Guvernul a avizat proiectul de lege privind ANI. Declaratii de avere publice si confidentiale

Fara Autor | 26.04.2010

Pe aceeași temă

Premierul Emil Boc a anuntat luni ca Guvernul a avizat proiectul de Lege privind consolidarea integritatii activitatii ANI, elaborat de Ministerul Justitiei prin care sunt puse in acord prevederile Legii 144/2007 privind activitatea ANI cu cele ale Constitutiei, pentru a asigura in continuare functionarea acesteia, blocata de o decizie a Curtii Constitutionale.




Astfel, demnitarii vor completa doua declaratii de avere: una publica, ce va contine date legate de bunurile mobile si imobile pe care le detin si a doua, dar fara adresele locuintelor si bancile in care exista conturi, si a doua confidentiala, care va contine date legate de identificarea adresei parlamentarului si a bancii unde acesta are conturi bancare.




Boc a precizat ca se mentine obligativitatea de a trece in declaratiile de avere valoarea de impozitare a bunurilor imobile si soldul conturilor bancare.




"Instituim doua declaratii de avere: una publica si una confidentiala. Din prima sunt eliminate datele private ale demnitarilor, precum si datele bancii unde un demnitar are conturi. Aceste informatii vor fi completate separat si, fara a fi publice, vor ajunge la ANI", a explicat premierul Emil Boc. Cele doua declaratii vor purta nume diferite, seful Guvernului referindu-se la ele ca fiind "declaratie publica si declaratie de patrimoiu".





Rapoartele ANI merg la ANAF si parchete





"In iunie, potrivit legii actuale, demnitarii urmeaza sa-si actualizeze declaratiile de avere, vor completa declaratia publica si declaratia de patrimoniu care merge la ANI pentru a fi verificata. Raportul ANI va putea fi transmis ANAF sau/si Parchetului, care, la randul lor, pot decide sesizarea instantei de judecata in cazul in care se constata ilegalitati", a precizat Emil Boc.





Astfel, Guvernul rezolva o a doua decizie de neconstitutionalitate legata de activitatea Agentiei Nationale de Integritate. "ANI nu va mai fi perceputa ca un organism judecatoresc, asa cum a sesizat Curtea Constitutionala", a precizat Boc.





In functie de raportul ANI, ANAF va putea propune impozitarea bunurilor nedeclarate sau poate trimite sesizarea mai departe cu propunerea de confiscare a averii, a explicat premierul.





Emil Boc a tinut sa sublinieze ca ANI nu se substituie intr-un organism in sensul puterii judecatoresti si ca spera ca proiectul de lege va fi adoptat urgent de catre Parlament, pentru ca activitatea Agentiei Nationale de Integritate sa aiba continuaitate.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22