Predoiu: Termene scurte, recunoasterea vinovatiei, simplificarea procedurilor la ICCJ

Fara Autor | 21.04.2010

Pe aceeași temă

Ministerul Justitiei a prezentat, marti 20 aprilie, cateva din schimbarile prevazute in Strategia de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public. Este vorba de capitolul “mica reforma” care prevede simplificarea procedurilor de citare, instituirea obligatiei judecatorului de a fixa termene procedurale scurte, chiar de la o zi la alta, simplificarea procedurilor la nivelul ICCJ, recunoasterea vinovatiei. Ministrul Catalin Predoiu a declarat ca aceste schimbari vor fi adoptate printr-un proiect de lege adoptat in regim de urgenta pana in toamna acestui an, scrie HotNews.ro.




Ministrul Catalin Predoiu si secretarul de stat Lidia Barac au prezentat primul set de modificari care vor fi implementate de Guvern prin Strategia de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public.





" Printre cele mai importante masuri propuse de proiect mentionez simplificarea procedurilor de citare, instituirea obligatiei judecatorului de a fixa termene procedurale scurte, chiar de la o zi la alta, simplificarea procedurilor la nivelul ICCJ, recunoasterea vinovatiei, eliminandu-se astfel proceduri care au devenit in timp greoaie si inutile pentru stabilirea adevarului.Principiul recunoasterii vinovatiei prevede recunoasterea de catre inculpat a faptelor retinute in actul de sesizare a instantei. Aceasta procedura raspunde la nevoia de eficienta si rapiditate in desfasurarea procedurilor",a spus Catalin Predoiu, citat de HotNews.ro.






Potrivit ministrului reforma reprezinta o pregatire a adoptarii viitoarelor coduri de procedura, precizind ca intentioneaza ca proiectul sa devina lege pina la jumatatea acestui an.





"Inspectia Judiciara si-ar face mai bine treaba daca ar fi in afara CSM-ului. M-am gandit la o tutela, la o protectie si am propus Parlamentul drept tutela. Daca aceasta solutie nu este gasita inspirata eu sunt gata sa ascult si alte solutii", a declarat ministrul indemnindu-i pe magistrati sa se implice mai mult in gasirea unor solutii tehnice si sa nu se limiteze doar "la aratarea cu degetul a problemelor".





Cit priveste deficitul de personal din Justitie, Predoiu afirma ca estimarile CSM arata ca ar mai fi nevoie de 1000-1500 de magistrati si grefieri pentru a-l acoperi. "Cu toate acestea, resursele umane nu sint folosite la maximum in instante si parchete, indicatorii de eficienta s-au diminuat sever in partea finala a anului 2009", a conchis ministrul.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22