Silviu Bian, fostul sef al ANOFM, a fost condamnat la 9 ani de inchisoare cu executare

Fara Autor | 23.05.2012

Pe aceeași temă

 

Fostul sef al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, a fost condamnat la noua ani de inchisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce a primit peste 270.000 de euro de la opt angajaţi din cadrul unor proiecte, au hotarat, miercuri, judecatorii Tribunalului Bucuresti. Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. 
 
Tribunalul Bucuresti a mai dispus confiscarea de la Silviu Bian a sumelor de 956.500 de lei si 22.000 de euro, informeaza Mediafax si Ziare.com.
 
Silviu Bian a fost trimis in judecata in 9 noiembrie 2011, in stare de arest preventiv, fiind acuzat de procurorii anticoruptie de luare de mita, in forma continuata. Alaturi de el au fost judecati Cristache Ristea, directorul executiv al Centrului de Formare Profesionala a Personalului ANOFM, si Alexandra Maria Tichindelean, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM la momentul comiterii faptelor.
 
Ceilalti doi inculpati, Cristache Ristea si Alexandra Maria Tichindelean au primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare, pentru complicitare la luare de mita, respectiv o condamnare la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru luare de mita.
 
Silviu Bian a stat in arest din 16 octombrie 2010 pana in 7 februarie 2012, cand a fost pus in libertate in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Bucuresti. 
 
In perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 de lei, echivalentul a aproximativ 250.574 de euro, şi 22.000 de euro de la opt angajaţi în cadrul a două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene, pentru a vira 25 la sută din costul acestora, reprezentând cofinanţarea din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit procurorilor anticorupţie.
 
Funcţionarii respectivi, au arătat procurorii în rechizitoriul trimis instanţei, făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte, iar refuzul lui Bian de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.
 
Banii i-au fost daţi lui Bian de directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, Cristache Ristea, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor, au precizat procurorii.
 
Din suma totală pretinsă, în 15 octombrie 2011, Bian a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea, 82.000 de lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie. Procurorii anticorupţie au organizat atunci o acţiune în urma căreia l-au prins pe Bian în flagrant delict în timp ce primea banii.
 
Procurorii anticorupţie au mai arătat că Alexandra Maria Ţichindelean, în calitate de director al OIPOSDRU din ANOFM, în cursul lunii august 2011, a primit de la un angajat al aceleiaşi firme partenere în cadrul celor două proiecte 10.000 de lei cu titlu de mită. Banii au fost primiţi după efectuarea unui control la societatea comercială pentru a o favoriza în situaţia unor controale ulterioare.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22