Pe aceeași temă
O decizie din partea OfCom-ului va fi luată în următoarele două luni, a explicat pentru paginademedia.ro purtătorul de cuvânt al instituției.
Decizia vine după ce instituția ce veghează audiovizualul din Marea Britanie a primit 190 de plângeri, multe dintre ele din România.
***
DIICOT a trimis în Marea Britanie solicitarea de comisie rogatorie privind audierea celor trei jurnalişti de la Sky News, printre care şi Stuart Ramsay, în dosarul ce vizează reportajul cu traficul de arme realizat în România, cei trei jurnalişti fiind puşi sub urmărire penală pentru comunicare de informaţii false.
Procurorii DIICOT au transmis solicitarea în cursul zilei de vineri, după ce în data de 17 august au dispus începerea urmării penale faţă de trei dintre jurnaliştii de la Sky News, printre care şi Stuart Ramsay, pentru infracţiuni de comunicare de informaţii false, informeaza Mediafax.
Sursele citate spun că urmează că Ramsey şi ceilalţi membri ai echipei sale de filmare să fie citaţi şi să răspundă la o serie de întrebări ale procurorilor români, infromeaza News.ro.
***
Televiziunea britanică Sky News a transmis, în 7 august, o anchetă jurnalistică despre care a spus că a fost filmată în România, realizată de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă.
"Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie”, au scris jurnaliştii de la Sky News.
Aceştia susţin că s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte. Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.
Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal în urma acestui reportaj, afirmând că a fost un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici
În acest caz au fost făcute percheziţii şi audiaţi cei patru români care apar în material. Trei dintre ei - Mihai Aurelian Szanto, intermediarul materialului Sky News, şi fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics - au fost arestaţi preventiv în 12 august, după ce Curtea de Apel Bucuerşti a admis cererea procurorilor DIICOT, care i-au pus pe cei trei sub acuzare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false. Decizia nu este definitivă, contestaţia urmând să fie judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În 17 august, procurorii DIICOT au arătat, în cererea de arestare preventivă a lui Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, că după identificarea acestora, în 11 august, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Stuart Ramsay şi faţă de alţi doi jurnalişti britanici de la Sky News, pentru comunicare de informaţii false, informaţia fiind menţionată în motivarea deciziei de la Curtea de Apel Bucureşti.
DIICOT arăta, când a cerut arestarea preventivă a celor trei români, că acţiunile celor trei jurnalişti britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din România "sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament".
Procurorii DIICOT precizau că cei trei jurnalişti britanici vor fi citaţi pentru a fi audiaţi prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale.
Conform DIICOT, "toate datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse ca atare în materialul video al postului britanic de televiziune ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune şi componente mass media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (si anume faptul că persoanele din video nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate si prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal) au pus în pericol securitatea naţională".
În opinia procurorilor DIICOT, "cu rea-credinţă, cunoscând că armele de vânătoare pe care inculpaţii români (care aveau permise de port-armă pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispoziţie şi pe care le-au filmat ca fiind arme de război, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, dacă ar fi fost adevărat, ar fi creat impresia că autorităţile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o aşa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetenţă sau de corupţie".