Razboiul din CSM. 92% dintre PROCURORI sustin ca alegerea alegerea Oanei Haineala in fruntea CSM s-a facut cu votul majoritatii si respectarea Constitutiei

Fara Autor | 11.01.2013

Pe aceeași temă

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a organizat o consultare a procurorilor din toata tara in legatura cu alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar din 1.982 de respondenti, 92% sustin alegerea unui procuror ca presedinte al CSM.

 

Alegerea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Haineala, este rezultatul votului majorităţii membrilor Consiliului, în condiţiile legii, se sustine intr-un comunicat transmis de Ministerul Public.

Numarul total al procurorilor este de 2537 ( restul pana la 2902 posturi sunt vacante). Din acest numar au raspuns solicitarilor de consultare 1982 de procurori restul fiind in concedii. Dintre cei 1982 procurori consultati, 92 % apara apartenenta procurorilor la corpul magistratilor precum si dreptul procurorilor de a accede in functia de presedinte CSM.

"In contextul declaratiilor publice recente, referitoare la statutul procurorului, declansate de alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a organizat consultarea procurorilor din Ministerul Public", se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit sursei citate, "in urma acestui demers, 92% din cei 1.982 procurori consultati si-au insusit urmatoarea declaratie: luarile de pozitii publice din partea unor asociatii profesionale ale magistratilor si a unor persoane publice ce pun in discutie statutul procurorului in Romania si apartenenta la corpul magistratilor ca urmare a rezultatului alegerilor noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 4.01.2013 sunt de natura sa provoace ingrijorarea membrilor acestei profesii".

"Alegerea unui procuror in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este in concordanta cu dispozitiile Constitutiei si ale Legii nr.317/2004, avand in vedere ca membrii Consiliului au acelasi statut si aceeasi vocatie, iar Consiliul este forul comun avand ca scop apararea independentei justitiei", se mai arata in comunicat.

Procurorii sunt de parere ca alegerea presedintelui CSM este rezultatul votului majoritatii membrilor Consiliului, in conditiile legii.

"Totodata, 80% din procurorii consultati au considerat ca punctele de vedere exprimate de Asociatia Procurorilor din Romania, in contextul actual, nu reprezinta pozitia corpului profesional al procurorilor, fiind necesara declansarea demersurilor prin care sa se asigure ca interesele profesiei sunt promovate de o asociatie profesionala reprezentativa, activa, care sa-si asume pozitia de partener real de dialog in spatiul public", mai sustine Parchetul General.

Urmare acestei consultări, Ministerul Public subliniază încă o dată că "respectarea statului procurorilor este necesară îndeplinirii de către acesta a rolului de reprezentant al intereselor generale ale societăţii şi de apărător al ordinii de drept, al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor".

Comunicatul Parchetului General vine in contextul in care Asociatia Magistratilor din Romania a cerut demisia noului presedinte al CSM, Oana Schmidt-Haineala, iar mai multe instante din tara nu sunt de acord cu alegerea unui procuror in fruntea CSM.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22