Mark Gray, Raportul MCV: Romania trebuie sa faca MAI MULT privind statul de drept

Fara Autor | 30.01.2013

Pe aceeași temă

Raportul Comisiei Europene (CE) privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care se va da publicităţii, miercuri, la Bruxelles, consemnează faptul că există intimidări şi hărţuiri la adresa unor persoane din instituţiile statului, precum ANI, Curtea Constituţonală, Înalta Curte de Casaţie şi CSM.

Raportul MCV se concentreaza, pentru prima oara, si asupra "hartuirii" unor "oficiali-cheie, judecatori si nu numai" in mass-media: "Rolul mass-media e de asemenea luat in calcul: revizuirea regulilor existente pentru a asigura proptectia institutiilor si a persoanelor"
 

Mark Gray:

Unele progrese au fost facute in ultimele 6 luni, Romania mai are multe de facut in privinta respectarii statului de drept. Au fost respectate doar unele dintre benchmarkurile din MCV. Indepedenta justitiei si instabilitatea institutiilor ramin o mare sursa de ingrijorare

România ar trebui să facă mai mult pentru a respecta statul de drept şi sistemul judiciar

- Comisia Europeană sublinază importanţa numirii unui procuror general şi au unui şef DNA care se bucură de sprijinul tuturor

- Este important ca acest număr de candidaţi să fie prezentaţi şi pe cât posbil să fie confirmaţi de CSM

- Recomadările Comisiei se bazeaza şi pe exemplele pe care autorităşile române ar trebui să le dea în privire cu integritatea

- Imunitatea ar trebui ridicată în cazul parlamentarilor cercetaţi

E nevoie de mass-media independentă. Rolul mass-media e de asemenea luat in calcul: revizuirea regulilor existente pentru a asigura proptectia institutiilor si a persoanelor.

- În cazul Departamentului Anticorupţie şi acesta a continuat să rezolve cazuri de corupţie, s-au dublat cazurile în ultimul an

- Exista o îngrijorare în legătură cu lipsa unor statistici (în ceea ce priveşte corupţia)

Raportul noteaza rezistenta institutiilor anticoruptie la presiuni.

- Comisia va adopta un alt raport până la sfârşitul anului

  • Q: Schengen, indeplineste Romania conditiile?
  • A: Da, Comisia crede ca Romania indeplineste conditiile tehnice pentru a intra in Schengen. Raportul MCV nu are legatura cu aderarea la zona Schengen.
  • Q: Este Romania singularizata in UE in acest moment, prin faptul ca nici macar nu le-ati transmis raportul? V-ati pierdut complet increderea in Romania?
  • A: Romania e intr-o situatie speciala, la fel ca si Bulgaria. De ce? Pentru ca cele doua guverne si-au luat in perioada de post-aderare niste commitmens si CE le monitorizeaza. In ceea ce priveste comunicarea cu Romania, exista incredere. Faptul ca premierul Ponta se intilneste luni cu Barroso confirma dialogul bilateral. E un acord important intern intre Basescu si Ponta care speram ca va creste stabilitatea sistemului politic in Romania.
  • In ce priveste accesul la raport, nu cred ca este o abordare neobisnuita. In iulie anul trecut a fost aceeasi abordare. Singura diferenta e ca raportul nu s-a mai scurs in presa o saptamina inante de adoptare. Am avut nenumate intilniri cu ministrii-cheie din Romania in ultimele saptamini.
  • Q: Exemplul despre media, pentru prima oara amintit in MCV. Care au fost sursele voastre pentru a investiga aceste probleme? Au existat intilniri cu Monica Macovei pe acest subiect? Intelege CE ca prin acest paragraf nu va mai fi libertate de expresie in Romania?

    A: Este un subiect foarte important. In primul rind - importanta fundamentala a presei libere. Am avut numerosi jurnalisti care si-au exprimat ingrijorarea cu privirera la presiunile mediatice. In al doilea rind, avem mai multe cazuri, nu doar unul sau doua, in care oficiali-cheie, judecatori si nu numai, au fost intimidati, hartuiti prin mass-media. Stiti ca presedintele Barroso si-a exprimat aceasta ingrijorare in august. Si Comisia de la Venetia si-a exprimat ingrijorarea. Vedem lucruri care au trecut linia rosie in mai multe cazuri. Media a fost utilizata pentru a intimida anumite personaje.

  • Q: Care sint sursele de informare?

  • A: Nu este rolul meu sa spun cine. Am avut plingeri de la o varietate mare de institutii care au un rol in justitie. De aceea raportul include acest paragraf.
  • Q: Stie CE despre presiunile politice exercitate de Traian Basescu asupra presei?
  • A: In ultimele 6 luni am vazut declaratii din toate partile politice. Nu am vazut politiceni-cheie spunind in ultimele 6 luni "Stati asa, s-a ajuns prea departe". Raportul spune ca au fost progrese in ceea ce priveste restabilirea ordinii si statului de drept. Dar inca nu avem citeva numiri cheie. De exemplu, am fi vrut sa avem pina acum sefi la DNA si PG, ceea ce nu s-a intimplat. CE si-a exprimat preocuparile privind procedura numirilor
  • Q: Sunt probleme cu patronii de media care duc campanii impotriva institutiilor din justitie, asta a vrut sa spuna Comisia?
  • A: Raportul este limpede, nu veti vedea nicio mentiune facuta la jurnalist ca indivizi, dar jurnalistii insisi au facut plingeri fata de presiunile la care sint supusi si in al doilea rind vedem campanii de media impotriva unor persoane din institutii. Nu veti vedea afirmatii despre anumiti jurnalisti.
  • Q: Este de acord Comisia cu noua lege privind statutul parlamentarilor?
  • A: Am vazut mai multe interpretari ale impactului noului statut. CE vede unele progrese, dar apar si unele probleme. Pe de o parte exista noul statut, pe de alta parte exista alte reglementari. Exista anumite intrebari de luat in considerare privind problema statutului si imunitatii parlamentarilor.
  • Q: Cum ati descrie disponibilitatea Guvernului in privinta cooperarii in privinta spalarii banilor?
  • A: Am vazut o imbunatatire a comunicarii. Dar e greu pentru CE sa spuna cum merge cooperarea in lipsa datelor statistice. 
  • Q: Marcheaza acest raport intoarcerea la normalitate?

A: A fost un an dificil. CE vede acest raport ca un semn de incurajare ca nu ar trebui sa mai vedem o criza politica. Romania are un Guvern si un Parlament nou. Guvernul si-a asumat public lupta impotriva coruptiei, sprijinirea independentei justitiei. Raportul spune ce s-a facut si ce nu.

Am fi vrut sa vedem rezolvate toate cele 10 recomandari. Nu sint toate rezolvate, dar speram ca vor fi repede rezolvate. Speram ca 2013 vom vedea un mediu politic mai stabil.

  • Q: Ati spus ca Ponta si Barroso se vor intilni luni. Care e agenda?

A: Intalnirea e la cererea premierului Ponta. Saptamina viitoare va fi un Consiliu European extrem de important. Aceasta e ocazia potrivita de intilnire a celor doi. Se va discuta despre fonduri, despre MCV.

 

 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22