Presedintele CNA, Rasvan Popescu vrea sa se duca cu jalba in protap la Parlament. Membri CNA ii cer demisia

Fara Autor | 22.05.2012

  Presedintele CNA, Rasvan Popescu, propunerea PNL in acest for, contesta decizia CNA privind interdictia aparitiei politicienilor in weekend pe perioada campaniei electorale. Este vorba de aparitia celorlalti politicieni in afara celor care candideaza la alegeri. Decizia CNA, insa, se bazeaza chiar pe Legea alegerilor locale, adoptata de Parlament.  

Pe aceeași temă

 

Presedintele CNA, Rasvan Popescu, propunerea PNL in acest for, contesta decizia CNA privind interdictia aparitiei politicienilor in weekend pe perioada campaniei electorale. Este vorba de aparitia celorlalti politicieni in afara celor care candideaza la alegeri. Decizia CNA, insa, se bazeaza chiar pe Legea alegerilor locale, adoptata de Parlament.
 
Certurile din interiorul Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au aparut din cauza valabilitatii masurilor luate de for pentru aplicarea Legii alegerilor locale. Presedintele CNA a anuntat ca se va adresa Parlamentului, pentru un punct de vedere asupra instructiunilor emise de CNA, in timp ce ceilalti membri ai Consiliului sustin ca discutiile pe o tema pentru care CNA a luat deja decizii ar "demonstra decadenta institutiei", iar presedintele Consiliului ar trebui sa demisione daca nu sustine pozitia forului. Cazul dezbatut a fost cel al presedintelui PDL Bucuresti, Elena Udrea, care a aparut intr-o emisiune difuzata duminica la Realitatea TV.
 
 
Presedintele CNA: Nu putem interzice aparitiile TV ale tuturor politicienilor
 
Rasvan Popescu, presedintele CNA, a spus ca va cere o consultare la Comisiile Juridice din Camera Deputatilor asupra aparitiei politicienilor in weekend pe perioada campaniei electorale, fiind vorba de aparitia celorlalti politicieni in afara celor care candideaza la alegeri, fapt ce a starnit nemultumirea celorlalti membri ai forului, care spun ca este o incalcare a Legii.
 
Rasvan Popescu este de parere ca ar trebui interzise doar aparitia candidatilor si tematica electorala, nu a oricarui politician.
 
"Sa cerem un punct de vedere de la Comisia juridica din Camera, cea mai in masura sa spuna asa ceva. Atribuim legiuitorului (prin decizia si instructiunile CNA - n.r.) o intentie pe care nu stiu sa fi avut-o (...) Legea se refera la candidati si tematica electorala, nu la toata scena politica. (...) Pentru mine nu e o incalcare [emisiunea] cu Elena Udrea (care a aparut in weekend la emisiunea Mihaelei Radulescu de la Realitatea TV  - n.r.). Este utila dezbaterea aceasta pentru mai departe", a spus Rasvan Popescu, citat de Hotnews si Paginademedia.ro.
 
Campania electorala in audiovizual se desfasoara conform prevederilor Legii alegerilor locale nr. 67/2004. Fiind considerate foarte generale, la sfarsitul lunii aprilie CNA a adoptat o decizie privind regulile de desfasurare a campaniei in audiovizual, iar saptamana trecuta CNA a mai adoptat si o serie de instructiuni pe aceasta tema, bazate insa pe lege. Printre acestea se numara si interdictia aparitiei competitorilor electorali in emisiunile programate sambata si duminica. 
 
 
Narcisa Iorga: Atunci dati-va demisia
 
Opozitia presedintelui CNA referitor la aceasta prevedere a determinat-o pe Narcisa Iorga, membru CNA propus de PDL, sa-i ceara demisia presedintelui, pentru ca nu este in stare sa apere o decizie a forului.
 
"De ce Realitatea TV a avut o emisiune cu candidati electorali in weekend? Asta ma face sa gandesc anumite lucruri, din moment ce doar Realitatea TV a tinut cont doar de ce ati spus dumneavoastra (Rasvan Popescu - n.r.)", a spus Iorga.
 
In replica, Popescu a spus "Nu pot sa apar asa ceva, pentru ca nu cred in aceasta instructiune", afirmatie contra careia Iorga a spus "Atunci dati-va demisia".
 
La randul lui, Alexandru Jucan, alt membru al Consiliului, a spus ca CNA ar trebuie sa se desfiinteze in conditiile in care acest for a ajuns sa apeleze la Parlament pentru a lua o serie de decizii.
 
"Atata timp cat membrii din CNA apeleaza, dupa ce au luat o decizie, la alte institutii, cum este Parlamentul, aceasta institutie ar trebui desfiintata, reinfintata, pusi alti membri si inceput totul de la zero, atata timp cat noi nu suntem in stare sa aratam un punct de vedere comun si in primul rand noi sa-l respectam", a spus Jucan.
 
In apararea sa, presedintele CNA a spus "E vorba de un act al Consiliului, corpul care controleaza CNA este Parlamentul. Nimeni nu te poate opri sa te adresezi acolo, ce spun ei nu duce automat la anularea acestei instructiuni. Este utila dezbaterea aceasta pentru mai departe."
 
Mai mult, un alt membru CNA, Mircea Valeriu Deaca, a spus ca instructiunea CNA a trecut printr-un vot si ca datoria presedintelui Consiliului este de a apara pozitia Consiliului.
 
Presedintele CNA a mai spus, insa, ca "Este o instructiune care interpreteaza legea si intrucat eu nu pot sa cred in instructiune nici o secunda, nu pot sa apar ceva in care nu cred."
 
 
Legea alegerilor locale si decizia CNA
 
Legea alegerilor locale din 2004 spune (la ART.66) ca reprezentatii partidelor politice pot sa apara numai in emisiuni electorale si dezbateri electorale in baza articolelor 63, 64, 65, iar articolul 65 spune ca emisiunile astea se organizeaza doar de luni pana vineri. Emisiunea de duminica in care a aparut Elena Udrea ("Alegerile Mihaelei") nu este o emisiune electorala. Decizia adoptata de CNA la sfarsitului lunii aprilie se bazeaza pe dispozitiile Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale si pe cele din Legea audiovizualului.
 
In Legea alegerilor locale scrie ca "În perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice aflate în competiţie au acces la posturile publice şi private de radiodifuziune şi de televiziune numai la emisiunile şi dezbaterile electorale, în condiţiile art. 63, 64 şi 65.
 
În timpul campaniei electorale, informaţiile privind sistemul electoral, tehnica votării, calendarul campaniei electorale, programele politice, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral trebuie să fie prezentate exclusiv în următoarele tipuri de emisiuni:
a) emisiuni informative - în care pot fi difuzate informaţii privind sistemul electoral, tehnica votării şi activităţile de campanie ale candidaţilor; în acest scop durata programată a emisiunii informative poate fi mărită cu cel mult 15 minute;
b) emisiuni electorale - în care candidaţii îşi pot prezenta programele politice şi activităţile de campanie electorală;
c) dezbateri electorale - în care candidaţii, jurnaliştii, analiştii şi alţi invitaţi pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public.
 
Timpii de antenă la radiodifuziunile şi televiziunile publice şi private, inclusiv cele prin cablu, se acordă partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale, în fiecare din zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri."
 
Decizia CNA prevede ca: "In perioada campaniei electorale, candidatii si reprezentantii competitorilor electorali pot sa participe numai la emisiunile electorale si de dezbateri electorale.
 
In timpul campaniei electorale, informatiile privind sistemul electoral, tehnica votarii, calendarul campaniei electorale, programele politice, opiniile si mesajele cu continut electoral trebuie sa fie prezentate exclusiv in urmatoarele tipuri de emisiuni: 
a) emisiuni informative - in care pot fi difuzate informatii privind sistemul electoral, tehnica votarii si activitatile de campanie ale competitorilor electorali; in acest scop durata programata a emisiunii informative poate fi marita cu cel mult 15 minute; 
b) emisiuni electorale - in care candidatii isi pot prezenta programele politice si activitatile de campanie electorala; 
c) dezbateri electorale - in care competitorii electorali, sustinatorii sau reprezentantii acestora, precum si jurnalistii, analistii si alti invitati pun in discutie programele electorale si teme de interes public privind campania electorala.
 
Emisiunile dedicate campaniei electorale, spoturile publicitare electorale si emisiunile informative care prezinta activitatile de campanie ale candidatilor pot fi difuzate numai in zilele de luni, marti, miercuri, joi si vineri.
 
Candidatii care detin functii publice pot aparea in emisiunile informative numai in probleme de stricta actualitate legate de exercitarea functiei lor."
 
Aceste restrictii apar numai in ceea ce priveste alegerile locale. In celealte legi, care se refera la alegerile parlamentare sau prezidentiale, nu exista restrictii pentru week-end.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22