Reformistii versus greii PDL. Schimb dur de replici. Criteriile de intgritate adoptate in proportie de 10%

Fara Autor | 05.03.2011

Pe aceeași temă

Noul statut PDL a fost adoptat în varianta propusă de veteranii partidului, doar Cristian Preda, Monica Macovei şi Sever Voinescu votind împotriva acestuia. S-au înregistrat, de asemenea, şapte abţineri, astfel optând, printre alţii, Valeriu Tabără şi Teodor Paleologu. Sedinta Consiliul National de Coordonare al PDL a fost marcata, sambata, de atacuri dure la scena deschisa intre reformistii Cristian Preda, Monica Macovei si greii partidului Vasile Blaga si Radu Berceanu. Dupa respingerea criteriilor de integritate, cu o zi in urma, Monica Macovei a calificat amanarea adoptarii propunerilor reformistilor drept o "lipsa de responsabilitate".  "Partidul trebuie sa aiba grija ca ideile politice sa fie initiate si duse la oameni de persoane credibile, or o persoana trimisa in judecata pentru fapte de coruptie si frauda nu este una credibila", a spus Macovei. In replica, Blaga si Berceanu i-au pus la zid pe reformisti sustinind ca acestia sufera de populism. Berceanu: Veniti decat la sedintele la care este televiziunea. Blaga: Ce dracu domne, nu va e rusine?

Monica Macovei: Daca spuneam ca suntem altfel, haideti sa aratam ca suntem altfel. Sa aratam prin fapte

"Aceste criterii sunt pentru beneficiul partidului. Nu inteleg de ce amanam aceste criterii si facem la vara un cod etic.De ce nu facem acum acel cod de etica? Amanarea este determinata de o lipsa de responsabilitate. La discutia de ieri despre propunerea suspendarii la trimiterea in judecata s-au adus multe argumente. Vreau sa spun ca prezumtia de nevinovatie o decide Justitia, nu partidul politic. Partidul trebuie sa aiba grija ca ideile politice sa fie initiate si duse la oameni de persoane credibile, or o persoana trimisa in judecata pentru fapte de coruptie si frauda nu este una credibila. Este ca si cum lasam sa opereze un chirurg care vine in sala de operatie cu mainile murdare", a declarat Macovei, la Consiliul National de Coordonare al PDL.

"Sper sa intelegem cu totii ca propunerile acestea de integritate sunt pentru beneficiul partidului", a spus Macovei.Aceasta a acuzat faptul ca in PD-L actuala comisie de statut si etica are o activitate aproape de zero. "Am cerut sa ne explice cate decizii a luat in cazurile publice care au daunat partidului(...) Comisia de etica trebuie sa se sesiseze din oficiu, sa ia o decizie in interesul partidului. Am inteles ca nu e o prevedere. Am inteles ca a disparut pe drum si interdictia de a fi lucrat cu Securitatea, a ramas doar colaborarea", a mai spus Macovei.

"Inchei spunand ca noi am spus tot timpul ca suntem altfel decat ceilalti, altfel decat PNL, care acum tot PSD este. Nu facem ca Nastase, Chiuariu, trimisi in judecata, dar in functii publice. Daca spuneam ca suntem altfel, haideti sa aratam ca suntem altfel. Sa aratam prin fapte", le-a mai spus Monica Macovei delegatilor prezenti la Consiliul National de Coordonare al PD-L.

Cristian Preda: Prefer 2 milioane de voturi decit 200 de primari

Cristian Preda a cerut explicatii pentru rasturnarea de situatie produsa vineri si a precizat ca au fost de fapt adoptate in noul statut cel mult 10% din criteriile de integritate propuse.

"Daca ar fi sa alegem intre 100 si 200 de primari care odata exclusi s-ar duce la Opozitie, dati-mi voie sa spun ca in locul a 200 de primari, ar trebui sa ne gandim cum am lua 200.000 de voturi. Sau doua milioane de voturi. Prefer 2 milioane de voturi de la cei care in aceasta tara cred in integritate. Sa nu uitati ca la urne s-ar putea sa avem niste surprize. Toate partidele din 96 incoace s-au trezit in Opozitie, din cauza coruptiei", a spus Preda, in a doua sa interventie de la CNC.

Totodata, Preda a contrazis ceea ce au spus cei mai multi dintre cei care au vorbit inaintea sa, ca 80% dintre propunerile sale si ale Monicai Macovei ar fi fost preluate in noul statut.

"Nu e adevarat ca partidul ar fi adoptat 80% din ce am propus in urma cu un an. Nu cred ca exista 10% din propuneri preluate. E adevarat ca uneori cuvinte care au sunat mai bine au fost preluate. In lectura mea, nu e vorba de asemenea cota, e cel mult 10%"."Au mai existat masuri de curaj. Sacrificiile nu trebuie sa ne duca la sinucidere. Riscam sa intram intr-o curba din care sa nu ne ridicam. Oamenii simpli nu vad integritatea din statut, vad coruptii din realitate. Propunerile, nu pentru a instala o echipa care sa taie capete. Am facut niste propuneri pentru ca regulile sunt mai puternice decat oamenii. Asa castiga partidele puternice. Repet, regulile sunt mai puternice decat oamenii", a conchis Preda.

Elena Udrea: Omul care va conduce PDL trebuie sa fie deasupra oricarei suspiciuni de coruptie

Elena Udrea, a declarat ca formatiunea politica din care face parte nu va mai avea "lider providential" ca Traian Basescu, de aceea viitorul sef al partidului trebuie sa fie credibil atat in interiorul, cat si in afara lui, transmite Agerpres. Udrea a facut aceste afirmatii in sedinta Consiliului National de Coordonare al Partidului Democrat Liberal, desfasurata la Palatul Parlamentului.

"Partidul asteapta mai multa fermitate. Fiecare simtim nevoia sa batem si cu pumnul in masa. Lideri providentiali, un Traian Basescu, partidul acesta nu va mai avea. De aceea va trebui sa gasim o echipa care sa conduca partidul, iar omul care o va conduce trebuie sa fie credibil. Nu numai pentru noi, ci credibil si in afara partidului", a spus Udrea.

Presedintele organizatiei PDL Bucuresti a afirmat ca viitorul presedinte al partidului trebuie sa fie mai presus de orice suspiciune de coruptie si trebuie sa porneasca o serie de actiuni prin care sa arate ca PDL nu permite, in randurile lui, oameni care sa ii afecteze imaginea: "Orice idee de reforma trebuie sa se faca cu sufletul fata de acest partid si nu uitandu-ne in oglinda. Daca cerem reforma trebuie sa fie pentru ca partidul sa puncteze, nu sa o facem dintr-un interes personal".

Traian Ungureanu: PDL risca sa faca o obsesie din criteriile de integritate

Europarlamentarul Traian Ungureanu a sustinut sambata in fata delegatilor de la Consiliul National de Coordonare al PDL ca democrat-liberalii fac "o figura de depresivi" si a adaugat ca PDL risca sa faca o obsesie din criteriile de integritate, subliniind ca formatiunea trebuie sa intre nefracturata in alegeri si sa-si reglementeze relatiile cu presedintele Traian Basescu, relateaza Agerpres.

Ungureanu si-a inceput discursul spunandu-le delegatilor ca este un intelectual care isi pune probleme, intrebari si face teorie.

"De pilda, ce e PDL. E partid anticoruptie? Unii cred ca da, altii vor sa-l faca, unii spun ca era deja. Eu as mai adauga sa nu uitam ca PDL e partid anticriza si o mare speranta in care cred ca ar trebui sa intram toti si anume ca PDL trebuie sa devina partid anti-USL", a declarat acesta.

"Ia uitati-va la noi! Eu cred ca facem o figura de depresivi. Ne crestam, suntem toti emo. Unde-i tonusul PDL? Asta nu mai vad", a afirmat Ungureanu, care a starnit ras in sala cu aceasta remarca.

Ungureanu a sustinut ca PDL are, in prezent, doua mari probleme: aceea de a nu intra fracturat in alegeri si cea de-a doua vizeaza relatiile partidului cu seful statului.

"Problema este ca nu trebuie sa intram in campanie cu un partid rupt de Basescu. Problema relatiilor cu presedintele Basescu este reala si trebuie sa fie unul dintre obiectivele noastre fundamentale. Si cred ca este loc pentru rezolvarea acestei probleme", a sustinut el.

Vasile Blaga: Nu procurorul hotaraste cine e vinovat, ci judecatorul cind da cu ciocanelul

"Integritate da, dar si solidaritate, da! Am avut si avem un statut tare pe care n-am fost in stare sa-l respectam. Statutul spune ca cei care nu respecta deciziile politice sa fie sanctionati", a spus Blaga, adaugand ca desi aceste prevederi exista deja in statut ele nu au fost aplicate, desi partidul a decis acest lucru de zeci de ori.

"Daca nu respectam statutul, o sa ne macinam in discutii si nu o sa putem sa spunem lucruri clare. Acest partid a castigat 75% din alegerile partiale de pana acum. Dragi colegi, nu procurorul hotaraste cine e vinovat, ci judecatorul, cand da cu ciocanul, hotaraste cine e vinovat. (...)Daca vrem sa facem declaratii populiste doar de dragul de a fi in joc, putem sa le facem", a afirmat Blaga, in aplauzele participantilor, explicand de ce Colegiul Director a cerut ca in statut sa nu fie prevazuta expres excluderea in partid a membrilor trimisi in judecata.

 Berceanu: În 1981, când unii erau procurori şi lucrau cu Securitatea, eu am fost exclus din PCR

 Liderul PDL Radu Berceanu a declarat, sâmbătă, la CNC al PDL, că în 1981, "când unii erau procurori şi lucrau cu Securitatea", el a fost exclus din PCR, menţionând că, astfel, nu acceptă lecţii şi nu este adeptul părereii că cei care sunt acuzaţi la un moment dat sunt şi vinovaţi.

"Sunt o persoană care, în general, nu reuşeşte să tacă (...) În 81, când unii erau procurori şi lucrau cu Securitatea, eu am fost exclus din PCR, că am gura asta mare şi am spus multe lucruri. În 89 am stat şase zile la Securitate, cu soţie cu tot", a povestit Berceanu.

Berceanu a vorbit despre faptul că a fost la DNA de zeci de ori pt că are "o prietenă la Dolj, Lia Olguţa Vasilescu", care se preocupă de el să fie "curat ca lacrima".

"De aceea nu sunt de loc adeptul părerii că cei care sunt acuzaţi la un moment dat sunt şi vinovaţi", a precizat Radu Berceanu.

El a dat ca exemplu pe Mircea Banias, despre care s-a spus la un moment dat că este ceretat de DNA şi "a fost făcut praf pe toatele canalele media". El a menţionat că, potrivit, propunerilor , partidula r fi tb să-l excludă după care DNA a precizat că Baniaş nu are nicio legătură cu cauza.

"Cred că chestia cu corupţia e foarte importantă. Nu ştiu pe ce loc e în sondaje dar ea trebuie atacată cu chestiune foarte concrete, cu paşi foarte solidzi. Dacă mergem la lucruri derizorii nu cred că luptăm realmente", a spus Berceanu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22