Pe aceeași temă
Pe fondul crizei energetice în plină expansiune în Europa, Elveția intenționează să pedepsească cetățenii care nu respectă noile reguli impuse pentru a raționaliza utilizarea gazelor și a electricității în această iarnă, potrivit presei internaționale, citate de Financial Intelligence.
Persoanele care încalcă noile reglementări ar putea risca amenzi sau chiar închisoare de până la trei ani, potrivit unui articol al cotidianului elvețian Blick.
Conform noilor reguli ale Elveției, temperaturile din clădirile cu sisteme de încălzire pe gaz pot fi crescute la maximum 19 grade Celsius, iar apa poate fi încălzită până la 60 de grade Celsius.
Radiatoarele sunt interzise, în timp ce se interzice utilizarea saunelor și și încălzirea apei din piscine.
Toate acestea fac parte din măsurile prevăzute în Legea federală privind aprovizionarea economică națională, la care Departamentul Federal de Afaceri Economice (DEAE) se referă în mod explicit într-un document oficial, se arată în raport.
Markus Sporndli, un purtător de cuvânt al Departamentului Federal de Finanțe, a declarat pentru Blick că valoarea zilnică a amenzilor ar putea fi de cel puțin 30 de franci elvețieni (30 de dolari) și de maximum 3.000 de franci elvețieni.
Și companiile pot fi sancționate
Companiile de utilități ar putea fi, de asemenea, sancționate dacă își depășesc în mod deliberat cotele de gaz.
Articolul din presa elvețiană mai spune că guvernul se mișcă într-o „zonă gri”, cu provocări și dispute cu privire la măsurile punitive care ar putea menține instanțele ocupate.
Fredy Fassler, un ofițer superior de poliție, a cerut guvernului „să dispună doar măsuri care pot fi implementate și, mai presus de toate, controlate”, se arată în articol.
Fassler a spus că nu dorește ca poliția să meargă din ușă în ușă, cerând ca liniile directoare să fie implementate cu simțul proporției.
El a citat experiențe din pandemia de COVID-19, spunând că a existat o anumită „cultură a denunțului” în timpul acelei crize, a adăugat articolul.
Ar fi recomandabil să discutăm dacă, în loc de proceduri penale costisitoare, amenzile administrative simple ar putea fi o soluție mai bună, a spus oficialul.
Ministrul elvețian al Energiei recomandă dușul în doi
Ministrul energiei din Elveția, Simonetta Sommaruga, recomandă dușul în doi și respinge criticile la adresa campaniei lansate pentru economisirea energiei electrice și a gazelor. Ea recunoaște că deși dușul în doi după o anumită vârstă nu mai este "confortabil", propunerea trebuie luată foarte în serios, scrie cotidianul elvețian Blick.
Într-un interviu, Simonetta Sommaruga a vorbit despre măsurile care ar trebui respectate pentru a trece iarna mai ușor, cu un consum mai mic de energie. Ea le transmite oamenilor să reducă încălzirea în case, să stingă luminile după încetare programului de lucru, dar și să scoată din priză aparatura electronică.
Totodată, ea recomandă dușul în doi. În legătură cu această din urmă propunere, ea spune că este foarte serioasă, deși „mulți s-au distrat". „Știu că dușul în doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă", a subliniat ea, vorbind despre faptul că mulți s-au amuzat pe această temă. Simonetta Sommaruga afirmă că și ea și-a schimbat comportamentul la birou.
„Stingem toate luminile când terminăm lucrul. Se pot deconecta toate dispozitivele de la rețea printr-o apăsare de buton", a mai spus ea. Totodată, ministrul a respins criticile conform cărora campania a venit prea târziu: "Campania noastră a venit exact la momentul potrivit. Oamenii s-au întors din vacanță. Și în curând va începe sezonul rece. Este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Rusia duce un război împotriva Europei, împotriva noastră.”
Invitație la delațiune
Pe rețelele de socializare elvețiene a devenit viral un afiș de propagandă pentru reducerea consumului de energie cu îndemnul patriotic „Turnați-vă vecinul” dacă își încălzește casa la peste 19 ⁰C iar apa caldă pentru duș la peste 60 ⁰C.
Pe măsură ce Elveția ia măsuri drastice pentru a-și reduce consumul de gaz în această iarnă - inclusiv amenzi și până la trei ani de închisoare pentru cetățenii care încalcă noile reglementări, un afiș viral care circulă pe rețelele de socializare elvețiene le spune cetățenilor să-i sufoce pe vecinii care își încălzesc casele peste 19°C.
"Vecinul încălzește apartamentul la peste 19 grade? Vă rugăm să ne informați", se arată pe afișul care circulă în prezent pe serviciile de mesagerie precum Signal și Telegram, potrivit presei elvețiene.
Acest afiș a provocat confuzie și indignare în rândul populației.
Numai că e un fals.
Potrivit oficialului Departamentului pentru Energie, Simone Hug, guvernul federal nu are nimic de-a face cu afișul.
„Nu există astfel de afișe ale guvernului federal și nici nu solicităm ca oamenii să se toarne între ei”, a spus Hug, care a adăugat că guvernul investighează cine a creat farsa.
Afișul de fapt e descărcat de pe un site cu peste 25 de milioane de fotografii care pot fi utilizate ca șabloane pentru afișe publicitare.
Însă faptul că atât de mulți oameni au crezut că postarea este reală nu este o surpriză, având în vedere măsurile extreme ale guvernului de a economisi energie - inclusiv interzicerea temperaturilor în casă peste 19 ⁰C, precum și a unei temperaturi maxime a apei calde de 60 de grade, și să-și închidă saunele și piscinele. Infractorii „cu intenție” riscă până la trei ani de închisoare, în timp ce cei care încalcă din neglijență riscă o amendă zilnică între 30 de franci (31 USD) și 3.000 de franci (3130 USD) și până la 180 de zile de închisoare.
„Pe scurt: dacă ai setat greșit termostatul neintenționat, vei scăpa mai ieftin decât vecinul tău care și-a încălzit în mod deliberat piscina la 25 de grade. Sancțiunea ar trebui să fie și mai grea pentru o companie care depășește în mod deliberat limitele de consum de gaze. Ordinul privind restricțiile termice este, de asemenea, supus unor prevederi penale”, scriu ziariștii de la Blick.
În plus, potrivit ministrului Economiei, Guy Parmelin, a declarat că pot fi făcute verificări la fața locului pentru a asigura conformitatea cu noile norme de economisire a energiei.
Și în timp ce afișul în cauză este un fals, un purtător de cuvânt al companiei de utilități „DEF” a declarat pentru Blick că „dacă încălcarea (regulilor – n.r.) a fost raportată, verificată și ar putea fi adevarată”, se pot lua măsuri împotriva infractorilor.
Controalele autorităților nu sunt excluse, mai ales dacă cineva este denunțat de un vecin nemulțumit sau de un „justițiar de cartier” prea zelos. În aceste cazuri, cine se încălzește până la 20 de grade în loc de 19 se poate aștepta la o amendă mai scrie Blick
„Dacă se depune o plângere în această privință, poliția este obligată să intervină să aplice legea”, a adăugat directorul poliției elvețiene.