Revista 22 și GDS au primit medalia Prieten al Comunității Evreiești, alături de Neagu Djuvara, Andrei Pleșu și Adrian Cioroianu

Fara Autor | 18.02.2013

Pe aceeași temă

Revista 22 si Grupul pentru Dialog Social au fost distinsi cu Medalia de Onoare Prieten al Comunitatii Evreiesti de catre Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER). Au primit aceeasi distinctie Neagu Djuvara, Andrei Plesu si Adrian Cioroianu, precum si Centrul de Studii Ebraice din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti.

 

Într-o sală arhiplină, duminică, 17 februarie, la Centrul Comunitar Evreiesc s-a desfășurat conferința Evreii din România, avându-i ca invitați pe Neagu Djuvara, Andrei Pleșu, Adrian Cioroianu și Andrei Oișteanu. Dezbaterea a fost moderată de Aurel Vainer, președintele FCER.

Cu acest prilej, s-au decernat medaliile de onoare Prieten al comunității evreiești, acordate de  FCER unor personalități și organizații care s-au remarcat ca „oameni ai adevărului și ai păcii“, cum a sintetizat un reprezentant al comunității evreiești scopul acestei distincții. Printre cei care au primit titlul în anii precedenți se numără Regele Mihai și președintele Traian Băsescu, precum si  Shimon Peres – Presedintele Statului Israel, PF Daniel – Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Nicolae Corneanu – Mitropolitul Banatului, si scriitorul israelian Amos Oz.

 

În 2013, prieteni ai comunității evreiești au fost declarați Neagu Djuvara, Andrei Pleșu și Adrian Cioroianu, iar organizațiile distinse cu aceeași medalie au fost Revista 22, Grupul pentru Dialog Social și Centrul de Studii Ebraice din cadrul Facultății de Litere a Universității București.

Pentru Revista 22, motivatia acordarii distinctiei a fost: Se acordă Medalia “Prieten al evreilor”: săptămânalului “Revista 22” (reprezentat de dnul Armand Gosu,, redactor şef) pentru modul echilibrat, dar ferm în care a susţinut societatea deschisă şi statul de drept în România, pentru promovarea constantă a drepturilor omului şi ale minorităţilor. În multe articole publicate, această revistă independentă a prezentat obiectiv contribuţia importantă a evreilor-români la modernizrea economică, politică şi culturală a ţării, istoria comunităţii evreieşti din România, dar şi discriminările şi pogromurile la care a fost supusă de-a lungul timpului. Capitolul românesc al Holocaustului a fost înfăţişat în mod corect, luându-se atitudine civică împotriva manifestărilor antisemite şi negaţioniste prezente în România de ieri şi de azi.

 

In cazul GRUPULUI PENTRU DIALOG SOCIAL (reprezentat de Magda Cârneci, preşedinta Consiliului Director al GDS), motivatia a fost „pentru participarea activă la constituirea şi sprijinirea societăţii civile din România. Încă de la întemeiere (decembrie 1989), GDS a militat constant pentru principiile societăţii deschise şi ale statului de drept, promovând valorile democraţiei, libertăţile fundamentale ale omului şi drepturile minorităţilor. Prin dezbaterile şi simpozioanele organizate de această importantă ONG, precum şi prin poziţiile publice adoptate, membrii GDS au militat împotriva manifestărilor antisemite şi xenofobe şi pentru sprijinirea identităţii culturale a evreilor din România“.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22