Pe aceeași temă
Tusk a cerut Turciei sa nu caute sa schimbe regulile acestui acord: "UE este gata sa isi duca la indeplinire angajamentele luate in urma acordului semnat cu Turcia, atat timp cat autoritatile de la Ankara nu incearca sa eludeze prevederile stabilite de acest acord", a transmis Donald Tusk.
Ankara s-a angajat, prin acordul UE-Turcia, sa participe la stoparea fluxului de migranți spre Europa, în schimbul unor beneficii financiare și politice. Acordul vizează închiderea principalei rute pe care o folosesc refugiații care încearcă să ajungă pe continent, anume pe Marea Egee, în Grecia și de acolo spre Germania sau țările nordice.
Acordul semnat prevedea ca UE va renunţa la regimul de vize pentru turci daca Turcia va reusi sa opreasca valul de refugiati din Orientul Mijlociu. In urma semnarii acestei intelegeri numarul refugiatilor care inainteaza spre Europa a scazut foarte mult.
Au existat insa, de la bun inceput, mai multe conditii impuse de UE pentru renuntarea la vize. Printre acestea s-a numarat si schimbarea legii anti-teroriste din Turcia, considerata a fi originea unor abuzuri.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins insa solicitarea UE de a modifica legislaţia antiteroristă în schimbul vizelor în Spaţiul Schengen, o situaţie care riscă să conducă la anularea acestui acord.
"UE le-ar permite teroriştilor să instaleze corturi şi le-ar oferi oportunităţi, în numele democraţiei... ne cer să schimbăm legislaţia antiteroristă pentru a primi vize. Îmi pare rău, noi vom merge pe drumul nostru, iar voi pe al vostru", le-a spus Erdogan liderilor UE, conform BBC.
Demisia recenta a premierului Davutoglu a ridicat semne de intrebare in privinta acordului semnat de UE cu Turcia, acesta fiind principalul negociator al Ankarei cu autoritatile de la Bruxelles.
Acordul UE-Turcia prevedea ca Turcia să preia toți migranții care traversează ilegal în Grecia, iar în schimb UE ar urma să preia mii de refugiați direct din Turcia și sa aloce fonduri suplimentare către Ankara. In plus, UE ar urma sa ridice mai rapid vizele in cazul Turciei și sa faca progrese semnificative în negocierile pentru aderarea acestei tari la UE.
Bruxellesul a acceptat accelerarea deblocării unei sume de 3 miliarde de euro, bani deja promiși Ankarei în schimbul sprijinului în criza migrației. Alte 3 miliarde de euro ar urma să meargă la turci din 2018.