Traian Basescu: Scutul antiracheta va fi in judetul Olt, la Deveselu

Fara Autor | 03.05.2011

Pe aceeași temă

Scutul antiracheta va fi amplasat pe teritoriul Romaniei la Deveselu, in judetul Olt (intre Caracal si Corabia - n.red.), a anuntat marti presedintele Traian Basescu, dupa sedinta CSAT de luni seara. Seful statului a mai anuntat ca CSAT a aprobat solicitarea SUA de a utiliza Aeroportul Mihail Kogalniceanu si Portul Constanta ca infrastructuri de tranzit pentru transportul de militari si tehnica militara catre Irak si Afganistan dar si din Irak si Afganistan catre Europa.

Seful statului precizat ca baza aeriana de la Deveselu va ramane sub comanda romaneasca, chiar daca acolo vor fi gazduiti intre 200 si 500 de militari americani.

In opinia lui Traian Basescu, prin aceasta din urma decizie, "Romania ajunge la cel mai inalt nivel de securitate din istoria sa, securitate care e garantata acum pe termen lung".

Un alt subiect despre care a vorbit Traian Basescu a fost nivelul de alerta terorista din Romania, care nu a fost ridicat si despre care seful statului spune ca nu e nevoie sa fie ridicat, ci ramane la nivelul "precaut". Cu toate astea, seful statului a afirmat ca a intarit securitatea la ambasadele din Romania ale unor tari, la solicitarea acestora.

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu

- A fost o sedinta care a avut doua subiecte pe ordinea de zi. Primul s-a referit la solicitarea SUA de a utiliza aeroportul Kogalniceanu si portul Constanta ca infrastructura de tranzit de militari si tehnica militara pentru Irak, dar si militari si tehnica militara din Irak si Afganistan catre Europa. CSAT a aprobat utilizarea pentru tranzit.

- In felul acesta Kogalniceanu si portul Constanta devin infrastructuri strategice si pentru SUA. In primele doua luni va functiona cu proces de avizare, dupa doua luni va functiona cu autorizatie. Temporar, dat fiind ca una din bazele din Maditerana e intr-un proces de modernizare, pe Kogalniceanu vor fi gazduite 4 avioane -cisterna si 4 avioane de transport c-17 americane. Acestea vor fi gazduite doar temporar. Astazi voi transmite Parlamentului informare cu privire la decizia luata.

- Al doilea subiect abordat in CSAT a fost despre locatia privind scutul antiracheta. Am aprobat ca locul de amplasare al sistemului antiracheta sa fie in fosta baza aeriana de la Deveselu, judetul Olt.

- Baza aeriana ramane sub comanda romaneasca. Comandantul bazei e ofier roman. Nu e vorba de o baza miltara, ci de una a fortelor aeriene romane, partial utilizata si de sistemul antiracheta.

- Vor fi dislocati acolo in media, 200 de militari americani, iar cifra maxima e de 500.

- Ieri (luni N.R.), dupa adoptarea deciziei, am invitat reprezentanti ai administratiei locale din judetul Olt si am obtinut acceptul lor.

- O delegatie romano-americana va spune ce trebuie sa se intample si sa nu se intample in jurul bazei.

- Sistemul antiracheta este unul defensiv, de aparare a teritoriului SUA si Romaniei. De eficienta sistemului beneficiaza si alte tari. Realizarea sistemului este o intelegere bilaterala americano-romano. La momentul la care statele NATO vor dezvola scutul antiracheta, si componenta americano-romana va fi integrata acestui sistem. Repet, baza aeriana Deveselu ramane sub comanda ofiterilor din fortele aeriene romane.

- In opinia mea, cu realizarea acestei componente a scutului, Romania se afla la cel mai inalt nivel de securitae din istoria ei. Cred ca din acest punct de vedere, putem spune ca Romania si-a garanatat securitatea pe termen lung, nu conjunctural.

- Fac precizarea ca elementele de scut nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse.

- Daca va intereseaza nivelul de alerta, ramanem pe nivelul precaut, codul este "albastru", nu e nevoie sa ridicam nivelul de alerta. Nu avem nicio informatie care sa justifice ridicarea nivelului de alerta. Imediat ce va exista, vom actiona. Nimeni nu se poate juca cu nivelurile de alerta pentru ca ele costa, inseamna cheltuieli suplimentare.

- Am dat raspuns pozitivi solicitarilor unor state de intarire a securitatii unor ambasade.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22