Pe aceeași temă
Intr-un interviu acordat cotidianului local Kurier, citat de business24.ro, ministrul austriac de externe Sebastian Kurz a anuntat ca se va opune celor doua propuneri rezultate in urma acordului incheiat intre Bruxelles si Ankara pe tema cooperarii in limitarea crizei refugiatilor din UE.
"Am un loc si un vot in consiliul ministrilor de externe din UE. Se ridica problema deschiderii unor noi capitole de negociere cu Turcia, iar eu sunt impotriva acestui lucru", a explicat Kurz.
Austriecii reclama problemele economice si democratice din Turcia drept obstacolele principale in calea negocierilor de aderare a tarii la blocul comunitar.
Negocierile dintre cele doua parti au fost blocate intre 2005 si 2016, un singur capitol, discutat in urma cu mai bine de un deceniu, reclamand nu mai putin de 35 de reforme pe care regimul de la Ankara ar trebui sa le implementeze pentru a corespunde profilului de stat european.
Intre timp, Ankara nu pare sa fi facut vreun efort major in atingerea acestor obiective, iar reprimarea brutala a tentativei de lovitura de stat de luna trecuta demonstreaza si mai clar ca regimul Erdogan pare decis sa mentina aceasta linie dura.
Acest lucru ar putea fi taxat drastic de catre reprezentantii tarilor europene, iar Austria se arata printre primele state gata sa puna degetul pe rana.
"Criteriile pentru liberalizarea vizelor nu vor fi indeplinite de catre Turcia, iar cerintele pentru reluarea discutiilor de accedere in UE nu au fost atinse", puncteaza Kurz.
Omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier, a recunoscut la sfarsitul saptamanii trecute ca negocierile sunt "intr-un punct mort", dar s-a opus variantei blocarii lor cerand in schimb o analiza clara din partea partenerilor europeni in ceea ce priveste relatiile cu Ankara.
Oficialii de la Viena, pe de alta parte, fac si un joc politic propriu prin sanctionarea Ankarei.
In acest moment, coalitia guvernamentala de centru se vede nevoita sa faca fata presiunii exercitate de Partidul Libertatii, o miscare ce militeaza impotriva imigrantilor si conteaza deja in proportie de 30% in preferintele electoratului austriac.
Liderii Partidului Libertatii se opun si propunerii de integrare a Turciei in UE, iar solutia aleasa de guvernantii actuali pare sa fie copierea mesajului acestora.
"Ankara a si declarat ca nu doreste sa indeplineasca toate criteriile necesare aderarii si, ca rezultat, acordul privind refugiatii nu va rezista", a mai spus Sebastian Kurz pentru ziarul Oesterreich.