MAE a prezentat textul acordului privind amplasarea scutului antibalistic in Romania

O. M. | 23.09.2011

Pe aceeași temă

Ministerul Afacerilor Externe a prezentat astazi textul Acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea pe teritoriul romanesc a elementelor sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice.

Oficialii MAE au precizat ca sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice nu poate fi convertit din punct de vedere tehnic intr-un sistem ofensiv. Totodata scutul anti-balistic este ancorat intr-o filozofie defensiva care nu afecteaza echilibrul strategic. Sistemul include interceptori non-nucleari, iar distrugerea rachetelor se face strict prin forta cinetica de impact. Prin semnarea Acordului, Romania devine "un jucator central in cadrul NATO” (Hillary Clinton).

Baza de la Deveselu se afla sub jurisdictie romaneasca, deci in proprietatea Romaniei, iar comandatul este roman. Este primul document "legally binding" care consacra in scris parteneriatul strategic Romania-SUA. Costul transportarii, construirii, intretinerii si sustinerii operationale a interceptorilor anti-balistici revine in intregime Statelor Unite.

Acordul afirma cadrul politic si juridic al relatiei dintre Romania si SUA, recunoscand ca „un pilon foarte important al relatiei romano-americane este solidaritatea consacrata in articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord”. Totodata sunt listate principiile care guverneaza acordul dintre Romania si SUA: „principiul indivizibilitatii securitatii NATO” si „principiul solidaritatii NATO”.

Acordul privind amplasarea sistemului de aparare anti-balistica este un raspuns la proliferarea armelor de distrugere in masa, inclusiv a rachetelor balistice, considerate o amenintare grava pentru pacea si securitatea internationala si pentru populatiile, teritoriul si fortele SUA si Romaniei.

Una dintre cele mai importante prevederi ale Acordului o regasim in art III, paragraful 4 unde se spune ca „Statele Unite sunt angajate in mod ferm pentru securitatea Romaniei si, in cadrul angajamentului NATO in acest sens, sa apere Romania, impreuna cu populatiile, teritoriul si fortele europene ale NATO, prin intermediul sistemului lor de aparare impotriva rachetelor balistice.” Referitor la nuanta de „ferm” oficialii MAE au precizat ca „epitetele si adjectivele conteaza in diplomatie. Este un plus pe care l-am obtinut. Nu am avut niciodata garantii de securitate mai robuste”.

- Romania va pastra proprietatea si titlul asupra Bazei in conformitate cu prevederile aplicabile ale Acordului de cooperare in domeniul apararii (semnat la 6 decembrie 2005). Fortelor Statelor Unite le vor fi autorizate accesul in Baza si utilizarea acesteia cu respectarea deplina a legislatiei romane in conformitate cu prevederile aplicabile ale Acordului de cooperare in domeniul apararii si pot utiliza Baza pentru a gazdui Facilitatea.

- Legile aplicabile pe teritoriul Romaniei se vor aplica in perimetrul Bazei, conform prevederilor prezentului acord. Este obligatia fortelor Statelor Unite si a componentei civile si a membrilor acestora, ca si a dependentilor lor, sa respecte legile Romaniei si sa se abtina de la orice activitate neconforma cu spiritul prezentului Acord.

- Legile aplicabile pe teritoriul Romaniei se vor aplica in perimetrul Bazei, conform prevederilor prezentului acord. Este obligatia fortelor Statelor Unite si a componentei civile si a membrilor acestora, ca si a dependentilor lor, sa respecte legile Romaniei si sa se abtina de la orice activitate neconforma cu spiritul prezentului Acord.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22