Au ajuns Marea Britanie și Uniunea Europeană la o înțelegere în privința Brexit-ului?

Redactia | 14.11.2018

Șeful echipei de negociatori ai UE, Michel Barnier, a informat Consiliul de Miniştri cu privire la termenii unui pact care ar oferi Regatului Unit posibilitatea unui Brexit mai puțin traumatizant.

Pe aceeași temă

Ultima ofertă are în vedere posibilitatea de a prelungi perioada de tranziție - o cerere pe care guvernul May nu a îndrăznit niciodată să o facăă cu forța (de teama reacției aripii sale eurosceptice), dar pe care surse europene o atribuie clar părţii britanice, scrie Hotnews.

Totuşi, concesia UE va veni cu nişte condiții. Pe de o parte, Bruxelles-ul dorește ca extinderea posibilă să fie limitată în timp și să nu poată fi repetată. Țări precum Spania sau Franța doresc să limiteze posibila incertitudine politică și economică care poate rezulta din menținerea unui statut legal pentru Marea Britanie ca acela avut în calitatea ei de partener de mare calibru.

Proiectul de acord vizează şi un al doilea scenariu în care s-ar ajunge la sfârșitul perioadei tranzitorii (în 2021 sau mai târziu) fără o soluție menită să evite reapariția unei frontiere fizice între Irlanda de Nord (provincie a Regatului Unit) și Republica Irlanda (membră a UE). În acest caz, ar putea fi stabilit un 'backstop' (plasă de protecţie), așa cum a ajuns să fie numit demersul în jargonul negocierilor, pentru a se menține libera circulație a produselor și serviciilor în Irlanda.

Propunerea acestei măsuri de salvgardare se află pe masă de luni de zile, fără ca ea să reuşească să avanseze. Pe de o parte, Bruxelles-ul a sugerat că numai Ulsterul poate rămâne în Uniunea Vamală Europeană. În schimb, britanicii doresc ca întregul Regat al Marii Britanii să continue să rămână (pentru a evita o fractură a pieței sale interne), fără însă ca el să se supună normelor vamale ale continentului.

Cele două propuneri au fuzionat în ultimele ore și indică un posibil acord. "Pe baza eforturilor noastre comune, parametrii unui posibil acord sunt în mare parte definiți", a subliniat Barnier în faţa miniştrilor europeni, potrivit declaraţiilor făcute ziarului "Financial Times" de un martor prezent la reuniune.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22