A început Brexitul. Marea Britanie pleacă din blocul comunitar după 44 de ani

Dora Vulcan | 29.03.2017

Brexitul a fost declansat oficial, dupa ce ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a inmanat presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru iesirea din blocul comunitar.

Pe aceeași temă

 

 

Premierul britanic, Theresa May, a sustinut un discurs in fata parlamentarilor britanici din Camera Comunelor despre declansarea articolului 50 si inceperea procesului formal de retragere a tarii din Uniunea Europeana, promitand ca va proteja interesele tuturor britanicilor, dar si pe ale strainilor care traiesc in Marea Britanie. La randul sau, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a sustinut un discurs. La finele acestuia, Tusk a transmis britanicilor: "Ne este dor de voi deja". Tusk a transmis ca vineri va prezenta liniile de negociere ce urmeaza sa fie adoptate de sefii de stat si de Guvern UE la summitul din 29 aprilie. Totodata, Parlamentul European pregateste pentru saptamana viitoare adoptarea unei rezolutii ca raspuns fata de declansarea procesului formal de retragere a Marii Britanii din UE, arata documente scurse de la Bruxelles.

 

 

 

15.20 - Liderul Consiliului European a anuntat ca vineri va prezenta liniile de negociere ce urmeaza sa fie adoptate de sefii de stat si de Guvern UE la summitul din 29 aprilie.

 

15.15 - Spicuim din discursul lui Donald Tusk:

 

- Nu exista niciun motiv pentru care as pretinde ca azi e o zi fericita, nici in Bruxelles, nici in Londra.

 

- Eu nu pot pretinde ca sunt fericit azi. Dar, in mod paradoxal, este si ceva pozitiv in Brexit: comunitatea celor 27 de state este mai hotarata, mai unita decat inainte. Sunt foarte convins de asta, mai ales dupa Declaratia de la Roma, si azi pot spune ca vom ramane hotarati si uniti si in viitor, in timpul negocierilor dificile care urmeaza.

 

- Eu si Comisia avem un mandat de a apara interesele celor 27 de state.

 

- Misiunea noastra este clara, de a minimaliza costul pentru cetatenii UE, afaceri si statele membre.

 

- Vom face tot ce ne sta in putere si avem toate instrumentele pentru a reusi.

 

- Pana la iesirea Marii Britanii din UE, legea UE va continua sa fie respectata atat in UE, cat si in Marea Britanie.

 

- Ce-as mai putea sa adaug? Ne este dor de voi deja!

 

15.08 - Tusk a aratat scrisoarea care cuprinde 6 pagini, inmanata in urma cu aproximativ o ora de Sir Tim Barrow.

 

15.07 - Donald Tusk a sustinut un scurt discurs legat de Brexit.

 

Textul scrisorii care a ajuns la Tusk, AICI

 

 

Discursul lui Tusk:

 

 

 

14.51 - Theresa May si-a terminat discursul.

 

14.50 - "Stim ca vom pierde influenta pe care o aveam in economia europeana, stim ca va trebui sa respectam anumite reguli europene, desi nu mai facem parte din UE.

Trebuie sa ne folosim de acest proces pentru a ne restabili situatia in tara intr-un mod cat mai ordonat.

 

Este in interesaul UE si UK ca Uniunea Europeana sa ramana puternica, capabila sa-si protejeze interesele", a mai declarat premierul britanic.

 

14.49 - "Este un moment de sarbatoare pentru unii, de tristete pentru altii. In ceea ce priveste negocierile care urmeaza, eu va promit ca voi reprezenta intreaga tara. Ii voi reprezenta inclusiv pe strainii care au transformat aceasta tara in noua lor casa", mai spune Theresa May.

 

14.41 - Premierul britanic promite ca, "sub conducerea mea, guvernul va proteja interesele muncitorilor straini".

 

14.38 - Spicuim din discursul Theresei May:

 

Marea Britanie paraseste UE. Este un moment istoric, din care nu mai e loc de intoarcere.

 

Vom prelua controlul asupra lucrurilor care conteaza cel mai mult pentru noi.

 

Deciziile pe care le luam definesc caracterul nostru, ca popor.

 

Aleg sa cred in Marea Britanie. Sunt increzatoare ca avem o viziune, un plan.

 

  

14.28 - Presedintele Consiliului European, Donald Tusk a primit scrisoarea semnata de Theresa May, in care se invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

 

 

14.24 - Theresa May a transmis condoleante rudelor victimelor din atentatul de la Wesminter.

 

Premierul si-a anuntat anganjamentul cu privire la protejarea drepturilor Irlandei de Nord, dar vrea ca provincia sa ramana o parte componenta a Marii Britanii.

 

14.21 - Premierul britanic Theresa May raspunde la intrebari in Camera Comunelor.

 

1 4:19 - Emmanuel Macron, favoritul la prezidentialele din Franta, a declarat, miercuri, ca nu va pedepsi Marea Britanie pentru iesirea din blocul comunitar, daca va ajunge la putere. Intr-o intalnire cu premierul Londrei, Sadiq Khan, acesta a specificat ca e important ca Marea Britanie sa colaboreze cu UE, mai ales in chestiuni ce tin de aparare, arata The Guardian.

 

14:18 - Negociatorul Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a dat asigurari cu putin timp inainte de declansarea procesului de iesire a Marii Britanii din UE ca statele ce vor ramane in blocul comunitar au o pozitie comuna, unitara, relateaza The Guardian, potrivit News.ro.

 

14.15 - In circa cinci minute Donald Tusk ar urma sa primeasca scrisoarea semnata de premierul britanic.

 

 4:10 - Lira este in scadere usoara, miercuri, in contextul in care investitorii se pregatesc de negocierile care vor dura doi pentru ca Marea Britanie sa iasa din UE, dupa ce Theresa May a semnat procedura pentru declansarea Brexit.

 

Potrivit Bloomberg, lira a pierdut 0,6%, ajungand la 1,2377 dolari.

 

 

 

Premierul britanic, Theresa May, a sustinut un discurs in fata parlamentarilor britanici din Camera Comunelor despre declansarea articolului 50 si inceperea procesului formal de retragere a tarii din Uniunea Europeana.

 

Urmeaza apoi ca Donald Tusk sa prezinte tarilor europene in termen de 48 de ore un plan de negociere pentru Brexit, respectiv un proiect care va include liniile de negociere stabilite de Uniunea Europeana. Totodata, Parlamentul European pregateste pentru saptamana viitoare adoptarea unei rezolutii ca raspuns fata de declansarea procesului formal de retragere a Marii Britanii din UE, arata documente scurse de la Bruxelles.

 

 

Discursul premierului britanic Theresa May

 

 

 

 

 

14:00 - Premierul May a ajuns la Westminster, unde urmeaza sa tina un discurs despre declansarea articolului 50 in Camera Comunelor.

 

Discursul ei este asteptat in jurul orei locale 12.30 (14.30 ora Romaniei), dupa ce reprezentantul permanent al Marii Britanii de la Bruxelles va inmana scrisoarea de invocare a articolului 50 presedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

 

***

 

Theresa May a semnat scrisoarea care activeaza Articolul 50

 

Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficiala ce va fi remisa miercuri, la Bruxelles, si care stipuleaza ca Regatul Unit lanseaza negocierile in vederea Brexitului.

 

Anuntul a fost facut prin postarea unei fotografii, la ora 21:00 GMT (23:00, ora Romaniei), potrivit AFP. In aceasta fotografie oficiala, difuzata de Downing Street, Theresa May este surprinsa in timp ce semneaza scrisoarea de activare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va fi remisa miercuri dimineata presedintelui Consiliului European Donald Tusk.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22