Mediu: În pădurile din jurul Bucureștiului – Băneasa, Snagov, Andronache - vor fi interzise tăierile

Laurentiu Gheorghe | 15.01.2020

Pădurile Băneasa, Snagov și Andronache vor fi incluse din luna martie în zona de protecție, cu regim juridic schimbat, ceea ce va interzice tăierea copacilor în scop comercial.

Pe aceeași temă

Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Mediului, Costel Alexe, în timpul unei vizite efectuate în Pădurea Băneasa, unde s-au înregistrat defrișări efectuate la limita legii.

Potrivit definiției din Codul Silvic, pădurile din zonele de protecție pot fi doar igienizate, adică pot fi tăiați doar arborii bolnavi si uscati.

Corpul de control al ministrului, trimis să verifice defrișările din Pădurea Băneasa reclamate de societatea civilă, nu a gasit nici o neregulă, a mai spus Costel Alexe.

Decizia a venit după ce Ocolul Silvic Bucureşti în pădurea Băneasa a tăiat nu mai puţin de 1.650 de arbori din Pădurea Băneasa. Activiştii de mediu îi acuză pe silvicultori că au tăiat foarte mulţi copaci sănătoşi şi prea puţini uscaţi sau bolnavi.

Problema este că, dacă ne uităm la cioatele care au rămas în urmă, observăm că au fost tăiaţi foarte mulţi arbori sănătoşi cu trunchiuri viguroase şi foarte puţini copaci bolnavi, uscaţi sau subţiri, aşa cum ar fi fost normal în cazul unei rărituri.

Reprezentanţii Ocolului Silvic, deşi admit că au fost tăiaţi şi foarte mulţi copaci sănătoşi, spun că totul a fost făcut cu respectarea legii şi nu în ultimul rând a Codului Silvic. Prin urmare, spun aceştia, o parte din cei peste 570 de metri cubi vor fi vânduţi către populaţie ca lemn de foc cu circa 400 lei metri cubi, iar restul lemnului, cel apt pentru industrializare, va fi scos la licitaţie pentru a fi vândut firmelor care se ocupă cu prelucrarea lui. Anual, din Pădurea Băneasa sunt exploataţi legal circa 1.000 metri cubi de lemn.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22