Victor Ponta: Discutia cu Basescu - serioasa, tehnica si institutionala. A fost un moment bun

Fara Autor | 07.11.2012

Pe aceeași temă

"Intalnirea cu presedintele a fost o discutie serioasa, tehnica si institutionala. Imi doresc ca atat inainte de alegeri cat si dupa, aceste discutii sa fie pe aceasta linie, institutionala", a afirmat miercuri premierul Victor Ponta, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria la cateva ore dupa consultarile cu seful statului de la Palatul Cotroceni.

 

Victor Ponta a adaugat ca o decizia finala privind reprezentarea Romaniei la viitorul Consiliu European din 22-23 noiembrie de la Bruxelles va fi luata intr-o noua intalnire cu Traian Basescu, dupa data de 13 noiembrie.

Premierul a mai subliniat ca, in cele 6 luni de mandat la conducerea Guvernului, "Romania a reusit o macrostabilizare economica si bugetara, iesind dintr-o zona periculoasa si iesind din punct de vedere tehnic din recesiune. Este in primul rand meritul ministrului de Finante Florin Georgescu."

Declaratiile lui Victor Ponta:

- Intalnirea cu presedintele a fost o discutie serioasa, tehnica si institutionala. Imi doresc ca atat inainte de alegeri cat si dupa, aceste discutii sa fie pe aceasta linie, institutionala.

- Romania a reusit in aceste 6 luni o macrostabilizare economica si bugetara, iesind dintr-o zona periculoasa si biesind din punct de vedere tehnic din recesiune. Este in primul rand meritul ministrului de Finante Florin Georgescu.

- Reforma sectorului energetic - cea mai imporanta reforma structurala a Guvernului pe care il conduc. Cea mai importanta a fost curatarea Hidroelectrica de acele contracte.

- Referitor la cursul de schimb - la intrarea in atributii a actualului Guvern era 4,4, astazi este 4,5. Eu cred ca este o veste buna ca avem un curs de schimb stabilizat. Acea diferenta de 0,1 a fost produsa, asa cum a explicat guvernatorul BNR, de seceta si de fluctuatiile pe piata europeana.

- Deficitul bugetar se va incadra in 2,2% pe cash si sub 3% pe sistemul european, o scadere practic la jumatate fata de deficitul inregistrat de Romania in 2011. Nu inseamna doar o cifra, inseamna o scadere a cheltuielilor bugetare cu 10 miliarde de lei.

- Doresc sa mai fac o precizare, fara a face o batalie de orgolii intre actualul si fostul ministru de Finante: in momentul in care am preluat conducerea Guvernului Ministerul Finantelor avea un buffer de 4,2 miliarde de euro pentru finantarea deficitului, astazi are 6,35 miliarde de euro.

- Cel mai probabil in decembrie sau la inceputul lunii ianuarie vom avea o noua vizita FMI pentru semnarea scrisorii de intentie.

- Referitor la privatizările strategice, Transgaz și CFR Marfă, asumate de România în februarie. Acestea va forma subiectul discuțiilor pe care le va avea Finanțele cu FMI în decembriie

- Am discutat și despre deblocarea fondurilor europene. dacă la POSDRU vom avea 19-21 noiembrie misiunea de audit care să certifice îndeplinirea tuturor corecțiilor financiare. La programul de Transoporturi au existat probleme în cadrul unui anumit proiect unde lucrurile au fost ilegale. Programul pentru mediu nu a intrat în presuspendare.

- Am mai abordat inca doua subiecte: MCV - am prezentat concluziile informarii pe care doamna ministru Mona Pivniceru a facut-o ieri in sedinta de Guvern.

- Ultimul subiect: bugetul UE 2014-2020 - am avut o consultare pe aceasta tema cu presedintele Basescu vizavi de perpectivele Romaniei ca membru al grupului Prietenii Coeziunii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22