S-a dat startul REGIONALIZARII: Guvernul a avizat demararea procedurilor de regionalizare-descentralizare

Fara Autor | 19.02.2013

Pe aceeași temă

Guvernul a decis începerea acţiunilor aferente procesului de regionalizare-descentralizare în România, printr-un memorandum avizat în şedinţa de marţi, relateaza MEDIAFAX.


După discuţiile aprinse despre regionalizare din interiorul USL, Guvernul a aprobat astăzi un prim memorandum pentru "adoptarea măsurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare". În urma discuţiilor din executiv, procesul de regionalizare va avea doi coordonatori: vicepremierii Liviu Dragnea (PSD) şi Daniel Chiţoiu (PSD).

  Potrivit unor surse guvernamentale, în şedinţa de astăzi s-a convenit doar, în linii mari, că  vor exista două grupuri interministeriale de lucru, coordonate de cei doi viceprim-miniştri, potrivit Gandul.

Primul va elabora strategia regionalizării şi va analiza ce modificări legislative şi constituţionale trebuie făcute pentru configuraţia şi atribuţiile noilor regiuni. Grupul, în care vor fi cooptaţi şi reprezentanţi ai ONG-urilor sau oameni din mediul academic, ar urma să finalizeze proiectul de regionalizare în această vară, pentru ca până la sfârşitul anului să aibă loc primele alegeri pentru şefii de regiuni. Termenul nu este însă unul clar stabilit în acest moment, cu atât mai mult cu cât între liderii judeţeni au apărut deja primele contre privind viitoarele centre de putere locală, noile capitale regionale.

După includerea regiunilor şi în Constituţia revizuită, pe care USL speră să o valideze prin referendum în octombrie, al doilea grup interministerial ar urma să pună în practică proiectul, să transfere atribuţii de la nivel central sau judeţean spre regiuni, să comaseze diverse direcţii deconcentrate din teritoriu şi să organizeze alegerile. Primul scrutin va fi indirect, şeful regiunii urmănd să fie desemnat prin votul primarilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, în şedinţa de asăzi nu s-au luat însă decizii concrete referitoare la calendarul regionalizării, fiind vorba despre o informare din partea lui Liviu Dragnea. "Nu este vorba de un road-map la acest moment, de un calendar cu date precise, a fost doar o informare a cabinetului referitoare la procesul de regionalizare", a explicat Zaharescu pentru gândul.

Cele mai aprinse dispute legate de regionalizare vizează stabilirea viitoarelor capitale ale regiunilor. Guvernul porneşte de la ideea menţinerii celor opt regiuni de dezvoltare actuale, care vor avea însă mai multe centre, revendicate deja de liderii politici locali.

"Dacă va fi un sediu administrativ într-un oraş, în alt oraş din alt judeţ va fi, de exemplu, direcţia regională de finanţe, în altă capitală de judeţ va fi direcţia regională de mediu şi aşa mai departe. Deci nu dorim să concentrăm într-un singur oraş tot pachetul puterii administrative, pentru că în paralel cu procesul de regionalizare se realizează şi cel de descentralizare", a explicat recent Liviu Dragnea.

Ministrul Administraţiei, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat recent că proiectul oficial de regionalizare şi descentralizare al Guvernului va fi prezentat după ce vor fi finalizate toate discuţiile cu toate mediile politice, sociale, academice, ONG-uri, respectiv după ce vor fi finalizate dezbaterile la nivel local, în judeţe, în regiunile de dezvoltare actuală şi după ce se va finaliza tot pachetul de proiecte de acte normative şi cadrul instituţional necesar pentru regionalizare şi descentralizare.

El a adăugat că Guvernul este interesat ca la finalul anului 2013 aceste regiuni administrative să fie înfiinţate, existând totodată şi tot pachetul de programe de dezvoltare regională care să fie finanţat în următorul exerciţiu financiar 2014-2020.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22