SUPER-IMUNITATEA s-a votat. Parlamentul a ADOPTAT modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor

Fara Autor | 22.01.2013

Pe aceeași temă

Parlamentul a adoptat, marţi, modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma în care au trecut de comisie, cu 309 voturi "pentru", 56 de voturi "împotrivă" şi două abţineri, relateaza MEDIAFAX.

S-a menţinut forma iniţiatorilor proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor în cazul solicitărilor de arestare, reţinere sau percheziţie, făcându-se referire la "motivele concrete şi temeinice" ale cererii procurorilor.

In privinta partidelor, USL a votat pentru, democrat-liberalii s-au abtinut, maghiarii au votat impotriva si parlamentarii PP-DD au parasit sala, conform Ziare.com. Acestia din urma au fost prezenti la inceputul sedintei, insa au iesit inainte de inceperea votului.

Comisia pentru Statutul parlamentarilor a finalizat, luni noapte, proiectul de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor.

 

Comisia de Statut a menţinut, în raportul la proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, amendamentul preşedintelui Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, de eliminare a prevederii prin care mandatul înceta la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI.

Astfel, potrivit proiectului de Statut iniţial, mandatul de senator sau deputat înceta "la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilităţii".

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus eliminarea acestei prevederi, în cadrul reuniunii Comisiilor juridice, care au avizat proiectul, eliminare care a fost menţinută şi de către parlamentarii din Comisia de Statut, care au adoptat, luni noaptea, cu unanimitate, un raport cu amendamente la Statutul parlamentarilor.

Pe de altă parte, parlamentarii din Comisia de Statut au mai eliminat din propunerile de modificare a Statutului parlamentarilor şi prevederea potrivit căreia "mandatul unui senator sau deputat încetează la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se constată existenţa unei averi nejustificate şi a stării de incompatibilitate".

Astfel, mandatul unui senator sau deputat va înceta, din motive ce ţin de incompatibilitate, la data menţionată în cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptării unei hotărâri a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se respinge contestaţia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.

 

Comisia de statut a menţinut forma iniţiatorilor proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor în cazul solicitărilor de arestare, reţinere sau percheziţie, făcându-se referire la "motivele concrete şi temeinice" ale cererii procurorilor.

Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia de statut se menţionează că solicitarea de reţinere, arestare sau percheziţie "trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei". În baza acestei solicitări, parlamentarii pot decide la nivelul comisiei de specialitate în cel mult 3 zile recomandarea pe care o fac plenului respectivei camere a Parlamentului.

De asemenea, Comisia de statut propune în finalul proiectul de lege un amendament care face referire la abrogarea oricăror prevederi contrare în cazul parlamentarilor.

"Orice dispoziţie contrară prezentei legi se abrogă", se arată în finalul raportului comisiei de specialitate.

 

 

De asemenea, Comisia de Statut a adoptat, luni, amendamente la proiectul care modifică Statutul senatorilor şi deputaţilor, menţinând prevederea prin care este interzisă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, dar permiţând reangajarea, la dobândirea unui nou mandat, a personalului avut anterior.

Comisia de Statut a adoptat şi un amendament la proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor prin care se prevede că parlamentarii care optează să renunţe la autoturism pot beneficia de o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie.

În acelaşi timp, comisia a decis să menţină o prevedere din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit căreia parlamentarii pot exercita funcţii sau activităţi în domeniile didactic, al cercetării ştiinţifice ori ale creaţiei intelectuale, precum şi în alte domenii stabilite de lege.

 

Parlamentarii PPDD au părăsit şedinţa Parlamentului, înainte de vot, liderul senatorilor PPDD Tudor Barbu anunţând că este inacceptabil faptul că modificările au fost stabilite noaptea şi ei nu au primit la timp raportul.

"Grupul PPDD consideră că dezbaterea unui raport la ora 1,00 noaptea este cel puţin nefirească", a spus Barbu în plen.

El a arătat că parlamentarii PPDD au primit abia acum raportul şi din respect pentru cetăţenii care i-au trimis în Parlament nu vor participa la dezbaterile privind modificările la Statut.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în sesiune extraordinară, pentru a discuta modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor şi pentru a vota Avocatul Poporului şi preşedintele CNA.

La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 443 parlamentari, 143 fiind absenţi.

Şedinţa a început cu o oră întârziere faţă de programul stabilit şi este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Pe ordinea de zi se află şi depunerea jurământului de către membrii comisiilor parlamentare de control al activităţii SRI şi SIE.

Comisiile juridice l-au aprobat, marţi dimineaţă, pe Crişu Anastasiu, propus de USL, pentru funcţia de Avocat al Poporului.

Pentru funcţia de preşedinte al CNA a fost aleasă de către membrii Consiliului Laura Corina Georgescu (Guvern-PSD), aceasta urmând să fie validată de plenul Parlamentului. (Sursa: MEDIAFAX)

Cearta in Parlament: Opozitia: Alesii nu sunt arieni. Puterea: Dormiti in gara daca va deranjeaza sa afectati bugetul

Votul din Parlament a fost precedat de mai multe momente tensionate, personajul unuia dintre acestea fiind liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, conform Ziare.com.

Acesta le-a transmis parlamentarilor care sunt deranjati de faptul ca afecteaza bugetul de stat prin privilegiile care le sunt oferite sa-si doneze indemnizatia si suma forfetara si sa "doarma in Gara de Nord pe o banca" daca nu vor sa pagubeasca bugetul cu bani pentru hotel sau in chirie.


In plus, parlamentarii PP-DD, in frunte cu liderul de grup Tudor Barbu, au parasit sedinta Parlamentului. Printre nemultumirile alesilor PP-DD sunt acelea ca nu au primit la timp raportul cu modificarile, dar si ca exista "588 de cetateni" care "nu raspund egal cu restul lumii".

"Sub aceasta masca, USL a propus o modificare la Statut care face din senator si din deputat mai ales decat era alesul inainte de aceasta modificare. Problemele legate de cazare, de indemnizatie, de masina, de austeritate sunt probleme reale pe care PP-DD le intelege mai bine decat USL, noi cerand ca aceste taieri sa fie in concordanta cu posibilitatile bugetare ale Parlamentaului, dar nu lasati USL ca sub aceasta masca sa ascunda si o modificare de imunitate, care imparte Romania in doua feluri: alesii - arienii Parlamentului Romaniei si alegatorii - 18 milioane de oameni de rangul 2", a declarat Tudor Barbu, preluat de Ziare.com.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22