Monica Macovei: Curtea Constitutionala nu argumenteaza de ce publicitatea declaratiilor de avere incalca dreptul la viata privata

Fara Autor | 22.04.2010

Pe aceeași temă

Intr-o declaratie acordata revistei 22, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei sustine ca motivarea Curtii Constitutionale este lipsita de argumente in special in ce priveste declaratiile de avere care ar aduce atingere “vietii private”. Cind o persoana intra in serviciul public ei “renunta la acele elemente ale vietii private care impiedica controlul public asupra activitatii lor”, sustine Monica Macovei.

„Politicienii si celelalte persoane aflate in functii publice trebuie sa dea socoteala in fata opiniei publice pentru cum exercita puterea si cum cheltuiesc banii publici. De aceea, cind intra in serviciul public ei renunta la acele elemente ale vietii private care impiedica controlul public asupra activitatii lor. Opinia publica trebuie sa stie daca acestia acumuleaza averi peste venitul lor legal ori daca iau decizii in situatii de conflict de interese (isi dau de pilda contracte la companiile la care sunt actionari), adica isi creeaza avantaje personale prin functia publica. Publicitatea declaratiilor de avere si de interese serveste transparentei functiei publice, unei guvernari pentru oameni si nu pentru sine si este un instrument pentru transparenta si anti-coruptie consacrat.

Curtea Constitutionala nu argumenteaza in nici un fel de ce publicitatea declaratiilor de avere si de interese incalca dreptul la viata privata. Ne spune numai ca publicarea si transmiterea acestora catre ANI pentru publicare "nesocotesc dreptul la respectul si ocrotirea vietii private ... prin expunerea nejustificata in mod obiectiv si rational pe pagina de internet, a datelor ...".

Atit. Nu si la ce s-ar "expune" cei cu functii publice si nici de ce "expunerea" ar fi nejustificata.

Intrucit dreptul la viata privata nu este un drept absolut si poate fi ingradit in anumite conditii, Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa argumenteze de ce publicarea acestor informatii nu este justificata de apararea unui alt interes si de ce nu ar fi o masura "necesara intr-o societate democratica", pentru ca acestea sunt cerintele Constitutiei si ale CEDO. Daca veti citi o decizie a CEDO cu privire la viata privata (sau orice alt drept) veti gasi exact o astfel de argumentare care duce la o solutie sau alta.

Iar cind se refera la CEDO, doar cu indicarea unui articol, Curtea noastra nu face referire in nici un fel la jurisprudenta Curtii Europene, nu ne spune daca exista si care sunt deciziile europene pe care s-ar baza. Inadmisibil. Lipsa argumentarii indica lipsa de argumente (sigur, altele decit reflectarea in aceasta decizie a aversiunii multor politicieni si demnitari pentru publicitatea declaratiilor de avere si interese)”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22