Judecătoarele spagare, arestate pentru 29 de zile. Mita mergea si pina la 150.000 euro. Vezi in ce dosare au fost implicate cele doua

Fara Autor | 15.03.2013

Pe aceeași temă

Judecatoarele Viorica Dinu si Antonela Costache de la Tribunalul București au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, a decis vineri dimineata Curtea de Apel Bucuresti. Alaturi de ele au mai fost arestate si a avocata Ileana Răducan, Marian Vasile,  Angela Cîrlan şi Marius Neagu.

Judecatoatele sint acuzate de procurorii anticoruptie ca luau spaga de la interlopi atit pentru verdicte favorabile, cit si pentru aminarea dosarelor sau aranjamente in repartizarea acestora. Procurorii DNA au aratat ca judecatoarele restituiau o parte din spaga in situatia in care problema nu se rezolva, dupa care reluau dosarul cerind din nou mita.

 

Potrivit procurorilor DNA, cele doua judecatoare au fost cumparate de fratele lui Dinel Stanciu cu suma de 150.000 pentru ca acesta sa fie eliberat din inchisoare. Antonela Costache şi Viorica Dinu au fost acuzate, ieri, de luare de mită şi trafic de influenţă.

Ancheta a dezvăluit că cele două magistrate au acceptat bani şi în cazurile unor interlopi din clanurile Duduianu şi Pian. Ele se lăudau cu influenţa lor asupra colegelor din Secţia a II-a Penală sau de la Curtea de Apel Bucureşti. În combinaţie era băgat şi grefierul- arhivar Sorin Vasilescu, care era şi intermediar al şpăgii, dar care avea rolul de „a păcăli” sistemul informatic astfel încât dosarele să ajungă la completul de judecată corupt, scrie Evenimentul zilei.

Citeste si Antonela Costache şi Viorica Dinu, reţinute de DNA, au fost suspendate din funcţia de judecător
 

Justitie pe mita

Totul a început în noiembrie 2012, atunci când Angela Cîrlan şi Marius-Leon Neagu, cunoscuţi ai Vioricăi Dinu, au pretins de la mai mulţi membri ai lumii interlope suma de 60.000 de euro. Banii trebuiau să ajungă la judecătoare. În schimb, aceasta trebuia să determine mai mulţi colegi să dea sentinţe favorabile.

În decembrie 2012, după monitorizarea acesteia, procurori DNA au descoperit că Viorica Dinu ar fi primit aproximativ 50.000 de euro pentru a influenţa, cu ajutorul Antonelei Costache, sentinţele în trei dosare penale. În ianuarie 2013 a fost descoperit al treilea membru al reţelei, grefierul Sorin Vasilescu.

El tocmai încasase 5.000 de euro de la doi avocaţi, Ileana- Alina Răducan şi Daniel- Costel Petre, pentru a repartiza dosarul privind eliberarea lui Dinel Staicu, la completul „norocos”: Viorica Dinu- Antonela Costache.

Grefierul i-a transmis avocatei preţul eliberării: 150.000 de euro, din care 50.000 către Dinu şi 100.000 de euro către Costache, cu menţiunea că jumătate ar fi ajuns la cel de-al treilea membru al completului. În ianuarie, eliberarea lui Dinel Staicu a fost respinsă, iar Viorica Dinu a restituit şi o parte din şpagă, aproximativ 55.000 de euro.

În februarie 2013, cele două judecătoare au încercat din nou şi au cerut 150.000 de euro. Pe 11 februarie, Dinel Staicu a fost eliberat. El este acuzat că a fraudat Transgaz Mediaş cu suma de 25 de milioane de lei.

Grefierul şi cei doi avocaţi au dat declaraţii la DNA, în care au recunoscut faptele.


Sile Camataru şi şpaga de 100.000 de euro

Numele Antonelei- Annemary Costache şi a Vioricăi Dinu apare în cazul eliberării controversate din închisoare, la începutul lui 2012, a interlopului Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, existind suspiciuni ca in acest caz s-a dat o mita de 100.000 euro.

Judecătoarele au decis că a fost un deţinut model şi că şi-a zugrăvit celula. În plus, au susţinut ele, „deşi este bolnav, urmează să fie angajat de o societate comercială”. Patru luni mai târziu, interlopul era reîncarcerat pentru a executa o pedepasă de 13 ani.

Sile Cămătaru a fost pus în libertate în noiembrie 2012, de Judecătoria Giurgiu, iar eliberarea este anchetată de DNA. Procurorii au suspiciuni că s-ar fi dat o şpagă de 100.000 de euro.

Sile Cămătaru şi-a continuat afacerile din spatele gratiilor, iar acum este arestat pentru cămătărie.

 

Judecatoarea Costache, in relatii cu reţeaua Cătălin Voicu

Numele Antonelei Costache apare în dosarul fostului senator PSD, Cătălin Voicu. Fostul judecător Cristian Jipa, de la Curtea Supremă de Justiţie, a povestit că a văzut magistraţi care făceau antecamera la fostul parlamentar. „Eu am aflat de locaţia din Carol Davilla de la colega mea, care era de fapt şi şefa Secţiei a II-a Penală, Antonela Costache. De fapt, eu am vorbit cu Cătălin Voicu să o ajute cu nişte probleme de sănătate, urmând ca acesta să o sune pentru a-i comunica ce a rezolvat,” a declarat Jipa.

Fostul magistrat a povestit că între Costache şi Voicu au mai avut loc întrevederi, mai ales când acesta din urmă trebuia să o ajute pe judecătoare să „rezolve” problema cu un stâlp de electricitate de lângă noua sa vilă, din Voluntari, pentru a obţine mai repede autorizaţiile.

Costache este doctorand la Academia de Poliţie, iar îndrumătorul ei ştiinţific este Ion Suceava, unul dintre amicii lui Cătălin Voicu.


Dosarul lui Voiculescu era pe mina judecatoarei Dinu

Procesul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de corupţie, era soluţionat de Viorica Dinu, dupa ce cazul s-a mutat de la Curtea Supremă şi a ajuns la Tribunalul Bucureşti, Voiculescu dindu-si demisia pe 28 ianuarie 2013 din funcţia de senator, potrivit EVz.

La ultimul termen din proces, pe 8 martie 2013, judecătoarea Viorica Dinu a amânat cauza pentru că unul dintre inculpaţi nu avea avocat.
Dacă procedura ar fi fost completă, instanţa urma să stabilească dacă documentele din proces în acest moment (expertize, declaraţii de martori, probe) rămâneau la dosar aşa cum au fost făcute de Curtea Supremă, sau dacă urmau să fie refăcute. Asta însemna tergiversarea procesului pentru mai multe luni.

În acest caz, Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Procesul are o miză aparte, având în vedere că prejudiciul adus statului în acest dosar este de 60 milioane de euro. Dosarul s-a plimbat printre instanţele de judecată din data de 4 decembrie 2008.

Pe 27 ianuarie 2013, Voiculescu a fost întrebat dacă îşi va da demisia înainte să se judece dosarul său, iar procesul să se mute la Tribunal. „Încă o dată, Tribunalul nu e Justiţie? De ce Justiţie se face numai la ÎCCJ? Adică Tribunalul nu e Justiţie, nu are judecători? De ce se pune problema să fug de Justiţie? De care Justiţie?”, a exclamat acesta. Dosarul urma sa ajunga la Viorica Dinu.

 

Spăgare bagate si in dosarele lui Nastase si Vintu

Cele două judecătoare, Viorica Dinu şi Antonela Costache, urmau să ia în discuţie, luni, eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase, scrie EVZ.  Este vorba de recursul făcut de DNA împotriva deciziei prin care fostul premier urma să fie pus în libertate.

Dupa arestarea celor doua, procesul lui Nastase va fi judecat de alţi judecători, un complet de permanenţă pentru situaţii neprevăzute. Acest complet asigură judecata în orice dosar atunci când situaţia o cere. Judecătoria Sectorului 4 a decis că Adrian Năstase a avut un comportament conform „întru - totul” cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat.

Magistrata Viorica Dinu este cea care a judecat în şedinţă secretă dosarul de favorizare a infractorului deschis pe numele lui Sorin Ovidiu Vîntu. Ea l-a condamnat pe SOV la doi ani cu executare şi a anulat, considerând că nu sunt utile, toate stenogramele discuţiilor pe care afaceristul le-a avut cu politicieni şi ziarişti.

Sursa:Evenimentul zilei

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22