USL-ul din CNA bate din pinteni in fata lui PONTA. OTV trebuia PENALIZATA, iar Antena 3 PROTEJATA

Fara Autor | 13.12.2012

Pe aceeași temă

Cinci membri CNA, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Ioan Onisei, Valentin Jucan și Valeriu Deacă au semnat o scrisoare deschisa adresată premierului Victor Ponta legat de cazul OTV , acuzind faptul ca presedintele CNA a refuzat monitorizarea directa in ziua alegerilor a tuturor posturilor, precum si presiuni politice venite din partea USL. Scrisoarea deschisa vine ca urmare a declaratiilor lui Ponta cu privire la tratamentul discretionar pe care CNA l-ar aplica OTV, in sensul nesanctionarii postului. Cei 5 sustin ca membrii CNA care au votat de cele mai multe ori pentru sancțiunile cele mai mici sunt tocmai aceia propuși în CNA de PSD, PNL și PRM Scandalul din sedinta de joi s-a datorat faptului ca reprezentantii puterii in CNA au dorit sa impuna discutarea doar a cazului OTV nu si al celorlate posturi TV.


 


Scrisoarea integrală, în continuare:

Întrucât ați afirmat public că:
“În mod sigur, o să solicit, nu ca prim-ministru, ci ca deputat, CNA să aplice legea pentru toată lumea. Încălcarea flagrantă, încălcarea tuturor regulilor, de către o singură televiziune, în condiţiile în care toate celelalte au respectat sau sunt sancţionate, denotă un regim juridic discreţionar, în care unii sunt mai egali decât alţii şi în care legea se aplică doar la unii, şi nu la ceilalţi”,

    Vă precizăm că noi, ca membri ai CNA, încercăm pe cât posibil tocmai să nu ne raportăm în mod discreționar față de niciun radiodifuzor și să aplicăm în mod corect și imparțial sancțiunile prevăzute de lege în cazul în care aceasta este încălcată în funcție de gravitatea faptelor.

În acest spirit, astăzi am refuzat să luăm parte la ședința de analizare a modului în care a fost reflectată ziua votului de către principalele posturi centrale de televiziune întrucât la data de 9 decembrie președintele CNA a respins propunerea noastră de evaluare în direct a emisiunilor ce se aflau în desfășurare pe toate posturile respective. Președintele CNA a susținut că trebuie să fie analizate doar OTV și conținutul a două reclamații înregistrate la CNA.

    Ședința CNA de duminică, 9 decembrie, nu fusese convocată în mod legal. De altfel, niciodată în ultimii cinci ani, președintele CNA nu a convocat Consiliul în zilele în care au avut loc alegeri sau referendumuri, în ciuda solicitărilor insistente în acest sens făcute de noi. De fiecare dată, președintele CNA a invocat faptul că nu este corect să fie aplicate sancțiuni doar ca urmare a vizionării în direct a unor emisiuni , fără existența unor rapoarte scrise de monitorizare. Dincolo de prezența constantă a subsemnaților, care s-au reunit la sediul CNA în fiecare dintre zilele în care au avut loc scrutinuri (alegeri locale, parlamentare, euro-parlamentare, prezidențiale și referndumuri), de această dată , președintele CNA a reușit să convingă alți doi membri să vină la sediu.

Menționăm că nu exista niciun raport de monitorizare în legătură cu derapajele de la lege sesizate de USL la OTV și emisiunile la care se refereau celelalte două reclamații. Precizăm totodată că CNA nu s-a reunit în ședință publică nici marți, 11 decembrie, zi consacrată reunirii în plen, deși duminică președintele reclama urgența sancționării OTV.

    La ședința de astăzi a CNA, dincolo de ”cazul OTV”, nu au fost prezentate rapoarte de monitorizare complete în legătură cu derapajele înregistrate în zilele de 8 și 9 decembrie la alte posturi de televiziune, îndeosebi la cele de știri. În opinia noastră, care este în convergență cu a Domniei voastre, corect și legal ar fi fost ca CNA să analizeze cu aceeași exigență toate încălcările normelor privind reflectarea campaniei electorale, indiferent de radiodifuzor și de persoanele candidaților.

În plus, în ultimele zile, au existat declarații ale unor lideri politici cu privire la modul în care trebuie să acționeze Consiliul Național al Audiovizualului în privința OTV, în timp ce altele erau declarate de către aceiași lideri politici victime ale CNA. Mai mult, șeful de campanie al USL a adresat mulțumiri directe postului Antena 3 pentru modul în care a ajutat alianța politică pe care o reprezintă.
În acest context, considerăm că se exercită presiuni politice cu privire la activitatea Consiliului Național al Audiovizualului, ceea ce aduce prejudicii statutului CNA de autoritate publică autonomă și imparțială.

    Mai mult, într-o emisiune de televiziune, ați făcut trimitere directă la persoana unui membru al CNA (Narcisa Iorga) acuzând protecția pe care CNA o acordă OTV, în detrimentul altor posturi de televiziune. Precizăm faptul că pentru încălcarea normelor legale privind reflectarea campaniei electorale, OTV a fost sancționat pe durata campaniei electorale recent încheiate, succesiv, cu amenzi contravenționale în cuantum de 20.000 și 30.000 de lei, în timp ce alți radiodifuzori, inclusiv posturile de știri la care s-au constatat abateri repetate, au fost doar somate de către CNA.

Pentru o cât mai corectă informare, ținem să arătăm și modul în care membrii CNA s-au raportat prin vot la încălcările constatate la OTV în perioada 2010 – 2012, având în vedere că, potrivit legii, orice sancțiune este stabilită cu un minimum de șase voturi. Menționăm că datele acestea sunt publice, la adresa www.cna.ro.

    Situația voturilor membrilor CNA față de abaterile constatate la OTV, numai în ce privește publicitatea politică în afara campaniei electorale (anexată acestei scrisori), arată că în perioada 2010 – când au debutat derapajele referitoare la publicitatea politică și în 2011 – când aceste derapaje au escaladat, membrii CNA care au votat de cele mai multe ori pentru sancțiunile cele mai mici sunt tocmai aceia propuși în CNA de PSD, PNL și PRM.

Considerăm că voturile acestor membri ai CNA au încurajat, în fapt, excesele OTV în privința încălcării legislației audiovizuale, sprijinind astfel propaganda politică evidentă promovată de acest post. Gravele derapaje de la lege ale OTV înregistrate în această campanie electorală și în ziua scrutinului sunt și consecința modului șovăielnic în care unii membri CNA au acționat în legătură cu acest post de televiziune.


Ioan ONISEI – vicepreședinte CNA
Narcisa IORGA – membru CNA
Gelu TRANDAFIR – membru CNA
Valeriu Mircea DEACĂ – membru CNA
Valentin Alexandru JUCAN – membru CNA


VEZI CUM AU VOTAT MEMBRII CNA in cazul OTV – Situație sancțiuni publicitate politică 



Sedinta cu scintei din cauza directivei lui Ponta pentru OTV

Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Ioan Onisei şi Mircea Deacă au refuzat să discute, în şedinţa de joi a CNA, cazul OTV, post care a continuat campania electorală şi duminică, în ziua votării, Iorga spunând că acest caz este analizat la "presiunea politică" a premierului Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) ar fi trebuit să analizeze, joi, la punctul al treilea de pe ordinea de zi, rapoarte ale Direcţiei Monitorizare din CNA cu privire la emisiunile difuzate la posturile de televiziune şi radio centrale în campania pentru alegerile parlamentare, în perioada 3 - 9 decembrie, şi reclamaţii privind emisiunile din campanie.

La momentul începerii discuţiei la acest punct, la şedinţa CNA nu participa Gelu Trandafir, unul dintre membrii Consiliului, care a fost însă prezent la prima parte a şedinţei de joi.

Totodată, Valentin Jucan a spus că nu vede de ce membrii CNA ar mai analiza acum rapoarte care nu au fost analizate săptămâna trecută în şedinţele Consiliului. "Vom constata că doar OTV a încălcat legislaţia", a spus revoltat Jucan.

În schimb, Cristina Trepcea, un alt membru al CNA, a spus că OTV a continuat campania electorală şi duminică, în ziua votării, până la închiderea urnelor, fiind încălcată grav legislaţia audiovizualului.

"Ce a făcut OTV nu se compară cu ce au făcut celelalte televiziuni niciodată. Cei de la OTV au arătat că, pentru ei, Legea audiovizualului nu există. Nu avem cum să comparăm ceea ce se întâmplă la OTV - ceea ce s-a întâmplat duminica asta îi singularizează dincolo de orice fel de comparaţie - cu ceea ce se face la celelalte televiziuni", a spus Cristina Trepcea.

Acţionarul principal al postului OTV este Dan Diaconescu, care a fost şi candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul 6 Târgu-Jiu. Diaconescu l-a avut drept contracandidat pe Victor Ponta.

Totuşi, Narcisa Iorga a susţinut că preocuparea CNA faţă de OTV este "una în nişte conjuncturi nu tocmai corecte". "Vreme de doi ani de zile, între 2010 şi 2012, OTV a făcut publicitate politică în afara campaniei şi a primit sancţiuni minore. Am permis publicitate politică deşănţată, am încercat să luăm măsuri doar în 2012, când anumite forţe politice au început să fie deranjate. Câtă vreme premierul României vine şi trage de urechi CNA că nu sancţionează OTV, mi se pare că e o presiune politică evidentă. Eu o să refuz să discut cazul OTV", a spus Narcisa Iorga.

Ea a propus ca, în cazul în care restul membrilor CNA vor dori să fie discutat cazul OTV, să analizeze şi "câte ore de publicitate politică, mascată sau nemascată", s-a făcut la alte posturi private naţionale de televiziune. Iorga a mai spus şi că, luni seară, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea la Antena 3, şeful de campanie al USL (Liviu Dragnea, n.r.) a transmis "mulţumiri pentru felul în care Antena 3 a ajutat USL să ajungă la putere".

În schimb, Răsvan Popescu a spus că CNA trebuie să îşi facă datoria şi să analizeze ultimele zile de campanie, "indiferent de cine ce spune". "OTV este un caz singular, în care s-a făcut campanie până la închiderea urnelor", a spus Popescu.

El i-a reproşat Narcisei Iorga şi faptul că nici duminică, în ziua votului, CNA nu a putut să ia vreo decizie în cazul OTV, întrucât Iorga "a spart" cvorumul Consiliului. "Eu am încercat să convoc o şedinţă duminică, iar, când am reuşit să aduc opt colegi, aţi plecat", a spus Popescu.

"Eu am plecat după ce dumneavoastră aţi refuzat să discutăm toate televiziunile în ziua votului", a spus Iorga, ridicându-se de pe scaun cu intenţia de a părăsi şedinţa de joi a CNA.

"O dată în plus plecaţi ca să nu sancţionăm un post care a făcut campanie până în ultima clipă", i-a spus, în schimb, Răsvan Popescu, fapt care a făcut-o pe Iorga să-i răspundă: "Dumneavoastră aţi spus întotdeauna că nu se pot lua decizii în ziua votului (...) Duminică au venit la CNA colegi care nu au mai venit niciodată în ziua votului". De asemenea, ea i-a reproşat lui Popescu că întotdeauna acesta a votat pentru "sancţiunea cea mai mică" la OTV.

Răsvan Popescu a respins însă această afirmaţie, spunându-i Narcisei Iorga că a votat "pentru înjumătăţirea licenţei la OTV", una dintre cele mai grave sancţiuni care poate fi aplicată unei televiziuni, potrivit legislaţiei audiovizualului.

Ulterior, Narcisa Iorga a părăsit sala de şedinţe a CNA spunând că va transmite "o scrisoare publică" către Victor Ponta, în care va prezenta modul în care a votat de-a lungul timpului împotriva OTV, ca să nu mai poată fi acuzată că nu vrea să discute acest caz.
Imediat după ce Narcisa Iorga a părăsit sala de şedinţe, şi Valentin Jucan a plecat din şedinţa CNA. Acest fapt l-a făcut pe Răsvan Popescu, preşedintele CNA, să spună că aceştia încearcă "să paralizeze orice discuţie" despre OTV.

Pe de altă parte, deşi a rămas în sala de şedinţe, Ioan Onisei, vicepreşedinte al CNA, a cerut amânarea discutării cazului OTV până când Consiliul va putea să monitorizeze toate încălcările de la toate televiziunile din ultima parte a campaniei electorale. "Nu avem monitorizările la celelalte posturi, iar eu am constatat numeroase încălcări", a spus Ioan Onisei.

În schimb, Răsvan Popescu i-a răspuns: "Avem tot ce ne trebuie". El a precizat, totodată, că Departamentul de Monitorizare a făcut rapoarte cu privire la modul în care a fost reflectată ultima parte a campaniei la toate televiziunile şi radiourile centrale, nu doar la OTV.

Ulterior, şi Mircea Deacă a părăsit sala de şedinţe a CNA, spunând doar: "Va fi boicot".

După plecarea lui Deacă, şedinţa CNA nu a mai putut continua, întrucât nu a mai existat cvorumul necesar. Şedinţele CNA se pot desfăşura numai în prezenţa a minimum opt membri ai Consiliului. Însă la şedinţa CNA de joi au rămas doar Lorand Turos, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Constantin Duţu şi Mihai Mălaimare.

"Se face tot efortul pentru a se bloca orice sancţiune la OTV. Important este obiectivul strategic de paralizare a şedinţelor Consiliului", a subliniat Răsvan Popescu.

"Nu poţi să vorbeşti despre reguli, despre reglementări.... Noi ne-am strâns duminică, am avut cvorumul legal de opt, dar cvorumul a fost descompletat de doamna Narcisa Iorga, care, brusc, a constatat că are altceva de făcut", a spus şi Cristina Trepcea. Trepcea a mai spus că încălcarea legislaţiei audiovizualului de către OTV a fost atât de gravă, încât ea "s-ar fi văzut obligată să ceară suspendarea licenţei acestui post", însă nu a avut cum să facă acest lucru nici duminica trecută şi nici în ziua de joi, din lipsa cvorumului CNA.

"Este un blocaj din care, probabil, nu vom ieşi decât odată cu noua structură a CNA. Mai are sens să venim la serviciu?", a spus şi Răsvan Popescu, referindu-se la faptul că mandatele mai multor membri ai CNA expiră pe 21 decembrie, aceştia urmând să fie înlocuiţi.

"Se poate vorbi despre delaţiune", a spus şi Mihai Mălaimare, referindu-se la decizia membrilor CNA care au părăsit şedinţa sau care au refuzat discutarea cazului OTV.

Ioan Onisei a subliniat, însă, că el vrea discutarea cazului OTV, dar a cerut discutarea acestuia împreună cu monitorizările tuturor celorlalte televiziuni.

Însă, Răsvan Popescu i-a spus lui Ioan Onisei că vrea "să tergiverseze luarea unei măsuri" în cazul OTV.

După suspendarea şedinţei de joi a CNA, Ioan Onisei a furnizat agenţiei MEDIAFAX o statistică potrivit căreia, începând din anul 2006, CNA a aplicat OTV un număr total de 253 de sancţiuni, dintre care cele mai grave au fost: opt sancţiuni de suspendare a emisiei postului pentru câte 10 minute, şase sancţiuni de suspendare a emisiei postului pentru câte 3 ore şi trei sancţiuni de reducere a licenţei postului. În schimb, potrivit aceleiaşi statistici, Antena 3 a primit din 2006 până în prezent un număr total de 155 de sancţiuni de la CNA.

După suspendarea şedinţei CNA, Răsvan Popescu a declarat pentru presă: "După ce s-a încercat şi s-a reuşit paralizarea unor măsuri chiar în ziua votului, când OTV făcea campanie în mod deschis până la închiderea urnelor - şi s-a reuşit prin retragerea domnei Iorga -, astăzi ne confruntăm cu o situaţie similară prin retragerea domnului Deacă şi doamnei Iorga, astfel încât suntem în situaţia în care nu s-a luat nicio măsură. S-au constatat o serie de derapaje la o serie de posturi, s-a constatat încălcarea flagrantă a legii de către OTV, în sensul de a face campanie în toată ziua votului, şi colegii consideră că e mai bine să paralizeze lucrările Consiliului decât să ia o măsură".

Discuţiile din şedinţa de joi a CNA vin după ce, într-un comunicat remis duminică agenţiei MEDIAFAX şi semnat de Răsvan Popescu, se spunea că OTV a continuat campania electorală şi în ziua votării, fapt interzis de legislaţia audiovizualului, unele abateri de la prevederile legislaţiei în vigoare fiind constatate şi la alte posturi TV.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat, luni, că, în calitate de deputat, va solicita CNA să aplice legea pentru toate televiziunile, el arătând că încălcarea tuturor regulilor de către o singură televiziune, în condiţiile în care celelalte le respectă, denotă existenţa unui regim discreţionar. Ponta a făcut această declaraţie fără a evoca şi numele televiziunii la care face referire.

În momentul difuzării acestei ştiri nu se ştie când va avea loc următoarea şedinţă a CNA.

CNA intra din decembrie sub tutela USL. Raportul va fi 8 la 3

Pe de altă parte, structura CNA urmează să se modifice la sfârşitul acestui an. Astfel, Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor i-a votat, pe 30 octombrie, pe Viorel Vasile Buda (PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern) în calitate de membri titulari ai CNA.

Numirea celor şase noi membri ai CNA, care au un mandat cu o durată de şase ani, vine în condiţiile în care mandatele a şase membri titulari ai Consiliului expiră pe 21 decembrie. Cei şase membri ai CNA ale căror mandate expiră sunt Răsvan Popescu (preşedintele CNA), Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deacă, Constantin Duţu şi Lorand Turos.

În afară de cei şase membri ai CNA nou numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu şi Mălaimare au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern, iar Cristina Trepcea - de Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul său va expira în 2018.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22