Austria spulbera negocierile cu Turcia: Nu vor nici liberalizarea vizelor, nici integrare

Dora Vulcan | 09.08.2016

Oficialii de la Viena ameninta sa puna capat sperantelor liderului turc Recep Erdogan de a obtine avantaje majore din partea UE folosind criza refugiatilor. Promisiunile liderilor europeni de a liberaliza regimul vizelor de calatorie pentru cetatenii turci si de a relua negocierile cu Ankara privind integrarea tarii in Uniune ar putea fi blocate de un simplu vot al Austriei, anunta IB Times.

Pe aceeași temă

 

 

Intr-un interviu acordat cotidianului local Kurier, citat de business24.ro, ministrul austriac de externe Sebastian Kurz a anuntat ca se va opune celor doua propuneri rezultate in urma acordului incheiat intre Bruxelles si Ankara pe tema cooperarii in limitarea crizei refugiatilor din UE.

 

"Am un loc si un vot in consiliul ministrilor de externe din UE. Se ridica problema deschiderii unor noi capitole de negociere cu Turcia, iar eu sunt impotriva acestui lucru", a explicat Kurz.

 

Austriecii reclama problemele economice si democratice din Turcia drept obstacolele principale in calea negocierilor de aderare a tarii la blocul comunitar.

 

Negocierile dintre cele doua parti au fost blocate intre 2005 si 2016, un singur capitol, discutat in urma cu mai bine de un deceniu, reclamand nu mai putin de 35 de reforme pe care regimul de la Ankara ar trebui sa le implementeze pentru a corespunde profilului de stat european.

 

Intre timp, Ankara nu pare sa fi facut vreun efort major in atingerea acestor obiective, iar reprimarea brutala a tentativei de lovitura de stat de luna trecuta demonstreaza si mai clar ca regimul Erdogan pare decis sa mentina aceasta linie dura.

 

Acest lucru ar putea fi taxat drastic de catre reprezentantii tarilor europene, iar Austria se arata printre primele state gata sa puna degetul pe rana.

 

"Criteriile pentru liberalizarea vizelor nu vor fi indeplinite de catre Turcia, iar cerintele pentru reluarea discutiilor de accedere in UE nu au fost atinse", puncteaza Kurz.

 

Omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier, a recunoscut la sfarsitul saptamanii trecute ca negocierile sunt "intr-un punct mort", dar s-a opus variantei blocarii lor cerand in schimb o analiza clara din partea partenerilor europeni in ceea ce priveste relatiile cu Ankara.

 

Oficialii de la Viena, pe de alta parte, fac si un joc politic propriu prin sanctionarea Ankarei.

 

In acest moment, coalitia guvernamentala de centru se vede nevoita sa faca fata presiunii exercitate de Partidul Libertatii, o miscare ce militeaza impotriva imigrantilor si conteaza deja in proportie de 30% in preferintele electoratului austriac.

 

Liderii Partidului Libertatii se opun si propunerii de integrare a Turciei in UE, iar solutia aleasa de guvernantii actuali pare sa fie copierea mesajului acestora.

 

"Ankara a si declarat ca nu doreste sa indeplineasca toate criteriile necesare aderarii si, ca rezultat, acordul privind refugiatii nu va rezista", a mai spus Sebastian Kurz pentru ziarul Oesterreich.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22