Acordul Brexit prevede menținerea UK în uniunea vamală și reciprocitate la libertatea de circulație

Redactia | 16.11.2018

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit și menținerea Marii Britanii în uniunea vamală.

Pe aceeași temă

"In sfarsit, Theresa May a ajuns la un acord cu Bruxellesul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana, un fapt care ne aminteste ce a spus Winston Churchill despre democratie - cea mai proasta forma de guvernare, in afara de toate celelalte", comenteaza publicatia The Wall Street Journal intr-un editorial intitulat "Cel mai bun acord Brexit prost / Tratatul de retragere din UE negociat de Theresa May este slab, dar este singura propunere".

"Cele mai multe detalii ale planului nu sunt controversate. Acestea includ prevederi privind statutul cetatenilor UE in Marea Britanie si al britanicilor din spatiul comunitar, precum si despre fondurile cu care Londra va contribui la bugetul UE conform angajamentelor asumate inaintea referendumului din 2016", subliniaza WSJ, preluată de Ziare.com.

"Controversele se refera la acordul comercial pe care Bruxellesul l-a cerut pentru evitarea reinstituirii controalelor la frontiera dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, si Irlanda, care ramane in UE. Theresa May a acceptat ca Marea Britanie sa ramana in uniunea vamala comunitara daca nu va fi semnat un alt tratat comercial. Marea Britanie va accepta unele reglementari UE, iar prevederile economice ar putea ajunge sa difere intre Irlanda de Nord si restul Marii Britanii", subliniaza WSJ, observand ca lideri conservatori pro-Brexit precum Boris Johnson au dreptate sa critice acordul si sa il catalogheze "specific unui stat vasal", in contextul in care aranjamentul limiteaza abilitatea Marii Britanii de a negocia acorduri comerciale terte inaintea aranjamentelor cu Bruxellesul.

"Dar acesta este cea mai buna si, in prezent, singura optiune disponibila. Reinstituirea frontierei in Irlanda de Nord, care ar fi necesara in lipsa acordului de retragere, ar anula angajamentele asumate de Marea Britanie in cadrul Acordului de Pace din 1998, cu riscul reizbucnirii violentelor intre factiuni rivale. Marea Britanie a refuzat si propunerea Bruxellesului de creare a unui nou aranjament vamal intre Irlanda de Nord si restul Marii Britanii, desi acesta ar fi logic din punct de vedere economic", noteaza WSJ.

Acordul de 585 de pagini prevede ca Marea Britanie sa achite restante de aproximativ 44 de miliarde de euro si garantarea statutului pentru cei aproximativ trei milioane de cetateni UE de pe teritoriul Marii Britanii, pe baza de reciprocitate. Perioada de tranzitie post-Brexit este de 21 de luni, cu posibilitatea ca Londra sa poata obtine prelungirea o singura data.

Conform aranjamentului vamal, Marea Britanie va fi nevoita sa aplice reglementarile europene privind produsele din strainatate si nu se va putea retrage unilateral. In virtutea ramanerii in uniunea vamala comunitara, Marea Britanie va accepta mentinerea statutului de egalitate pentru firmele britanice si europene, respectand regulile privind subventiile, protectia mediului, contractele de munca si standardele fiscale.

"Theresa May a subliniat ca Marea Britanie va putea semna acorduri comerciale cu tari terte post-Brexit. Dar, pentru a face acest lucru, Marea Britanie va trebui sa se retraga din uniunea vamala comunitara. (...) Si, desi Marea Britanie a vrut sa iasa de sub jurisdictia instantelor judiciare europene, acestea vor continua sa aiba sarcina de a asigura respectarea acordului bilateral si posibil de a interpreta daca reglementarile britanice raman combatibile cu cele europene", explica WSJ.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22