Pe aceeași temă
Ultima ofertă are în vedere posibilitatea de a prelungi perioada de tranziție - o cerere pe care guvernul May nu a îndrăznit niciodată să o facăă cu forța (de teama reacției aripii sale eurosceptice), dar pe care surse europene o atribuie clar părţii britanice, scrie Hotnews.
Totuşi, concesia UE va veni cu nişte condiții. Pe de o parte, Bruxelles-ul dorește ca extinderea posibilă să fie limitată în timp și să nu poată fi repetată. Țări precum Spania sau Franța doresc să limiteze posibila incertitudine politică și economică care poate rezulta din menținerea unui statut legal pentru Marea Britanie ca acela avut în calitatea ei de partener de mare calibru.
Proiectul de acord vizează şi un al doilea scenariu în care s-ar ajunge la sfârșitul perioadei tranzitorii (în 2021 sau mai târziu) fără o soluție menită să evite reapariția unei frontiere fizice între Irlanda de Nord (provincie a Regatului Unit) și Republica Irlanda (membră a UE). În acest caz, ar putea fi stabilit un 'backstop' (plasă de protecţie), așa cum a ajuns să fie numit demersul în jargonul negocierilor, pentru a se menține libera circulație a produselor și serviciilor în Irlanda.
Propunerea acestei măsuri de salvgardare se află pe masă de luni de zile, fără ca ea să reuşească să avanseze. Pe de o parte, Bruxelles-ul a sugerat că numai Ulsterul poate rămâne în Uniunea Vamală Europeană. În schimb, britanicii doresc ca întregul Regat al Marii Britanii să continue să rămână (pentru a evita o fractură a pieței sale interne), fără însă ca el să se supună normelor vamale ale continentului.
Cele două propuneri au fuzionat în ultimele ore și indică un posibil acord. "Pe baza eforturilor noastre comune, parametrii unui posibil acord sunt în mare parte definiți", a subliniat Barnier în faţa miniştrilor europeni, potrivit declaraţiilor făcute ziarului "Financial Times" de un martor prezent la reuniune.