Alexei Navalnîi a fost încarcerat în închisoarea de maximă securitate a serviciilor secrete rusești

Redactia | 21.01.2021

Alexei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, se află încarcerat în acest moment într-una dintre cele mai renumite închisori ale Moscovei.

Pe aceeași temă

„Tăcerea Marinarului” este o închisoare a serviciilor secrete ruseşi şi un loc în care au fost închişi, de-a lungul vremii, o serie de deţinuţi celebri ori opozanţi ai Kremlinului, informează Reuters.

„Am tot citit despre această închisoare şi acum iată-mă aici”, a spus Navalnîi, într-un mesaj postat pe Instagram. „Viaţa în Rusia”.

Alexei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat duminică la câteva minute după ce a aterizat la Moscova, la întoarcerea din Germania. În ultimele 5 luni Navalnîi a fost tratat într-un spital din Berlin şi s-a recuperat după otrăvirea cu Noviciok de anul trecut, pusă la cale de serviciie secrete.

fereastră cu gratii de la închisoarea „Tăcerea Marinarului” din Moscova, unde a fost închis Alexei NavalnîiO fereastră cu gratii de la închisoarea „Tăcerea Marinarului” din Moscova, unde a fost închis Alexei Navalnîi. Foto: Profimedia Images

Opozantul rus se află acum închis sub strictă supraveghere într-o aşa-numită „celulă VIP” din închisoarea „Tăcerea Marinarului”, situată în nord-estul Moscovei. El va rămâne aici pentru cel puţin 30 de zile după ce a fost acuzat că a încălcat condiiile supravegherii prin faptul că a rămas în Germania şi nu s-a prezentat, la finele anului trecut, la biroul Serviciului Federal al Penitenciarelor în legătură cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Cel puţin două săptămâni, Navalnîi se va afla în izolare, ca măsură anti-COVID-19, după cum a declarat Alexei Melnikov, membru al unei comisii care monitorizează şi verifică tratamentul la care sunt supuşi deţinuţii în Rusia.

Potrivit celor spuse de Melnikov, Navalnîi stă într-o celulă în care are la dispoziţie un frigider, un fierbător de apă electric, apă caldă şi un televizor.

Marina Litvinovici, membră a aceleaşi comisii de monitorizare, a spus că opozantul rus e deţinut într-o secţie a închisorii aflată sub controlul serviciilor secrete ruseşti.

Serghei Magniţki, un fost opozant al Kremlinului, a murit în această închisoare în 2009, la vârsta de 39 de ani, după ce i s-a refuzat accesul la îngrijiri medicale. Magniţki, care acuzase oficialii guvernamentali de corupţie, a fost în repetate rânduri bătut de gardienii închisorii şi ţinut în condiţii inumane, conform Business Insider.

Un alt opozant al lui Putin, Mihail Hodorovski, care petrecut în aceeaşi închisoare 4 ani, a spus că lui Navalnîi nu îi va fi uşor aici: O să fie greu la început. Şi deloc uşor după. Poţi fi ucis în orice clipă.

De asemenea, Marina Litvinovici a spus că uneori până şi avocaţilor le e interzis accesul la clienţii lor din această închisoare şi că deţinuţii care nu cooperează nu au acces la îngrijiri medicale.

Mama lui Navalnîi, Ludmila, a declarat că oficialii închisorii „Tăcerea Marinarului” nu au vrut să primească scrisorile pe care aceasta le-a scris pentru fiul ei, invocând „probleme tehnice”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22