Judecătorii constituționali au validat în unanimitate referendumul pe justiție inițiat de Iohannis

Laurentiu Gheorghe | 27.06.2019

Curtea Constituțională a validat, joi, în unanimitate, referendumul pe justiție desfășurat în 26 mai și a respins toate contestațiile depuse împotriva consultării populare.

Pe aceeași temă

Curtea Constituţională a reluat joi discuţiile privind validarea rezultatului referendumului pe justiție din 26 mai, pe ordinea de zi a şedinţei aflându-se şi cele cinci contestaţii referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea consultării populare.

Cele cinci sesizări au fost depuse de persoane fizice și un sindicat, care reclamau diverse aspecte de neconstituționalitate au fost și ele respinse ca nefondate.

Pe 12 iunie, judecătorii constituţionali au decis amânarea dezbaterii, după ce pe rolul CCR fusese înregistrată o contestaţie în care se cerea infirmarea rezultatelor referendumului.

În 13 iunie, președintele CCR, Valer Dorneanu, a transmis Biroului Electoral Central (BEC) o adresă prin care a cerut o serie de lămuriri suplimentare despre referendumul pe Justiție din 26 mai, acesta arătându-se interesat de ce este diferit numărul votanților la cele două întrebări puse de șeful statului.

Printre lucrurile pe care Valer Dorneanu le-a cerut a fi lămurite s-au numărat:

  • de ce BEC a utilizat sintagma ”lista pentru referendum” în loc de ”listele electorale permanente”

  • de ce există diferențe între numărul votanților la întrebarea 1 și a celor de la întrebarea 2

  • cum a fost stabilit numărul votanților la referendum, astfel încât au rezultat diferențe între românii care au votat la o întrebare și care la cealaltă.

Pe 14 iunie BEC i-a răspuns lui Valer Dorneanu în legătură cu nelămurirea acestuia referitoare la numărul diferit de alegători la cele două întrebări ale referendumului pe justiție, precizând că situația este cauzată de ”erori de înscriere”, dar și de o scăpare legislativă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22