Bruxellesul, în fața unui compromis pentru păstrarea Marii Britanii în UE

Tudor Despina | 29.01.2016

Uniunea Europeană ar putea să cadă la un compromis pentru păstrarea Marii Britanii în blocul comunitar.

Pe aceeași temă

 

Dincolo de probleme de securitate din vecinătatea Rusiei, de criza monedei unice și de fluxurile de migranți, Europa se confruntă și cu un consisten scepticism, chiar în interiorul Uniunii. Posibila ieșire a Marii Britanii din UE devine, treptat, un subiect presant.

 

Vineri, premierul britanic s-a aflat la Bruxelles, acolo unde a început un tur de trei zile în vederea obținerii de concesii pentru rămânerea în interiorul spațiului comunitar. David Cameron caută un draf pentru reformele pe care britanicii le cer.

 

Potrivit unor surse citate de Reuters, Cameron a discutat vineri cu șeful Comisiei Europene despre posibilitatea ca Londra să impună restricții imigranților europeni pe piața muncii din Regat. Pare un pas înainte în dialogul Bruxellesului cu Londra pe această temă. Însă lucrurile sunt departe de o finalitate.

 

Propunerile avute în vedere au fost salutate de cabinetul de la Londra. Executivul lui Cameron a perceput discuțiile ca fiind constructive. Însă a insistat că un acord nu este urgent. “Tind să cred că idei cu o anumită forță apar, dar încă nu am ajuns la un consens”, a declarat Cameron pentru BBC.

 

În Regat, referendumul pe care premierul Cameron vrea să îl organizeze privind rămânerea sau ieșirea Londrei din UE are susținerea unei părți a populației. Însă taberele continuă să fie echilibrate. Fostul premier Tony Blair spunea recent că un eventual BREXIT (ieșirea Marii Britanii din UE) ar însemna o miscare de independență pentru Scoția. Lucru pe care l-a punctat și premierul scoțian. Nicola Sturgeon a catalogat referendumul drept “lipsit de respect.”

 

Intenția Londrei a fost criticată și de Irlanda de Nord. Dacă Marea Britanie iese din UE, acest fapt va provoca “dificultăți serioase” Irlandei de Nord, a spus premierul Enda Kenny. Guvernul Cameron urmează să organizeze referendumul privind ieșirea din UE până la finalul lui 2017

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22