Pe aceeași temă
Alegătorii din SUA votează azi cu gândul la problemele economice, migrație sau dreptul la avort, principalele teme aflate în dezbatere, dar cursa prezidențială americană trece dincolo de granițe și este urmărită cu atenție în întreaga lume.
Peste 160 de milioane de alegători sunt așteptați să-și exprime opțiunile electorale. Circa 80 de milioane au votat deja anticipat, într-una dintre cele mai strânse lupte electorale din istoria modernă a Americii.
Harris și Trump au nevoie fiecare de cel puțin 270 de voturi electorale (electori) pentru a câștiga.
Votul din statele Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin va fi decisiv pentru a câștiga alegerile.
Marți, se decid mult mai multe, inclusiv cinci state – Arizona, Florida, Missouri, Nebraska și Dakota de Sud – votând dacă să respingă interzicerea avortului cu amendamente constituționale.
Donald Trump și Kamala Harris au încheiat campania cu mitinguri concurente în Pennsylvania, oferind viziuni – și stări de spirit contrastante – în ultimele ore înainte de deschiderea scrutinurilor pe care ambii candidați le-au prezentat drept o luptă existențială pentru viitorul Americii.
Dacă Harris va câștiga, ea ar face istorie, devenind prima femeie, prima asiatică americană și prima femeie de culoare care câștigă președinția.
O victorie a lui Trump ar fi, de asemenea, istorică: s-ar alătura lui Grover Cleveland ca singurii președinți care au avut mandate neconsecutive. El ar putea face asta după ce a devenit singurul președinte demis de două ori și singurul fost președinte condamnat vreodată pentru infracțiuni.
Urnele se închid începând cu primele ore ale nopții de marți spre miercuri (de la 01.00, ora României), iar primele rezultate vor fi clare în cursul nopții, deși verdictul final s-ar putea amâna.
Rezultatele inițiale din orele după închiderea voturilor ar putea să nu fie determinante. Statele își decid propriile proceduri electorale, iar ordinea în care statele numără anticipat, voturile prin corespondență și în ziua alegerilor variază pe hartă – la fel și cât de repede anumite orașe, județe și regiuni își raportează rezultatele.
Lupta pentru alegătorii generației Z
Atât Kamala Harris, cât și Donald Trump i-au vizat pe alegătorii Gen-Z în timp ce făceau campanie înaintea alegerilor.
Revista Columbia a Universității Columbia a constatat că Generația Z reprezintă peste 40 de milioane de alegători, inclusiv opt milioane de alegători noi.
Influența rețelelor sociale asupra acestor alegători nu poate fi subestimată, potrivit Aidan Kohn-Murphy, fondatorul grupului de advocacy Gen-Z for Change. El a declarat pentru CNN că TikTok a ajutat la informarea multor tineri despre candidații la președinție și campaniile lor.
Problemele-cheie pentru alegătorii mai tineri sunt „clima, justiția reproductivă, violența cu armele și sprijinul incredibil de nepopular al lui Biden pentru guvernul israelian”, a spus Kohn-Murphy.