Boris Johnson pregătește suspendarea parlamentului dacă nu obține convocarea de alegeri anticipate

Dora Vulcan | 09.09.2019

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic spune că suspendarea va avea loc după ședința de luni după ce Johnson va încerca să-i convingă pe parlamentari să-l lase să convoace alegeri anticipate.

Pe aceeași temă

Guvernul lui Boris Johnson va proroga Parlamentul la sfârșitul ședinței de luni, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al premierului, citat de CNN.

Din păcate pentru premier, această moțiune pare să eșueze din nou, după ce partidele de opoziție au făcut front comun, spunând că nu o vor susține.

Prorogarea parlamentului până la 14 octombrie - o perioadă mai lungă decât de obicei - a atras nemulțumirea parlamentarilor britanici, indiferent de culoare politică, unii dintre criticii ei numind-o „ultraj constituțional”.

Și Reuters scrie că premierul britanic Boris Johnson și-a pregătit planurile de a opri legal orice prelungire a Brexit-ului, a informat Daily Telegraph duminică târziu.

Consilierii lui Johnson au organizat duminică o ședință pentru a combate strategia de prevenire a încercărilor parlamentului britanic de a impune o prelungire a brexitului de trei luni, dacă nu este convenit un nou acord, a informat ziarul.

Un plan analizat ar putea vedea că Johnson trimite o scrisoare în paralel cu solicitarea de extindere a articolului 50 în care se arată că guvernul nu dorește nicio întârziere după 31 octombrie, potrivit raportului.

**

Guvernul a depus o moţiune pentru convocarea de alegeri anticipate, care ar avea nevoie de susţinerea a două treimi din cei 650 de parlamentari din Camera Comunelor.

Camera Comunelor a aprobat miercuri, cu 327 de voturi, un proiect de lege menit să evite ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără Acord.

Johnson, lider al campaniei de ieşire din UE în timpul referendumului Brexit din 2016, a preluat funcţia în iulie, după ce predecesorul său din partid conservator, Theresa May, a renunţat după trei încercări eşuate de a trece prin Parlament acordul negociat cu Bruxelles-ul.

Noul prim-ministru spune că vrea să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără un acord cu UE.

***

Ministrul britanic al muncii și pensiilor, Amber Rudd, a demisionat sâmbătă din guvern și din Partidul Conservator, în semn de protest față de manipularea făcută de Boris Johnson privind Brexitul.

Fost ministru de Interne, Rudd, care a votat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană la referendumul Brexit din 2016, a spus că eliminarea din partid a parlamentarilor care au votat împotriva Brexitului fără acord, cerut de premierul Boris Johnson, printre care și nepotul fostului premier britanic Winston Churchill și a doi foști miniștri de finanțe reprezintă un ”atac la decență și democrație”, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al cabinetului premierului Boris Johnson a declarat marți seară că parlamentarii „care nu au votat alături de Guvern” în cazul moțiunii vor fi expulzați din Partidul Conservator.

Printre cei 21 de conservatori care au votat în favoarea moțiunii opoziției se numără fostul ministru de Finanțe, Philip Hammond, și Nicholas Soames, strănepot al fostului premier Winston Churchill.

"Mi-am dat demisia din Cabinet și am predat biciul conservator", a spus Rudd pe contul ei de Twitter.

„Nu pot să stau confortabil atâta vreme cât conservatorii moderati fideli sunt expulzați”, a spus Rudd.

Brexit-ul rămâne în aer după mai mult de trei ani de la votul dat de britanici pentru părăsirea Uniunii Europene. Opțiunile variază de la o ieșire turbulentă fără acord până la abandonarea întregului efort.

În scrisoarea de demisie adresată lui Johnson, care îi succede Theresey May în funcția de prim-ministru spune: „M-am alăturat cabinetului tău de bună credință: acceptând faptul că ”fără acord” trebuie să fie pe masă, pentru că era mijlocul prin care noi am fi avut cele mai multe șanse de a realiza o nouă înțelegere pentru a pleca la 31 octombrie. Cu toate acestea, nu mai cred că plecarea cu un acord este obiectivul principal al guvernului.”

Sunday Times a scris că cel puțin șase membri ai cabinetului împărtășesc părerile lui Rudd, cel puțin unul având în vedere și demisia.

Demisia lui Rudd pune capăt unei săptămâni zbuciumate pentru premierul Boris Johnson, după ce și-a văzut propriul frate renunțând la guvernare, spunând că a fost „sfâșiat între loialitatea față de familie și interesul național”.

Fratele premierului Boris Johnson, Jo Johnson, și-a anunțat joi demisia din executivul conservator unde ocupa un post de secretar de stat, afirmând că plasează interesul național înaintea ”loialității față de familie”, conform CNN. De asemenea, fratele premierului renunță și la postul de parlamentar.

„În ultimele săptămâni am fost împărțit între loialitatea față de familia mea și interesul național - este o tensiune de nerezolvat și este timpul pentru ca alții să își asume rolurile mele ca membru al Parlamentului și membru al Guvernului”, a scris pe Twitter Jo Johnson, care este în favoarea unui al doilea referendum pentru Brexit, în timp ce fratele său vrea ca Marea Britanie să părăsească UE cât mai repede posibil.

Camera Comunelor a aprobat marți seară o moțiune ce permite opoziției să stabilească agenda Parlamentului de la Londra, acesta fiind primul pas în cadrul unui proces ce ar permite blocarea planului premierului Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord.

Camera Lorzilor a adoptat vineri legea care-l împiedică pe premierul britanic Boris Johnson să retragă, pe 31 octombrie, Marea Britanie din UE fără un acord cu blocul comunitar.

Și Camera Lorzilor, cameră superioară a parlamentului britanic, a adoptat legea în aceeași variantă cu cea adoptată deja de Camera Comunelor, transmite Reuters.

Legea va produce efecte odată cu primirea avizului regal, cel mai probabil luni, scrie The Guardian.

Legea, pe care Johnson o numeşte ”legea capitulării” - pe motiv că UE nu va mai face nicio concesie Regatului Unit, ştiind că aceasta nu va putea ieși din UE fără acord - îl obligă pe premierul britanic să ceară Uniunii Europene o amânare până pe 31 ianuarie 2020 a termenului pentru Brexit, prevăzut pentru 31 octombrie, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

***

Boris Johnson a spus miercuri că ar prefera să fie ”mort într-un șanț” decât să fie de acord cu amânarea Brexitului.

Premierul britanic refuză să spună ce ar face dacă ar fi forțat să ceară Bruxelles-ului acest lucru, în contextul în care deputații aprobaseră deja când a făcut el declarația un proiect de lege în acest sens. Totodată, premierul a pledat pentru alegeri legislative anticipate, într-un discurs uneori incoerent, notează The Guardian.


”Trebuie să ieșim din UE pe 31 octombrie”, data prevăzută pentru Brexit, a spus Boris Johnson în fața ofițerilor de poliție din Yorkshire, în timp ce deputații tomai ce au aprobat un proiect de lege care cere Bruxelles-ului să amâne cu trei luni Brexitul, dacă nu este încheiat niciun acord.


Premierul, care va încerca din nou luni să convingă Parlamentul să aprobe alegeri anticipate, a spus că ”este o alegere clară pentru țara noastră”.


Întrebat dacă ar putea promite că nu va căuta niciodată o întârziere a Brexitului din partea UE, acesta a spus ”Da, pot. Aș prefera să fiu mort într-un șanț”.


Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă își va da demisia în cazul în care va fi obligat să amâne Brexitul după adoptarea proiectului de lege care va deveni lege de luni, Johnson a evitat un răspuns.


”De ce Dumnezeu să amânăm încă o dată? Cred că este total fără rost”, a spus Johnson.
Camera Comunelor a votat miercuri propunerea legislativă a opoziției privind oprirea Brexitului fără acord până pe 31 octombrie.

Textul, propus de opoziţie şi de un grup de conservatori rebeli, printre care și nepotul fostului premier britanic Winston Churchill, exclus între timp din Partidul Conservator alături de colegii săi pentru disidența sa de partea laburiștilor, a primit 329 de voturi pentru şi 299 împotrivă.

Legea va va ajunge în Camera Lorzilor, unde urmează să fie dezbătută probabil timp de mai multe zile.

Premierul Boris Johnson a reacţionat imediat şi a spus că actul normativ pune efectiv capăt negocierilor privind Brexit-ul. El a mai declarat că legea adoptată îl forţează pe premier să capituleze în negocierile cu UE şi că privează Marea Britanie de dreptul de a decide cât de mult ar trebui să stea în UE.

Johnson a declarat totodată că guvernul nu poate funcţiona dacă parlamentul refuză să adopte ceea ce el propune. El a spus de asemenea că trebuie să aibă loc alegeri la 15 octombrie.

După ce marţi seară o alianţă transpartinică, căreia i s-au raliat şi 21 de deputaţi conservatori, a condus la adoptarea unei moţiuni care a permis votul asupra acestei legi în Camera Comunelor, Johnson a cerut miercuri convocarea alegerilor anticipate pentru 15 octombrie, dacă va fi adoptată legea care-l obligă se ceară o nouă amânare a Brexitului.

Dar el a pierdut votul din Camera Comunelor care i-ar fi permis convocarea acestui scrutin. Un nou vot se va desfăşura luni, însă opoziţia a anunţat deja că va vota împotriva anticipatelor.

În pofida unor semnale contrare de la Bruxelles, Johnson susţine că strategia sa este să obţină o înţelegere cu UE până la summitul european din 17 octombrie şi că ar exista progrese în demersul său de eliminare din acordul convenit de fostul premier Theresa May a clauzei privind ”plasa de siguranţă” nord-irlandeză. În virtutea acestei clauze, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană până când se va găsi o soluţie care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, scrie Reuters.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22