Propunerile lui Victor Ponta pentru viitorul guvern. Cine formeaza lista

Fara Autor | 01.05.2012

Victor Ponta a facut publica lista ministrilor din guvernul. Printre ministri propusi de acesta se numara Corina Dumitrescu, Titus Corlatean, Andrei Marga si Leonard Orban.

Pe aceeași temă

Victor Ponta a facut publica lista ministrilor din guvernul. Printre ministri propusi de acesta se numara Corina Dumitrescu, Titus Corlatean, Andrei Marga si Leonard Orban.
 
 
Lista propunerilor
  • Ministerul de Finante, Florin Georgescu
  • Ministerul Afacerile Externe, Andrei Marga
  • Ministerul Justitie, Titus Corlatean
  • Ministerul Economiei, Daniel Chitoiu
  • Ministerul de Interne, Ioan Rus
  • Ministerul Apararii, Corneliu Dobritoiu
  • Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin
  • Ministerul Muncii, Mariana Campeanu
  • Ministerul Educatiei, Corina Dumitrescu
  • Ministerul Transporturi, Ovidiu Silaghi
  • Ministerul Sanatatii, Vasile Cepoi
  • Dezvoltare si Turism, Eduard Helvig
  • Ministerul de Cultura, Mircea Diaconu
  • Ministerul Comunicatii, Dan Nica
  • Ministerul Afacerilor Europene, Leonard Orban
  • Ministrul Administratiei, Victor Paul Dobre
  • Ministerul Mediului: Rovana Plumb
 
Patru ministri delegati:
  • Ministrul delegat pentru dialog social: Liviu Marian Pop
  • Ministru delagat pentru Mediul de Afaceri: Lucian Isar
  • Ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul: Mircea Dusa
  • Ministru delegat pentru Strategii Guvernamentale: Victor Alistar
 
Victor Ponta a afirmat, inainte de prezentarea listei ministrilor, ca "Luni voi prezenta lista guvernului si programul de guvernare in Parlament, solicitand votul de la grupurile parlamentare ale USL, care numara acum 229 de parlamentari. Avem nevoie de 231 de voturi. Miine voi avea consultari cu UNPR, minoritati si UDMR", potrivit Hotnews.ro si Realitatea TV.
 
 
Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:
 
  • Am ales in mare majoritate pastrarea actualei structuri a guvernului pentru a nu avea probleme administrative. Dupa alegerile din toamna vom putea schimba.
  • Acest guvern are sarcini clare: In primul rind, o schimbare clara a modului de guvernare. Ma refer la prioritati, atitudini si oameni
  • Prioritatea zero, ca om al legii, este respectarea legilor, fara exceptii si fara derogari
  • Guvernul Romaniei va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Cotroceni, nu de la sediul PSD.
  • Acest guvern, spre deosevire de trecut, isi asuma prin persoana mea sa respecte in totalitate Parlamentul si sa ceara sprijinul sau.
  • Daca va fi adoptata o motiune simpla impotriva unui ministru, acesta va pleca.
  • Prioritatea 2 este repararea inechitatilor sociale.
  • Prioritatea 3: o viziune economica care sa ofere predictibilitate, sa aduca locuri de munca, sa protejeze resursele naturale.
  • E esential sa ne respectam angajamentele in fata partenerilor externi, dar si pe cel asumate in fata cetatenilor Romaniei.
  • Doar ministrii si secretarii de stat vor fi numiti politic.
  • Continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din MCV
  • Alegeri democratice si corecte. Imi asum obligatia de a asigura faptul ca administratia publica nu va fi implicata in campania electorala. Obligatia nr 1 a Guvernului va fi de a combate frauda si mai ales coruptia electorala.
  • In ceea ce priveste alegerea titularilor trebuie sa tin cont 3 criterii: de experienta profesionala - nu este timp acum de invatat, integritatea si corectitudinea in exercitarea functiei publice, iar in al 3-lea rind - eficienta.

 

Cine sunt ministrii propusi 

Florin Georgescu (PSD), prim-viceguvernator al BNR, este la un pas sa preia pozitia de ministru de Finante in Guvernul Ponta, pentru o perioada de sase luni, cu derogarea ca isi va reocupa pozitia de la BNR dupa terminarea mandatului, scrie Ziarul Financiar. PSD si Victor Ponta au tinut foarte mult ca Florin Georgescu sa preia aceasta pozitie pe care a mai detinut-o in 1992-1996 in Guvernul Vacaroiu, si se pare ca l-au convins pana la urma, conform unor surse de pe piata financiara. Georgescu, in varsta de 58 de ani, a fost de-a lungul anilor un om fidel PSD, colaborand cu acest partid pe ideile de guvernare.
 
Andrei Marga (PNL) a fost acuzat ca si-a favorizat sotia cat a fost rector al UBB, tolerand si alte cazuri de nepotism si profit din conflict de interese in universitate. Conform presei locale, numai in anul 2010, veniturile declarate ale rectorului Marga si sotiei sale au ajuns la aproape 350 000 RON, potrivit portalului Romania Curata.
 
Titus Corlatean (PSD), este senator de Brasov si lector la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Bucuresti (9.100 lei anual) si Universitatea Nicolae Titulescu (2.900 lei in ultimul an). Este preşedinte al Comisiei de Politică Externă din Senat. A fost implicat, anul trecut, in demiterea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului.  Biroul Permanent al PSD a decis inlocuirea lui Geoana cu Corlatean la conducerea Senatului, insa fostul prezidentiabil nu s-a conformat atunci acestei decizii, apreciind ca initiativa este gresita si ca PSD ar pierde astfel conducerea Senatului.
 
Daniel Chiţoiu (PNL) este deputat de Giurgiu, vicepresedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, si coordonator din partea BPN al Filialei PNL Giurgiu. A fost presedinte (cu rang de secretar de stat) al ANAF in perioada 2004 – 2008. Numele lui Chitoiu e legat de decontul către Petromservice, caz in care presedintele Basescu a indicat ca Sorin Ovidiu Vantu a reusit sa obtina 60 de milioane de euro din returnarea "ilegala" de TVA in urma tranzactiilor incheiate prin PSV Company (fosta Petromservice). 
 
Ioan Rus (PSD), fost ministru de interne în guvernul Năstase și fost vicepremier al guvernului, tot în cabinetul Năstase. La alegerile locale din 2004 a fost candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Cluj, funcție deținută în acel moment de Gheorghe Funar. În primul tur de scrutin s-a clasat pe primul loc, iar în al doilea tur de scrutin a fost devansat de Emil Boc. A renunțat in 2008 la toate funcțiile deținute la nivel național și local, păstrându-și doar calitatea de membru PSD. Rus a fost acuzat de presa, in 2003, ca a beneficiat, prin intermediul firmei Napoca, de fonduri Phare alocate pentru proiectul Parcul Industrial din Cluj, proiect care se ridica la 6,2 milioane de euro. Alte acuzatii au vizat faptul ca, prin firma Napoca Constructii SA, Rus a beneficiat de contracte finantate din fonduri publice si ca societatea Napoca a castigat licitatii organizate chiar de catre ministerul condus pe atunci de Ioan Rus.
 
Corneliu Dobritoiu (PNL), fost secretar de stat MApN si sef al Departamentului de Integrare Euro-Atlantică si Politică de Apărare, a fost acuzat in 2007, de către presă, că si-a cumpărat în anul 2005 apartamentul de serviciu de 115 metri pătrati într-o zonă centrală a Capitalei (în acelasi bloc cu generalul Sergiu Medar, consilier prezidential pentru apărare) cu 27.000 de euro, desi pe piata imobiliară o astfel de locuintă ar fi valorat 150.000 de euro. Această tranzactie s-a perfectat desi conform declaratiei sale de avere, Dobritoiu mai detinea o casă de vacantă din 2004, în comuna Găneasa (judetul Ilfov), pe numele sotiei, bijuterii de 20.000 de euro si active financiare de 50.000 de euro. El a declarat atunci că nu a încălcat legea, pentru că, potrivit procedurilor, nu ar fi avut șanse să cumpere locuința de serviciu dacă ar fi avut o proprietate în București. În perioada 12 septembrie 2006 – 26 octombrie 2006, ca urmare a suspendării ministrului Apărării, Teodor Athanasiu de către președintele României, Traian Băsescu, Corneliu Dobrițoiu a îndeplinit funcția de locțiitor al ministrului. Dobriţoiu i-a însoţit pe liderii USL în vizita recentă în SUA.
 
Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator (PC), in 2003 a fost consilier la Cabinetul secretarului de stat pentru integrare europeană din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Din 2003 şi până în 2006, în calitate de coordonator al Corpului Consilierilor de Integrare Europeana din cadrul Ministerului Agriculturii, a avut responsabilitati legate de negocierea pachetului financiar acordat României pentru Agricultură, de reforma Politicii Agricole Comune, dar şi de negocierile privind cadrul financiar 2007 - 2013. Liderul PC a preluat conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultura la 1 aprilie 2009, printr-un ordin al fostului ministrul al Agriculturii Ilie Sârbu şi a demisionat de la conducerea APIA în octombrie 2009. A devenit preşedintele PC în februarie 2010. In presa au aparut informatii cum ca portofoliul Agriculturii este dorit de Constantin, pentru ca miza ar fi 60 de milioane de euro. Numele lui Constantin ar fi astfel legat de cel al lui Dan Voiculescu si privatizarea ICA.
 
Mariana Câmpeanu (PNL) a fost președinte al Casei Naționale de Pensii și alte drepturi de asigurări sociale (C.N.P.A.S.), cu rang de secretar de stat, si ministru al Muncii, Familiei și Egalității de Șanse, in guvernul Tariceanu. În decembrie 2010 a câştigat un mandat de deputat în circumscripţia electorală nr.22 Hunedoara, colegiul uninominal nr.3. Conform declaraţiei de avere deţine un teren agricol de 3 ha şi un teren intravilan de 500 mp în judeţul Buzău. Deţine un apartament în Bucureşti, cumpărat în 1996, împreună cu soţul ei. Un alt apartament, tot din Capitală, a fost moştenit în 2005 şi deţine o treime din el. În declaraţie de avere mai apare un apartemtn din Bucureşti, moştenit în 2007. Mai deţine o casă de vacanţă în judeţul Buzău.
 
Corina Dumitrescu (PSD), fost secretar in Ministerul Justitiei, este rectorul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir". Ea este sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, parlamentar care a fost membru PD inainte de a se inscrie in PSD, parasind tabara democratilor in momentul in care Traian Basescu a preluat presedintia partidului. Cristian Dumitrescu este presedintele Comisiei pentru Invatamant a Camerei Deputatilor. In 2008, Corina Dumitrescu a fost una dintre propunerile PSD pentru functia de Ministru al Justitiei, propunere respinsa de democrat liberali pe motiv ca nu indeplinea criteriul independentei, fiind sotia unui parlamentar PSD.In 2006, ministrul justitiei de atunci, Monica Macovei, a acuzat un lung sir de demnitari ca ar fi permis intrarea in Notariat, fara examen, a unor magistrati, a unor "acoliti" ai PSD-ului si a unor neveste de lideri PSD, printre care Manuela Mitrea si Corina Dumitrescu.
 
Ovidiu Silaghi (PNL) a fost ministru pentru întreprinderi mici și mijlocii, comerț, turism și profesii liberale în Guvernul Tăriceanu, din aprilie 2007 și până în decembrie 2008. Este membru al Asociației de prietenie româno-chineze (din 2003), al Fundației “Brătianu” și al Fundației “Viitorul”. Este preşedintele Organizaţiei judeţene a PNL Satu Mare. In 2007 a fost a fost audiat de procurorii Parchetului General in legatura cu o plangere formulata impotriva sa privind refuzul de a pune în aplicare o sentinta irevocabila pronuntata de Curtea de Apel Oradea. 
 
Vasile Cepoi (PSD), sef al Directiei de Sanatate Iasi, a fost numit secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, in plin scandal public legat de proiectul noii Legi a sanatatii. Atributiile lui Cepoi in cadrul Ministerului au privit coordonarea directa, impreuna cu ministrul Ladislau Ritli, a procesului de reforma in sistemul de sanatate. Cu toate ca a fost numit la conducerea mai multor institutii medicale, Vasile Cepoi nu este membru al vreunui partid politic, este un tehnocrat, asociat insa PSD.
 
Eduard Hellvig (PNL), fost secretar al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și membru al Adunării Parlamentare NATO), în legislatura 2004 – 2008 si fost deputat in Parlamentul European Comisia pentru Comerț Internațional - INTA și Subcomisia pentru Securitate și Apărare - SEDE, între anii 2006 – 2007. 
 
Mircea Diaconu (PNL), senator ales in legislatura 2008, este directorul teatrului Nottara si membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) până în 2004. Din martie 2010 este vicepresedinte PNL. In 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat, a a sesizat Parchetul in cazul lui Mircea Diaconu, pe care il acuza ca ar fi numit-o pe sotia sa in postul de regizor artistic al Teatrului Nottara cu toate ca aceasta nu indeplinea conditiile prevazute de lege. Mai mult, Mircea Diaconu a fost presedintele comisiei de examinare, iar sotia sa - unicul candidat - a primit nota maxima. El a mai fost acuzat si de si de incompatibilitate, pentru ca ocupa si functia de director de teatru. Diaconu a respins toate acuzatiile.
 
Dan Nica (PSD), fost ministru al Comunicatiilor în perioada 2000-2004, în Guvernul Năstase, a fost vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor în 2009, în Cabinetul Boc I, iar revocarea lui Nica a dus la plecarea PSD din Guvern. El este vicepreşedinte al PSD încă din 2005. În Guvernul Boc I, PDL-PSD, Dan Nica a deţinut funcţia de vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor. El a fost validat în februarie 2009 la conducerea MAI, după demisia lui Liviu Dragnea şi a deţinut această funcţie până la sfârşitul lunii septembrie 2009. Premierul de atunci Emil Boc a declarat, la finele lui septembrie 2009, că a propus coaliţiei PSD-PDL înlocuirea lui Dan Nica la Interne, Boc invocând o declaraţie a acestuia referitoare la posibilitatea fraudării alegerilor prezidenţiale cu ajutorul turismului electoral. PSD a protestat, însă în cele din urmă Nica a fost revocat. Miniştrii PSD şi-au depus demisiile după revocarea din funcţie a lui Dan Nica, la 1 octombrie 2009.
 
Leornard Orban a ocupat aceeaşi funcţie în guvernul Mihai Răzvan Ungureanu pentru care a fost propus, marti, de Victor Ponta. El conduce Ministerul Afacerilor Europene, de la înfiinţarea acestuia, în septembrie 2011. Atunci când s-a decis crearea acestei structuri, Orban a fost propus la conducerea sa, după o carieră pe care a dedicat-o, în ultimii 19 ani, exclusiv problematicii UE, el fiind "omul credibil la Bruxelles" despre care preşedintele Traian Băsescu afirma că trebuie să ocupe acest post. Printre realizările sale, Orban însuşi menţionează semnarea, în calitate de negociator-şef cu Uniunea Europeană, împreună cu preşedintele României, primul-ministru şi ministrul Afacerilor Externe, a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, la 25 aprilie 2005, într-o ceremonie desfăşurată în Luxemburg. Leonard Orban a fost primul comisar european al României, funcţie pe care a ocupat-o timp de trei ani.
 
Victor Paul Dobre (PNL), în martie 2006, a fost nominalizat ca ministru pentru relaţia cu Parlamentul, dar preşedintele Băsescu a refuzat numirea acestuia. La acea dată, Victor Paul Dobre era secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar Traian Băsescu a considerat că este mai util în acest post, având în vedere experienţa acumulată de Dobre la inundaţiile din anul 2005. În legislatura 2000-2004, a fost deputat ales pe listele PNL. A demisionat din Parlament în 12 iulie 2004, pentru a fi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi (iulie 2004 - ianuarie 2005). Între anii 2005 şi 2008, Victor Paul Dobre a fost secretar de stat pentru Relaţia cu prefecturile la Ministerul Administraţiei şi Internelor.
 
Rovana Plumb (PSD) a fost secretar de stat, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, in legislatura 2001-2004, membru al Biroului Coordonator al PSD în 2004 si e preşedinte al Organizaţiei de Femei PSD în 2005, funcţie pe care o deţine şi în prezent. A fost deputat în Parlamentul României în perioada 2004-2007. Actualmente, critica propunerea deputatilor PDL privind infiintarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina.
 
Liviu Marian Pop, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant Maramures, a fost implicat intr-un conflict cu presedintele CNSLR Fratia Maramures, Sorin Bodrea, pe care l-a somat sa-si ceara scuze public dupa ce acesta a semnat un protocol de sustinere a candidatului USL, Florin Tataru, la alegerile pentru Colegiul 2 Baia Mare. Este secretar General al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
 
Lucian Isar este analist economic şi a lucrat în mediul bancar.Are studii în finanţe şi matematică la ASE Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Chicago GSB, Oxford University, DOFIN ASE şi HBS. Are experienţă profesionala în pieţe financiare şi managementul riscului, potrivit NewsIn. Lucian Isar a deţinut funcţiile de preşedinte al Consiliului la EFG Securities România, preşedinte al Consiliului la EFG Finance Romania şi director executiv senior la Bancpost SA. El a supravegheat activităţile bancare corporative şi de investiţie, precum şi cele de tranzacţionare din cadrul celui de-al doilea grup bancar grecesc din Romania, EFG Eurobank Group. Înainte de a lucra la Bancpost, a fost head of trading în cadrul Citigroup România.
 
Mircea Dusa (PSD) este deputat de Harghita, vicepresedinte in Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, si presedinte PSD Harghita. El a fost acuzat de "chiul" in ceea ce priveste activitatea in Camera Deputatilor, insa acesta a negat acuzatiile, aratand ca prin presa au aparut informatii cum ca ar fi deputatul cu cea mai buna activitate in Parlament.
 
Victor Alistar este un tehnocrat şi nu va mai coordona Transparency International după ce va deveni ministru. Expertii in cazuistica ANI au explicat, pentru HotNews.ro, ca Victor Alistar nu poate fi numit in functia de ministru deoarece el are la activ o decizie de incompatibilitate ramasa definitiva. Decizia de incompatibilitate a ANI a atras cu sine si o interdictie de 3 ani a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică. Astfel, in cazul Alistar, interdictia de a mai ocupa o functie de demnitate publica curge din data de 7 august 2009 si se termina pe 7 august 2012. Dupa acesta data Victor Alistar ar putea fi numit intr-o functie publica. 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22