Eurobaromteru: O treime dintre europeni se teme de creșterea costului vieții și de inflație

L. G. | 06.09.2022

Sondajul arată o încredere sporită a cetățenilor în UE și un sprijin puternic continuu pentru răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe aceeași temă

Eurobarometrul, realizat în iunie-iulie 2022, arată că 67% dintre respondenții români sunt optimiști cu privire la viitorul UE, ceea ce reprezintă o creștere cu opt puncte în comparație cu un sondaj similar realizat în ianuarie-februarie anul acesta, înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei (media UE: 65%), potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

În România, imaginea pozitivă a UE este în prezent la un nivel de 47% (+ 6 puncte procentuale), în timp ce 36 % dintre respondenți au opinii neutre și 14% au opinii negative cu privire la UE. În plus, 54% dintre români tind să aibă încredere în UE (+ 5 puncte procentuale), peste media europeană de 49%.

Cetățenii europeni își confirmă sprijinul ferm pentru răspunsul UE la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În ceea ce privește acțiunile UE, la nivel european, sprijinul umanitar este cel mai aprobat (92% media UE vs 75 % în România), urmat de primirea ucrainenilor care fug din calea războiului (90 % media UE vs 75% în România).

69% dintre români sprijină sancțiunile economice impuse de UE guvernului rus, întreprinderilor și persoanelor fizice din Rusia, sub media europeană de 78%.

61% dintre români sunt în favoarea finanțării furnizării și livrării de echipamente militare către Ucraina (media UE: 68%), iar majoritatea absolută a respondenților români (61%) e mulțumită de răspunsul UE (media UE: 57%).

71% dintre români cred că UE ar trebui să investească în energia din surse regenerabile (media UE: 87%), să își reducă dependența de sursele de energie rusești (70% vs 86% media UE) și că stocarea gazelor în țările UE ar trebui să fie efectuată rapid pentru a permite aprovizionarea neîntreruptă cu gaze în timpul iernii (70% vs 86% media UE). În plus, 71% dintre români consideră că creșterea eficienței energetice ne va face mai puțin dependenți de producătorii de energie din afara UE (media europeană: 85%), în timp ce 68% sunt în favoarea achiziționării în comun a energiei de către statele membre ale UE din alte țări pentru a obține un preț mai bun (media UE: 83%).

De asemenea, 65 % dintre români spun că au luat recent măsuri pentru a-și reduce consumul de energie sau că intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat (media UE: 78%). Atunci când au fost întrebați despre cele mai importante probleme cu care se confruntă UE în prezent, peste o treime dintre respondenți menționează „creșterea prețurilor/inflației/costului vieții” (34%, + 10 puncte procentuale din februarie și acum pe primul loc) și „aprovizionarea cu energie” (28%, + 12 puncte procentuale și acum pe locul al doilea față de cel de-al șaptelea loc anterior), împreună cu „situația internațională” (de asemenea, 28%).

Creșterea prețurilor/inflației/costului vieții este, de asemenea, una dintre principalele preocupări la nivel național pentru mai mult de jumătate din respondenți (54%, + 13 puncte procentuale), urmată de „aprovizionarea cu energie” (22%, + 11 puncte procentuale) și de „situația economică” (20%, + 1 punct procentual). Mai mult de șase din zece respondenți (62%) spun că războiul din Ucraina a avut consecințe grave asupra finanțelor lor personale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22