Brexit. Unitatea Europei, negociată la Bruxelles. Cameron: Batem palma când avem rezultate

Tudor Despina | 19.02.2016

Un acord pe tema viitorului Marii Britanii în UE nu a fost atins. Londra, spune premierul Cameron, va bate palma doar când va primi ceea ce Regatul Unit are nevoie.

Pe aceeași temă

 

La Bruxelles sunt purtate în această perioadă negocieri privind viitorul Londrei: în Uniunea Europeană sau în afara ei, anume asa-zisul Brexit? Discuțiile au atins puncte tensionate, fiind un moment critic în evoluția dezbaterii.

 

Am făcut unele progrese, dar încă nu avem un acord. Şi, cum am mai spus, voi încheia o înţelegere doar atunci când Marea Britanie va primi ceea ce are nevoie. Aşa că ne întoarcem înăutru, vom depune mai mult efort şi voi face tot ce îmi stă în putere”, a spus David Cameron, premierul Marii Britanii, potrivit Digi 24.

 

Între timp, vocile critice la adresa britanicilor continuă să se facă auzite. Martin Schulz, președintele Parlamentului European, spune că Londra nu va primi un tratament preferențial. În situația în care un acord nu va fi atins, Marea Britanie urmează să organizeze un referendum prin care cetățenii vor fi chemați să opteze: rămân în UE sau ies?

 

Nici presedintele Franței nu s-a arătat foarte entuziasmat. „Mai avem de lucru pentru că noaptea trecută s-au schimbat mai multe propuneri între unii şi alţii. În ceea ce priveşte Franţa, dorinţa este de a exista un singur regulament financiar aplicabil în toată Europa, să nu existe drept de veto sau impedimente pentru a putea lupta împotriva speculaţiilor şi a crizei financiare în acelaşi mod şi cu aceleaşi instrumente”, a declarat Francois Hollande, preşedintele Franţei.

 

Discuțiile purtate acum la Bruxelles au fost provocate de un plan de reforme cerut Uniunii de către Londra, în Noiembrie 2015. Planul britanic privind reformarea UE are în vedere patru puncte:

 

  1. Guvernanța economică
  2. Competitivitatea
  3. Suveranitatea
  4. Imigrația

 

Practic, britanicii vor mai multe restricții pentru cetățenii care vin să lucreze în Regat din noile state membre, în principal din cele est-europene, mai sărace (Polonia, România, Bulgaria), și o diminuare a ajutoarelor sociale pentru aceștia. În ce privește suveranitatea, Londra vrea mai multă libertate pentru parlamentele naționale în luarea deciziilor. Bruxellesul susține că cel mai bun lucru pentru ambele părți ar fi ca Regatul Unit să rămână în Uniune, dar unele cerințe sunt discriminatorii și încalcă principiile fondatoare ale UE.

 

Tusk: “Există riscul ruperii Uniunii Europene”

 

La începutul aceste săptămâni, șeful Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a fost primit la Cotroceni de președintele Iohannis. Reforma cerută de Londra a fost unul dintre subiectele puse în discuție. Poziția exprimată de cei doi lideri a subliniat clar o limită peste care nu se poate trece: respectarea libertăților și drepturilor cetățenilor Uniunii în cadrul negocierilor cu Marea Britanie.

 

Donald Tusk: “Voi începe cu Marea Britanie. Negocierile acestea sunt dificile, dar extrem de importante. În joc se află statutul de membru al Marii Britanii în Uniunea Europeană, o chestiune asupra căreia numai poporul britanic va putea și va decide. În joc este și viitorul Uniunii Europene, unde va trebui să decidem cu toții, și unde nu putem și nu vom face compromisuri asupra libertăților și valorilor fundamentale.

 

În acest spirit, am elaborat propunerea mea pentru un nou acord pentru Marea Britanie în Uniunea Europeană. Există o serie de chestiuni politice rămase nerezolvate, pe care va trebui să ne punem de acord. Acestea includ chestiunile referitoare la schimbarea tratatului, un așa-numit mecanism de tip „frână de urgență” pentru țările care nu sunt în zona euro, mecanismul de salvgardare, accesul la beneficii sociale și, de asemenea, noțiunea unei Uniuni mai integrate.

 

În România, ca și în alte țări UE, chestiunea beneficiilor sociale continuă să fie una dintre cele mai importante. Vă asigur că propunerea cu care am venit este justă și echilibrată! Mecanismul de salvgardare, cu privire la accesul la prestații sociale nu este destinat să se aplice cetățenilor UE care lucrează în acest moment în Marea Britanie. Această propunere protejează libertatea de mișcare și ajută, în același timp, Marea Britanie să își rezolve îngrijorările pe care le are cu privire la accesul la beneficii sociale.

 

Acesta este un moment critic. Este timpul să începem să ascultăm argumentele celorlalți mai mult decât le ascultăm pe ale noastre! E natural ca în negocieri, pozițiile să devină mai ferme pe măsură ce ne apropiem de momentul deciziei, dar riscul de rupere este real, deoarece acest proces este cu adevărat foarte fragil. Trebuie să îl abordăm cu atenție. Ceea ce s-a rupt, nu poate fi reparat”,  a spus șeful Consiliului European

 

Am dezbătut, în primul rând, propunerile făcute de Preşedintele Tusk, în 2 februarie, cu privire la renegocierea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

 

Referitor la cea de-a patra secţiune a pachetului - libertatea de mişcare şi beneficiile sociale - vom susţine în continuare importanţa respectării principiilor fundamentale privind libera circulaţie a lucrătorilor şi nediscriminarea acestora. Nu trebuie să fie puse în discuție drepturile cetățenilor români care lucrează în Marea Britanie sau în alte state membre în ceea privește accesul la prestațiile sociale”, a spus și președintele român.

 

Progrese și nu prea

 

"Am făcut unele progrese, dar mai sunt încă multe de făcut", a declarat Donald Tusk, joi, după prima zi a summitului Consiliul European, zi în care s-a discutat acordul pe răspunsurile așteptate de Marea Britanie pentru a nu părăsi Uniunea Europeană.

 

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat și ea că acordul nu va fi ușor pentru mulți, dar există voința de a păstra Marea Britanie în Uniune.

 

UE a prezentat, pe 2 februarie, o propunere de acord pentru evitarea unui "Brexit", bazat pe creearea unei "frane de urgenta" pentru ca Londra sa poata taia ajutoarele sociale pentru muncitorii europeni, dand de asemenea garantii ca Londra nu va avea de suferit din cauza unei consolidari a zonei euro.



Cerintele Londrei sunt legate de eliminarea discriminarii existente între tarile care sunt si cele care nu sunt membre ale zonei euro, de un accent mai mare pus competitivitate, de restabilirea suveranitatii tarilor (drept de veto pentru parlamentele nationale) si de limitarea imigratiei europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22