începutul anului, publicaţiile Gardianul, Ziua şi Cotidianul şi-au suspendat apariţiile în print, iar primele două au renunţat şi la versiunile online, în timp ce site-ul Cotidianul.ro a fost achiziţionat de Cornel Nistorescu, de la Realitatea-Caţavencu.




În luna februarie s-a realizat "tranzacţia anului pe piaţa de presă scrisă": Ringier a vândut Evenimentul Zilei şi Capital către nou-înfiinţata companie Editura Evenimentul şi Capital, al cărei acţionar majoritar este omul de afaceri Bobby Păunescu. În martie, 16 jurnalişti de Academia Caţavencu au decis să înfiinţeze propria revistă, "Kamikaze", acuzând presiuni editoriale şi cenzură.




Pe 1 iulie, Ringier (deţinătoare a publicaţiilor româneşti Libertatea, Bolero, Libertatea pentru femei, Bravo, Unica, BravoGirl) şi Axel Springer (partener Edipresse în România) au fuzionat, înfiinţând compania Ringier Axel Springer Media. Omul de afaceri Dan Adamescu, principalul acţionar al companiei de asigurări Astra, a cumpărat de la WAZ jumătate din compania Medien, devenind astfel unicul proprietar al ziarului România Liberă şi al celorlalte reviste editate de companie.




August este luna în care compania Cațavencu SA a intrat în faliment.




În septembrie, săptămânalul Money Express a devenit lunar, după ce a înregistrat pierderi de 500.000 de euro în prima jumătate de an. În luna iunie, Adrian Sârbu a ieşit complet din acţionariatul companiei Pro TV SA, deţinute de Central European Media Enterprises (CME), după ce a cedat către CME şi ultimele 5 procente ale acţiunilor sale.




În al doilea trimestru al anului, veniturile companiei Pro TV SA au scăzut cu 10% faţă de acelaşi trimestru al anului 2009. Astfel, de la suma de 48,5 milioane de dolari, s-a ajuns la cea de 43,5 milioane de dolari. Adrian Sârbu a rămas acţionar la Publimedia, Apropo Media şi Mediafax, companii pe care le-a reunit într-o singură entitate, Mediafax Group. În octombrie, managementul Realitatea Media a fost preluat de Compania Asesoft, deţinută de omul de afaceri Sebastian Ghiţă.




În noiembrie, Sorin Oancea a demisionat de la Intact şi a preluat jumătate din acţiunile B1 TV25. Totodată, el a devenit managerul postului. În 2010 s-au lansat două posturi noi de televiziune: 10 TV (aparţinând companiei RCS&RDS) şi România Ta (deţinută de Honorius Prigoană, membru PDL), iar la portofoliul Discovery Networks România s-a adăugat televiziunea pentru femei TLC.




În ianuarie, postul de ştiri N24 s-a transformat în televiziune generalistă şi şi-a schimbat denumirea în N24 Plus. Jurnalistul Radu Moraru a preluat, în luna iulie, 60% din pachetul de acţiuni al postului de televiziune Vox News, iarcelelalte 40 de procente au rămas în proprietatea lui Bobby Păunescu26.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22