Iliescu dădea indicaţii preţioase Securităţii

Fara Autor | 12.05.2011

Pe aceeași temă

Fostul ofiter de Securitate, Ion Frujinoiu, care se ocupa de formarea tuturor securiştilor din Iasi in perioada in care Ion Iliescu era prim-secretar, spune ca acesta dadea indicatii si controla si activitatea Securitatii din judet. Intr-un interviu pentru Evenimentul zilei, Frujinoiu afirma ca Iliescu "venea la informări, la bilanţuri, lua parte la discuţii, punea concluzii, spunea <uite, eu asta aş vrea>".




Fostul preşedinte Ion Iliescu a dezmintit mereu orice legatura a sa cu actiuni de politie politica si cu fosta Securitate. A afirmat în nenumărate rânduri că, dacă a influenţat cumva Securitatea prin funcţiile politice pe care le-a deţinut înainte de 1989, a făcut-o în favoarea celor persecutaţi.




Un fost securist arată însă că, în calitate de prim-secretar la Iaşi, Ion Iliescu nu avea doar o legătură formală de coordonare cu Securitatea locală, ci se implica cât se poate de serios.




În anii 1974-1979, perioada în care Iliescu a fost numărul unu în judeţul Iaşi, Ion Frujinoiu nu mai făcea muncă informativă şi se ocupa de formarea tuturor securiştilor din judeţ. Astfel, ştia tot ce mişcă în Inspectoratul Judeţean ce îngloba Securitatea şi Miliţia, care se subordonau, amândouă, Partidului, deci prim-secretarului. "Ion Iliescu venea la informări, la bilanţuri, lua parte la discuţii, punea concluzii, spunea «uite, eu asta aş vrea»", spune fostul securist pentru Evenimentul zilei.




Tânărul Ion Frujinoiu l-a perceput pe primul-secretar ca "pe un om foarte cumsecade", care însă - fiind şi "foarte bine pregătit" şi "foarte sobru"- ştia să pună şi biciul pe "lucrători". "Ţin minte că la una dintre şedinţe, tovarăşul Iliescu le-a a tras atenţia celor de la contrasabotaj să fie foarte precauţi la calitatea produselor ce se făceau în Iaşi şi erau trimise la export. Şi-a motivat cererea prin faptul că, în timpul unei vizite în China, a văzut cum, pe o ţeavă ce fusese făcută de Metalurgica Iaşi, stăteau zece chinezi şi o controlau. O studiau să vadă dacă nu are nici un defect", relatează Ion Frujinoiu.




Iubit sau nu de subordonaţii din Securitate, Ion Iliescu era însă cu siguranţă ascultat. Un document din 1978, ce viza aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea Securităţii, arată cât de minuţios acţionau ofiţerii de acolo, cel puţin în acea perioadă.




Documentul, descoperit la Direcţia Judeţeană Iaşi a Arhivelor Naţionale, în fondul Comitetului Judeţean PCR de istoricul Adrian Cioflâncă, director în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului, relevă şi numele cele mai importante din Securitatea ieşeană în acea perioadă.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22