Sedinta CCR pentru validarea referendumului incepe la ora 14. USL a depus o sesizare prin care sa se revina la cvorumul de 50%+1 din numarul celor prezenti la urne, prevazut in OUG 41

Fara Autor | 01.08.2012

Pe aceeași temă

Sedinta Curtii Constitutionale in care urmeaza sa fie luata o decizie privind validarea sau invalidarea referendului de demitere a sefului statului este programata sa inceapa astazi, la ora 14, anunta Agerpres. USL a depus o sesizare prin care cer CCR sa ia in considerare ca la data declansarii referendumului era in vigoare OUG nr. 41/2012, care stabilea ca cvorumul necesar validarii referendumului era de jumatate plus unu din numarul celor care se prezinta la vot.

 

Reamintim ca OUG 41 a modificat legea referendumului si ca liderii Comisiei Europene i-au cerut lui Victor Ponta sa retraga ordonanta. De altfel, legea referendumului a fost modificata in sensul deciziei CCR, care spunea ca la referendum trebuie sa se prezinte 50% plus dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale, legea promulgata de Crin Antonescu.

Sedinta are loc dupa ce dosarele cu procesele-verbale privind rezultatele finale ale referendumului au fost predate miercuri de catre membrii Biroului Electoral Central Curtii Constitutionale a Romaniei. Documentele au fost aduse cu paza militara, urmand ca intre BEC si CCR sa se semneze un proces-verbal de predare-primire. Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie de votul favorabil a doua treimi dintre judecatorii CCR (6 dintre cei 9 judecatori). 

 

USL a depus o sesizare prin care cere CCR sa nu tina cont de pragul de prezenta 

  
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au depus miercuri, la Curtea Constitutionala a Romaniei, o sesizare cu privire la rezultatele referendumului din data de 29 iulie, informeaza un comunicat al Camerei Deputatilor, citat de Agerpres, fara a se preciza despre ce sesizare este vorba.

In sesizarea transmisa CC, Zgonea si Filip sustin ca la nivelul Curtii ar trebui sa se ia in considerare faptul ca forma legii referendumului in baza careia a fost convocat scrutinul nu prevedea un cvorum de prezenta la urne.

"Legea aplicabila procedurii de desfasurare a referendumului este, in opinia noastra, cea de la data declansarii procedurii. Aplicarea unor prevederi legale intrate in vigoare ulterior declansarii procedurii referendumului este contrara dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constitutia Romaniei privind neretroactivitatea legii", se arata in document.

Astfel, ei precizeaza ca trebuie avuta in vedere derogarea de la art. 5, alin. (2), care conditioneaza valabilitatea referendumului de participarea a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, iar demiterea presedintelui sa se realizeze daca este aprobata de majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum.

"Acest punct de vedere este conform cu spiritul Deciziei nr. 420/2007 a Curtii Constitutionale, din care rezulta ca dispozitiile aplicabile procedurii referendumului pentru demiterea Presedintelui sunt cele in vigoare la data suspendarii sale din functie de catre Parlament", sustin Zgonea si Filip.

De asemenea, presedintii celor doua Camere trec in revista succesiunea in care au fost adoptat actele normative care au privit referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

"La data declansarii procedurii referendumului pentru demiterea Presedintelui Romaniei erau in vigoare dispozitiile Legii nr. 3/2000, asa cum au fost modificate prin OUG nr. 41/2012 si validarea rezultatelor referendumului trebuie sa fie facuta conform acestui act normativ, in caz contrar fiind incalcate dispozitiile art. 15 alin. (2) din Constitutie", sustin Zgonea si Filip.

"Din punctul nostru de vedere, respectarea statului de drept si a Codului de bune practici in materie de referendum elaborat de Comisia de la Venetia nu poate fi facuta decat aplicand procedurii referendumului normele in vigoare la data declansarii procedurii referendumului, adica OUG nr. 41/2012", mai arata presedintii celor doua Camere ale Parlamentului.

 

Presiuni USL pentru validare

In ultimele zile, liderii USL au incercat sa influenteze CCR pentru a lua in considerare evidenta populatiei asa cum reiese de la recensamantul din 2011, si nu numarul de cetateni cu drept de vot care figureaza pe listele Autoritatii Electorale Permanente, dupa evidenta careia s-a desfasurat referendumul de pe 29 iulie.

Liderii USL au adus in discutie recensamantul de anul trecut in conditiile in care membri marcanti ai acestei formatiuni, ca Victor Ponta si Dan Sova, au boicotat recensamantul, pe motiv ca ar incalca unele legi.

De asemenea, dupa suspendarea presedintelui ales Traian Basescu, pe 6 iulie, Guvernul a facut modificari in conducerea Institutului National de Statistica, cu scopul de a forta publicarea cat mai rapida a rezultatelor recensamantului de anul trecut.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22