Theresa May doreşte renegocierea acordului de Brexit, dar liderii Uniunii Europene refuză

Redactia | 30.01.2019

Cu două luni înainte de Brexit, Theresa May a obţinut marţi de la deputaţii britanici un “mandat” pentru a redeschide negocierile cu Bruxellesul, dar UE a refuzat imediat dialogul.

Pe aceeași temă

“A negocia o asemenea schimbare nu va fi uşor. Aceasta va implica redeschiderea acordului de retragere, un demers pentru care ştiu că apetitul partenerilor noştri europeni este limitat”, a declarat Theresa May în Camera Comunelor. “Cred însă că având un mandat din partea acestei adunări, pot obţine o asemenea schimbare”, a mai spus ea, citată de AFP.

Un reviriment major pentru premierul conservator care, în urmă cu câteva săptămâni, încă mai susţinea că “Tratatul de retragere” din UE, intens negociat luni întregi cu Bruxellesul, dar respins în urmă cu două săptămâni de deputaţii britanici, este “cel mai bun” şi “singurul posibil”.

Tratatul încheiat în noiembrie “nu este renegociabil”, a răspuns imediat la Bruxelles un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, aflat în Cipru, a respins şi el o asemenea eventualitate, afirmând că acordul este “cel mai bun acord posibil şi nu este renegociabil”.

El a îndemnat guvernul britanic “să prezinte rapid” negociatorului-şef al UE, Michel Barnier, “următoarele etape care vor permite evitarea unei ieşiri fără acord pe care nimeni nu o doreşte, dar pentru care, din nefericire, trebuie să ne pregătim cu toţii”.

Acordul de divorţ a fost respins masiv la 15 ianuarie de parlamentarii britanici şi premierul Theresa May depune de atunci eforturi pentru a evita o ieşire fără acord, un scenariu de care se tem mediile economice.

Dacă doreşte să renegocieze acest text, Theresa May va trebui să ţină seamă, de asemenea, de o serie de amendamente votate marţi seară de parlamentarii britanici. De altfel, unul dintre acestea exclude o ieşire din Uniunea Europeană fără acord. Altul cere modificarea Tratatului cu UE, mai ales a dispoziţiei cu privire la “backstop” vizând să evite revenirea la o frontieră fizică între provincia britanic Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

În schimb, parlamentarii au respins un amendament al deputatei laburiste (opoziţie) Yvette Cooper, care ar fi putut avea drept consecinţă amânarea datei Brexit-ului, prevăzută pentru 29 martie. Această respingere a provocat o prăbuşire a cursului lirei, semn al îngrijorării sectorului economic.

“Extinderea articolul 50 nu va împiedica o ieşire fără acord”, a subliniat Theresa May în cursul dezbaterilor. Ea şi-a luat angajamentul să supună votului un acord revizuit “imediat ce va fi posibil”.

Dacă niciun acord nu va fi încheiat cu UE până la 13 februarie, premierul britanic şi-a anunţat intenţia de a organiza un vot pe 14 februarie asupra unei retrageri fără acord.

Amendamentele votate marţi seară nu au însă un caracter obligatoriu, mai notează AFP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22