Ponta despre MCV: : Nu am reusit sa-i gasesc pe cei trei ministri cercetati de justitie.. Am vazut presiuni extraordinare impotriva judecatorilor care nu au vrut sa voteze la CSM cu Oana Schmidt Haineala

Fara Autor | 30.01.2013

Pe aceeași temă

Premierul Ponta consideră că raportul CE conţine anumite erori materiale, precum faptul că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniştrilor verificaţi de ANI sau că ar fi miniştri cercetaţi pentru corupţie, iar acestea puteau fi îndreptate dacă "Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare". Referitor la "hartuirea, presiunea si intimidarea" la care au fost supusi unii judecatori de presa, semnatalata in Raport, Ponta a sustinut ca s-au facut "presiuni extraordinare impotriva judecatorilor care nu au vrut sa voteze la CSM cu presedinta dna. Haineala".

 



"Nu a fost discutat şi cu noi, pentru că sunt câteva erori, acolo, materiale. În primul rând, înţeleg că nu s-a întâmplat nimic cu cei patru miniştri care aveau sesizare de la ANI. S-a întâmplat, nu mai sunt în Guvern şi îmi pare rău că nu mai sunt: şi Silaghi, şi Hellvig, şi Pop, şi Andronescu. Tocmai că i-am sacrificat pentru că aveau o sesizare de la ANI, de care nu aţi mai auzit şi de care probabil nici nu o să mai auziţi nimic în viitor, dar i-am sacrificat tocmai din acest motiv, iar acum se trece că nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, că nu mai e niciunul dintre cei patru şi regret că nu mai e niciunul, dar a fost un semnal politic pe care am vrut să-l dau.

Am mai citit că sunt trei miniştri cercetaţi pentru corupţie. Nu am reuşit să-i identific. Înţeleg, sigur, Fenechiu e trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dar pe ceilalţi doi nu i-am găsit oricât i-am căutat. Care sunteţi vă rog să spuneţi, recunoaşteţi singuri. Probabil că e o eroare şi lucrurile astea se puteau îndrepta dacă Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare", s-a adresat Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Intr-un draft de raport pe Justitie, publicat miercuri dimineata, Comisia Europeana sustine ca trei ministri din actualul guvern si-au pastrat locurile de munca, desi au probleme cu Justitia.

Ponta a arătat că obligaţiile asumate la Bruxelles, în vara anului trecut, în numele Guvernului au fost îndeplinite, iar lucrurile concrete efectuate de Executiv sunt reflectate ca atare în raportul Comisiei Europene.

Nu exista presiuni media bune sau rele

Seful Guvernului a subliniat insa ca este de acord cu semnalul de alarma din raport legat de presiunile facute de mass media asupra Justitiei romane.

"Sunt de acord cu un lucru: presiunile din zona media asupra judecatorilor. Am vazut presiuni extraordinare impotriva judecatorilor care nu au vrut sa voteze la CSM cu presedinta dna. Haineala. Si astazi se fac presiuni asupra judecatorilor intr-o parte din mass-media sa dea din nou drumul OTV-ului sa functioneze. Eu o sa ma delimitez de toate presiunile, nu cred ca exista presiuni bune sau rele", a spus Ponta.

CE a cerut, in raportul prezentat miercuri, asigurarea de reguli efective impotriva persoanelor sau mass-media care aduc atingere institutiilor publice sau sistemului judiciar, iar Consiliul National al Audiovizualului trebuie sa ia masuri pentru stabilirea si intarirea codului de conduita.

Seful Guvernului le-a cerut ministrilor sa "nu cada in nicio extrema" si nici sa se planga prea mult de ceea ce scrie in raport.

"Vreau sa-i rog, pe membrii Guvernului, sa nu cadeti intr-o extrema, nici in cealalta. Nu trebuie sa ne plangem foarte tare", a mai spus Ponta.

Legat de pozitia Marii Britanii care, in ultimul timp este din ce in ce mai panicata de ridicarea restrictiilor pentru romani si bulgari, incepand din ianuarie 2014, Ponta a laudat pozitia Comisiei Europene.

"Problema romanilor si bulgarilor care vor intra in Marea Britanie va fi folosita drept pretext, chiar daca nu are legatura cu MCV. Comisia Europeana a reactionat in sprijinul romanilor, ceea ce este foarte bine. Purtatorul de cuvant al CE a spus si astazi ceea ce am spus si noi, tot timpul: Romania este pregatita sa intre in Schengen. Acelasi lucru il voi trasmite si eu, luni, la Bruxelles", si-a incheiat Ponta comentariile legate de raportul pe Justitie.

Raportul CE referitor la progresele justitiei din Romania mai noteaza faptul ca parlamentari gasiti incompatibili continua sa-si desfasoare activitatea nejustificat, fiind necesara adoptarea unor reguli clare, obiective privind suspendarea parlamentarilor care fac obiectul unor decizii definitive de coruptie sau de incompatibilitate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22