Deutsche Welle: Inceput de catastrofa umanitara in Republica Moldova, din lipsa de fonduri

Paul Cristescu | 24.11.2015

Deutsche Welle descrie intr-o analiza situatia cu care se confrunta in prezent Republica Moldova, rezultatul crizei politice din ultimele luni. Principalii creditori externi ai R. Moldova au blocat orice suport financiar, din cauza blocarii reformelor din sistemul bancar.

Pe aceeași temă

 

Deutsche Welle arata ca multe spitale din Republica Moldova nu mai primesc pacienti deoarece nu mai au bani pentru medicamente, existand in acelasi timp restante la plata salariilor unor bugetari. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat recent o rectificare bugetara prin care au fost oprite lucrarile de constructie la gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau, ce avea ca scop reducerea dependentei energetice a Moldovei de Rusia.
 

Legislativul de la Chisinau a rectificat Legea bugetului de stat pentru anul 2015 (prin reducerea cheltuielilor cu 1,6 miliarde de lei moldovenesti) dupa ce presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a refuzat sa promulge legea pentru ratificarea acordului privind creditul de 150 milioane de euro pentru Republica Moldova, din cauza crizei politice de la Chisinau.


Banii urmau sa fie utilizati pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat. Moldovenii au inceput sa simta criza economica dupa ce din sistemul bancar al statului a fost furat un miliard de dolari. Deoarece ancheta in acest caz are loc in conditii dubioase, iar autoritatile de la Chişinău se opun reformarii sistemului bancar, principalii creditori externi - FMI, Banca Mondiala si UE - au inghetat orice suport bugetar pentru Republica Moldova. Valoarea remitentelor de la moldovenii care muncesc in strainatate s-a redus cu aproape 40% si, scrie Deutsche Welle, conform ziare.com
 

Datoria fata de spitale



Potrivit ministrului Finantelor in exercitiu, Anatol Arapu, datoria fata de spitale se ridica la aproape jumatate de miliard de lei moldovenesti, iar bani la buget nu sunt. La randul sau, Ministerul Sanatatii a anuntat ca, din cele 40 de spitale din Republica Moldova, doar 11 mai au resurse financiare, restul aflandu-se in situatia de a nu mai avea niciun ban pana la sfarsitul anului.

 

Din cauza scandalurilor de coruptie si a tentatiei partidelor de a se anihila reciproc pentru a controla fluxurile financiare si institutiile statului, Republica Moldova a ramas fara guvern la sfarsitul lunii octombrie 2015. De atunci, economia tarii se degradeaza in ritm alarmant, iar taberele politice din parlament, care ar fi trebuit sa investeasca rapid un nou guvern, nu au reusit sa se aseze la masa negocierilor, mai scrie Deutsche Welle.
 

Presedintele interimar al liberal-democratilor, Valeriu Strelet, a anuntat ca Uniunea Europeana urmeaza sa trimita un mediator la negocierile intre partidele care vor discuta crearea majoritatii parlamentare pentru investirea noului executiv.
 

Liberal-democratii au inaintat trei preconditii pentru demararea discutiilor cu partidele pretins proeuropene din parlament: viitorul prim-ministru sa fie neafiliat politic si sa-si aleaga singur ministrii; actualul sef al legislativului, democratul Andrian Candu, sa-si prezinte demisia sau sa fie demis; institutiile de drept si justitia sa fie scoase de sub influenta partinica si oligarhica. Liderii democrati au calificat aceste preconditii ale PLDM ca fiind "ridicole".
 

Fostul premier Valeriu Strelet a subliniat ca PLDM nu va mai accepta ca situatia sa ramana la fel ca si pana acum, accentuand ca, daca sistemul actual va fi mentinut, situatia in tara se va degrada iremediabil. Potrivit lui Strelet, exista cativa candidati apolitici la functia de premier si depinde de presedinte pe care il va alege. Valeriu Strelet a reafirmat ca PLDM va accepta negocierile doar daca "viitorul premier va avea mainile dezlegate".
 

Situatia din Moldova, discutata in Parlamentul European


Presa straina scrie ca situatia din Republica Moldova va fi luata in discutie la urmatoarea sesiune plenara a Parlamentului European, acest punct fiind introdus pe agenda dezbaterilor la initiativa presedintei grupului Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica, Gabi Zimmer.
 

"Am solicitat aceasta dezbatere pentru ca suntem profund ingrijorati de evolutiile recente din Moldova, unde un miliard de euro din sistemul bancar al tarii a disparut prin conturi off-shore si unde protestele au dus la caderea guvernului pe 29 octombrie'", a explicat presedinta grupului europarlamentar mentionat. "Partidele din coalitia distrusa au folosit termenul de 'proeuropean' ca pe o frunza de smochin pentru dominatia oligarhica a tarii. Moldova este profund tulburata de aceasta elita corupta care domina sistemul politic, mass-media si economia tarii", a mai semnalat Gabi Zimmer.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22