RAPORTUL MCV: Se aşteaptă CRITICI privind CSM, imunităţile aleşilor şi statul de drept. Ponta: Vor fi si critici, dar referitoare la alte institutii, am facut tot ce tine de guvern

Fara Autor | 29.01.2013

Pe aceeași temă

Comisia Europeană prezintă, miercuri, raportul despre evoluţia Justiţiei din România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, concluziile şi tonul acestui document urmând să aibă impact asupra procesului de aderare la Spaţiul Schengen, relateaza MEDIAFAX.

Este de aşteptat, luând în calcul inclusiv declaraţii oficiale ale autoriţărilor române sau ale unor oficiali UE, ca raportul să fie unul negativ, care să evidenţieze nemulţumirile Comisiei legate de lipsa unor progrese în funcţionarea unor instituţii cum ar fi CSM, precum şi de recentele reglementari adoptate la Bucureşti în legătură cu imunitatea parlamentară, scrie in continuare MEDIAFAX.

 

Raportul vine în contextul în care preşedintele Băsescu a respins propunerile ministrului Justiţiei pentru funcţiile de procurori şefi, criticând procedura de selectare a celor nominalizaţi.

Preşedintele a decis, recent, să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că propune, ca soluţie de deblocare a impasului în desemnarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA, selectarea acestora de către CSM şi acceptarea persoanelor rezultate fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Presedinţie.

Victor Ponta despre raportul MCV pe Justitie: Anticipez ca vor fi si critici, cel mai probabil legate de activitatea altor institutii. Ceea ce tine de Guvern noi am facut

Premierul Victor Ponta a afirmat ca, cel mai probabil, in raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, care ar urma sa fie dat publicitatii miercuri, vor fi critici legate de activitatea altor institutii si nu a Executivului, avand in vedere ca toate cele 11 puncte care tin de Guvern, discutate cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au fost indeplinite, transmite Agerpres.

"Guvernul a publicat un raport public referitor la acele faimoase 11 puncte pe care le-am discutat cu presedintele Comisiei (Europene - n.r.), cu domnul Barroso, anul trecut, in vara. Am publicat lucrul acesta pentru ca, practic, toate cele 11 puncte, fara exceptie, au fost indeplinite. Eu vorbesc despre ceea ce este in sarcina Guvernului, iar decizia mea politica - maine (miercuri - n.r.) o sa vedem si raportul Comisiei - decizia mea politica ca prim-ministru este ca Guvernul sa continue toate eforturile pentru a imbunatati acele puncte care tin de Guvern. Cel mai probabil, vor fi critici legate de activitatea altor institutii, dar eu am vrut chiar de astazi sa fie foarte clar ca ceea ce tine de Guvern noi am facut", a declarat Victor Ponta, marti, la Palatul Parlamentului, intrebat ce asteptari are in legatura cu raportul privind MCV.

Premierul a adaugat ca lunea viitoare, pe 4 februarie, cand se va intalni cu Jose Manuel Barroso, va vorbi despre cele 11 puncte si a adaugat ca anticipeaza ca in raportul MCV vor fi si critici la adresa Romaniei.

"Ca intre timp apar probleme la alte institutii ale statului, daca vorbim strict de CSM, spre exemplu, am spus foarte clar: acolo Guvernul nu are absolut nicio legatura, iar din acest motiv am fost prezent la Sectia de procurori, daca voi fi invitat de Sectia de judecatori in egala masura voi merge, si atitudinea mea fata de CSM este exact de respectare a independentei. In rest, ca sunt batalii interne in CSM asta nu poate fi reprosat Guvernului si nu cred ca cineva obiectiv si serios poate sa o faca", a completat Ponta.

In opinia premierului, este mai bine ca raportul MCV va fi prezentat de Comisia Europeana, exact in forma redactata la Bruxelles.

"Asa, intr-un fel amar, eu cred ca e mai bine, pentru ca de fiecare data apareau numai in anumite medii de presa. Apareau la prieteni ce era mai rau si dupa ce aparea raportul rezulta ca nu e chiar adevarat, asa incat de data aceasta Comisia s-a asigurat sa nu mai cititi pe tot felul de adepti ai dnei Macovei. Mai bine asa. Eu am informatiile oficiale (n.r. - referitoare la raport) la care are acces si presedintele, si eu, si ministrul de Externe, dar nu de la noi erau sursele", a subliniat Victor Ponta.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22