Traian Basescu: Managerii regiilor de stat sunt marii boieri ai economiei romanesti

Fara Autor | 07.05.2011

Pe aceeași temă

Presedintele Traian Basescu a precizat sambata, intr-o conferinta de presa, ca discutiile cu reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si CE s-au axat si pe restructurarea companiilor de stat. "Pierderile lor sint platite de fiecare roman. despre care spune ca nu sunt performante si pierd bani. Niste domni manageri bine instalati politic si blagosloviti politic nu au niciun fel de apasare nici legat de pierderi, nici de arierate, nici legat de stocuri", a spus Basescu, preciznd ca restructurarea acestora este prioritara.



 "In 2011, obiectivul major e optimizarea functionarii intreprinderilor de stat, a regiilor, societatilor cu capital majoritar de stat. Aici nu am nicio ezitare sa vorbesc public de cateva din societatile care sunt in atentie in anul 2011. Ma refer la companiile energetice Turceni si Rovinari, la Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Oltchim, Posta Romana si multe altele.



De ce le mentionez public? Pierderile lor, arieratele lor sunt platite de fiecare roman. De ce le platim? Niste domni manageri bine instalati politic si blagosloviti politic nu au niciun fel de apasare nici legat de pierderi, nici de arierate, nici legat de stocuri. Ei sunt marii boieri, baronii economiei romanesti.



Atrag atentia si regiilor profitabile - faptul ca Romgaz, Transgaz, Hidorelectrica au profit nu spune mare lucru. A realiza profit de 100 de milioane cand ai potential sa obtii 500 de milioane intra in aceeasi categorie cu managerii care realizeaza pierderi".



"Ne propunem o crestere economica de 3,5 pana la 4%, mentinand obiectivul de deficit pentru 2011", a declarat presedintele Traian Basescu dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, CE si BM. Seful statului a precizat ca "vorbim de iesirea tehnica de recesiune nu din criza; economia Romaniei nu mai scade si isi ia un curs de crestere..."



Declaratii Traian Basescu:



    * Am observat ca, dupa amanarea de ieri a intalnirii cu Fondul, au aparut oarecare speculatii ca ar fi dificultati in negocierile dintre Guvern, FMI, CE si BM. Vreau sa va asigura ca nu exista astfel de dificultati si, pentru transparenta, o sa va dau cateva elemente. As vrea sa aveti de la mine concluziile celor discutate astazi cu comisia mixta FMI, CE, BM.



    * Obiectivele noului acord cu FMI in primul rand, as vrea sa fie limpezi pentru toata lumea, sa nu speculam



    * Este vorba de un acord de tip precautie si nu vizeaza o situatie dificila, ci continurae unor procese de reforma cu asistenta unor institutii internationale



    * acordul nu este legat de bani, ci de implementarea unor reforme



    * ne propunem o crestere economica de 3,5-4% pentru 2012



    * vorbim de iesirea tehnica de recesiune nu din criza; economia Romaniei nu mai scade



    * avem dreptul la optimism, dar nu la lipsa prudenta; nu poate incepe nicio veselie



    * vreau sa demontez anumite minciuni: se spune ca sunt mai ieftini cartofii din Egipt pentru ca au subventii; in Egipt nu plateste nimeni subventii pentru cartofi



    * FMI si Romania sustin cu fermitate ca deficitul a fost corect calculat, dar Romania isi afirma disponibilitatea de a primi experti de la Eurostat



    * Marea problema a programului este legata de intreprinderile de stat, fie ca sunt regii, companii de stat sau regii si companii ale administratiei locale. Este lectia pe care a trebuit sa o invatam de pe urma crizei si noi toti trebuie sa intelegem ca in 2009 si in 2010 o puternica reformare a aparatului de stat care mai continua.



    * Sectorul de stat s-a ajustat, dar societatile, regiile de stat au stat si s-au uitat la criza



    * Niste domni manageri nu au niciun fel de apasare nici de arierate, nici de fondurile de salarii. Ei sunt marii baroni ai economiei romanesti.




    * Mentinem obiectivul de intrare in zona euro in 2015; Romania trebuie sa previna intrarea in zona euro fara economia pregatita; Trebuie sa intelegem: nu putem intra in zona euro cu un sector de stat foarte puternic si neperformant; Numai daca suntem lipsiti de responsabilitate, sau dusmani ai propriei tari, nu facem ce trebuie facut.



    * Nu cred ca este posibil anul acesta reducerea de CAS. Marea problema este ce facem in 2012 cand trebuie sa venim si cu deficitul de la 4 la 2,5% pe PIB. De unde completam pentru plata pensiilor si a salariilor?



TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22